De lokale bibliotheek is gevestigd in een in monumentaal pand dat jarenlang onderdak bood aan het mavo- (en eerder mulo-)onderwijs. Sinds enkele tientallen jaren is er de bibliotheek gehuisvest. Die krijgt nu gezelschap van Heemkunde Boxtel. Op de bovenverdieping wordt het archief over de lokale historie ondergebracht, op de begane grond wordt een Heemkamer ingericht.
De lokale bibliotheek is gevestigd in een in monumentaal pand dat jarenlang onderdak bood aan het mavo- (en eerder mulo-)onderwijs. Sinds enkele tientallen jaren is er de bibliotheek gehuisvest. Die krijgt nu gezelschap van Heemkunde Boxtel. Op de bovenverdieping wordt het archief over de lokale historie ondergebracht, op de begane grond wordt een Heemkamer ingericht. Foto: Henk van Weert

MONUMENTAAL HOFJE STAAT TE HUUR NA VERTREK VVV-KANTOOR

Heemkunde trekt in bij bibliotheek Burgakker

HENK VAN WEERT

Heemkunde Boxtel is voortaan te vinden in de bibliotheek aan de Burgakker. Het archief wordt op de eerste verdieping van het gebouw ondergebracht, de Heemkamer komt op de begane grond.

De vereniging voor lokale historie was sinds 2017 gevestigd in een deel van het 17-eeuwse Hofje naast het gemeentehuis aan de Markt. Dat pand is eigendom van woonstichting Joost die het sinds 1991 verhuurde aan de VVV. Het toerismebureau is daar echter vertrokken en daardoor moest ook de Heemkunde op zoek naar een ander onderkomen. Sinds 1 april huurt de heemkunde aan de Burgakker.

Voor de nieuwe archiefruimte krijgt de heemkundevereniging de bovenverdieping van de bibliotheek aan de Burgakker 4 tot haar beschikking. De Heemkamer, die voor publiek op vrijdag van 10.00 tot 13.00 uur geopend is, wordt ingericht op de begane grond. Daarover zijn afspraken gemaakt met Huis73, de regionale moederorganisatie van de plaatselijke bibliotheek. De Heemkamer opent weer als de coronamaatregelen worden losgelaten of versoepeld.

De gemeente kocht het in 1908 gebouwde pand waar jarenlang mulo- en mavo-onderwijs werd gegeven in 1979 aan om er de bibliotheek onder te brengen. De bieb had jarenlang beide verdiepingen in gebruik, boven was de openbare leeszaal te vinden. Toen die werd gesloten was daar tijdelijk kunstenaarsvereniging Kunstlicht99 gevestigd, maar de laatste jaren stond de etage grotendeels leeg.

VERHUIZING VVV

De regionale VVV is bezig met een vernieuwde werkwijze en verhuisde eind vorig jaar vanuit de binnenstad van 's-Hertogenbosch naar het Liempdse landgoed Velder. Daar is het toerismebureau een van de huurders van huize Groot Velder. De publieksfuncties, zoals ook in het Hofje, moeten worden ondergebracht bij in lokale organisaties. Hoe dat er in Boxtel uit gaat zien, is nog niet bekend.

Het voorste deel van het Hofje staat nu leeg. Het betreft zowel de inmiddels gesloten VVV-winkel als de daarachter gelegen ruimte waar tot 2014 historisch museum Piet Dorenbosch zijn collectie tentoonstelde. De eenpersoonswoningen in het achterste deel van het uit 1646 daterende rijksmonument zijn en blijven bewoond.

Het Hofje werd gebouwd uit de nalatenschap van de steenrijke Magdalena van der Stappen, wier naam ook in de gevelsteen is vereeuwigd. Drie eeuwen lang, tot 1969, diende het gebouw als opvangplek voor arme, alleenstaande vrouwen.

Nadat het twee decennia leegstond en in verval raakte, werd het monument op initiatief van stichting Hartje Boxtel in oude luister hersteld. De vorig jaar overleden Boxtelse architect Piet Snijders leidde de restauratie. Woningbouwvereniging Sint-Joseph, de voorloper van woonstichting Joost, nam het pand in eigendom.


GGD NODIGT TIENERS UIT VOOR VACCINATIE

Een prikje dat niets met corona van doen heeft

JAN HERMENS

De GGD Hart voor Brabant vaccineert honderden mensen tegen het coronavirus, maar andere inentingsprogramma's gaan ook door. Zoals dat tegen het humaan papillomavirus (HPV) en meningokokken ACWY. Die prik is specifiek bedoeld voor jongeren. De regionale gezondheidsdienst heeft er onlangs 27.000 uitgenodigd voor een vaccinatie.

Het gaat om jongeren uit het werkgebied van de GGD, dus ook uit de gemeente Boxtel. Zij krijgen hun inenting op de vaccinatielocaties die in deze regio in gebruik zijn voor de prikken tegen Covid-19. Die bevinden zich in Tilburg, 's- Hertogenbosch, Veghel, Boxmeer en Berghem.

Bovendien wordt in de gemeenten Boxtel, Waalwijk en Uden nog een inentingsruimte ingericht. De Boxtelse locatie is nog niet bekend. Op de bestaande locaties zijn speciale priklijnen voor de vaccinaties tegen HPV en meningokokken ACWY.

KLEINE GROEPJES

De GGD nodigt jongeren in kleine groepjes uit op verschillende dagen in de periode tot 30 april. In het bijzijn van één begeleider kunnen ze de vaccinatie halen en na afloop de locatie direct verlaten. De host wijst de jongeren naar de juiste priklijnen. Samen met collega’s van de Jeugdgezondheidszorg zorgt de GGD ervoor dat de tieners zich veilig voelen op de locaties. Bij elke hal is EHBO aanwezig en buiten leiden verkeersregelaars alle verkeer in goede banen.

Zowel de bezoekers als medewerkers dragen mondkapjes. Ook geldt er op de locaties een hygiëneprotocol. De jongeren krijgen bij aankomst een gezondheidscheck en het is de bedoeling dat ze thuisblijven als ze klachten hebben die passen bij corona.

Een afspraak verzetten is vanwege alle coronamaatregelen niet mogelijk. Wie verhinderd is of ziek kan zich komend najaar alsnog laten vaccineren. Op de website van GGD Hart voor Brabant, www.ggdhvb.nl, is een overzicht te vinden van de meest gestelde vragen over de inentingen tegen HPV en meningokokken ACWY.

BAARMOEDERHALSKANKER

Er zijn meerdere HPV-virussen. De typen zestien en achttien veroorzaken 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De vaccinatie moet meisjes beschermen tegen de virusvarianten en daarmee de kans op baarmoederhalskanker verkleinen.

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor aandoeningen die worden veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Om de ziekte een halt toe te roepen, zijn sinds 2018 alle jongeren geboren tussen 2001 en 2006 uitgenodigd voor een vaccinatie. Sinds 2020 is de prik onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit voorjaar nodigt de GGD Hart voor Brabant ongeveer 11.380 jongeren uit voor de vaccinatie tegen meningokokken ACWY.


Het in 1646 gebouwde Hofje naast het gemeentehuis aan de Markt werd rond 1990 gerestaureerd. Sindsdien was de VVV er gevestigd. Nu staat het te huur. (Foto's: Henk van Weert).