Afbeelding
Foto: Basman Creƫert - Bas van den Biggelaar

WINTERS WEER NIET UITZONDERLIJK IN VOORJAARSMAAND

Soms kan het sneeuwen in april...

'Sometimes it snows in april', zong popicoon Prince al in 1986. Uitzonderlijk is het dus niet dat er in april nog sneeuw kan vallen. Maar het nawinters buitje levert altijd mooie plaatjes op.

Als de ijsvlokken in april vallen, gaat het meestal om natte sneeuw. Dit blijft vaak niet lang liggen. Dat bleek eerste paasdag al, maar vooral gisteren zoals de foto toont. Die werd gemaakt bij de vijver Heerewaerde in de wijk Selissenwal. Op de achtergrond is appartementencomplex Ridder te zien. 's Ochtends ontstond er een flink sneeuwdek, dat rond het middaguur alweer was verdwenen.

Dikwijls vallen er winterse buien in de maand die doet wat-ie wil. Al is de frequentie ervan wel afgenomen in vergelijking met de vorige eeuw. Viel er in de twintigste eeuw nog gemiddeld twee dagen per jaar in april sneeuw, in het huidige millennium is dat nog eenmaal in de drie jaar, volgens het KNMI.

Hoewel het kwik alweer is gestegen, is van echt voorjaarsweer de komende dagen geen sprake. Wie weet zit er zelfs nog meer winters weer in het vat. Dan kan het zomaar zijn dat de popmuziekgoden een spelletje met ons spelen. Immers, dat gebeurde ook in april 2016: enkele dagen nadat Prince overleed, ging Nederland eveneens verscholen onder een hagelwitte deken. (Foto: Bas van den Biggelaar).