Pleidooi voor verbetering van bodemkwaliteit in de regio

Jan Hermens

Fractievoorzitter Stefan de Nijs (Combinatie95) pleitte ervoor dat Boxtel streeft naar schonere grond in de regio. Dat deed hij dinsdag tijdens een informatieve bijeenkomst van de gemeenteraad. ,,In de regionale nota bodembeheer staat dat de bodemkwaliteit niet mag verslechteren. Dat is te weinig."

,,Er wordt gesproken over een stand still-principe. Stilstand is echter achteruitgang. Laten we streven naar verbetering van de bodemkwaliteit", zei De Nijs. Hij kreeg bijval van raadslid Miek Nooijen van PvdA-GroenLinks. Zij stelde bovendien dat de normen voor verontreiniging van de grond met puin, plastic en dergelijke, scherper gesteld worden als het aan haar partij ligt. ,,Nu mag grond en baggerspecie niet meer dan 5 procent bodemvreemd materiaal bevatten. Die norm moet omlaag. Als de regels veranderen, moeten bedrijven op zoek naar manieren om daaraan te voldoen. Strengere eisen zetten ontwikkelingen in gang." Wethouder Désiré van Laarhoven zegde toe dat de gemeente zal onderzoeken welke kansen er liggen om de bodemkwaliteit de komende jaren te verbeteren.

GROENTEN EN FRUIT

Op de nota die de gemeenteraad dinsdag besprak, was ook een zienswijze binnengekomen. Een inwoner had uitgezocht dat zijn grond licht verontreinigd is en niet zonder meer kan worden hergebruikt omdat die onder de kwaliteitsklasse 'wonen' valt. Daar maakt de persoon in kwestie zich zorgen om: hij kweekt groenten en fruit in zijn tuin. De Boxtelaar vraagt zich af of hij die kan eten, onder meer omdat de aarde niet opnieuw kan worden gebruikt.

Consumptie is mogelijk, volgens de gemeente Boxtel. Maar grond uit de kwaliteitsklasse wonen hergebruiken in de natuur of op akkers mag niet zomaar volgens de regels. De inwoner riep de gemeente op helder te communiceren over eventuele risico's van het eten van zelfgekweekte groenten en fruit uit eigen tuin.