Bewoners van De Blauwverver zijn de grote bomen langs het pad achter hun woningen spuugzat. Links het schoolplein van basisschool De Beemden. (Foto: Henk van Weert).
Bewoners van De Blauwverver zijn de grote bomen langs het pad achter hun woningen spuugzat. Links het schoolplein van basisschool De Beemden. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

Bewoners Blauwverver willen oplossing voor bomenprobleem

PÅL JANSEN

Ze zorgen doorlopend voor overlast bij de buurtbewoners. De acht bomen in de berm van een voetpad tusen De Blauwverver en basisschool De Beemden in Boxtel-Oost. In 2014 klaagde een van de omwonenden er al over tijdens een bijeenkomst van de gemeente in gemeenschapshuis De Rots. De fractie van coalitiepartij Balans vindt het tijd dat er actie wordt ondernomen.

Door worteldruk veroorzaken de bomen flinke hobbels in het asfaltpad. Bewoners zien ook de wortels hun schuttingen en tuinen omhoog drukken. ,,Hierdoor ontstaan er defecten aan het voetpad en de afwatering", schrijft raadslid Geeske van den Akker van Balans in een brief aan het college van B en W.

Daarnaast klaagt de buurt ook de gladheid op de stoep en verstopte goten nadat de bomen hun bladeren verliezen. ,,Daarnaast kunnen er geen zonnepanelen op de daken worden geplaatst. Deze leveren door de schaduw te weinig rendement op. Door de bomen is er vanaf begin middag namelijk geen zonlicht meer."

Van den Akker hekelt het feit dat het euvel intussen al zeven jaar geleden voor het eerst werd gemeld en dat er sindsdien geprobeerd is contact te zoeken met de gemeente voor een oplossing. Zij wil graag weten waarom daar nooit een vervolg op is gekomen. ,,De omwonenden willen graag meedenken. Een voorstel van hen is om er nieuwe bomen voor terug te plaatsen die beter in het straatbeeld passen en minder hoog zijn."

Ook wijst het raadslid op twee bomen in nabijheid van het pad die wel werden gekapt. Van den Akker wil de reden daarvan weten. B en W moeten nog antwoorden formuleren op de schriftelijke vragen.

De bomen tussen De Blauwverver en basisschool De Beemden veroorzaken overlast voor bewoners. Die willen dat de gemeente Boxtel ingaat op hun verzoek tot overleg. (Foto: Henk van Weert).

Afbeelding