9-6-2014
9-6-2014 Foto: Albert Stolwijk

BRABANTSE OLDTIMERS BLIJVEN OOK DIT JAAR IN DE GARAGE

‘In 2022 komen we terug, zeker weten!’

MARIËLLE WIJFFELAARS

Digitaal inschrijven en geen kermis of muziekoptredens. De Brabantse Oldtimerdag had allerlei maatregelen getroffen om het evenement op Tweede Pinksterdag in Liempde coronaproof te kunnen organiseren. Toch blaast Terug in d’n Tèd op advies van de Veiligheidsregio het jaarlijkse festijn af.

Nadat vorig jaar de Oldtimerdag door de coronaregels werd geannuleerd, had de organisatie goede hoop het evenement dit jaar wel te kunnen houden. ,,We waren goed op weg en hadden regelmatig contact met de gemeente”, vertelt voorzitter Paul Saris van nostalgische vereniging Terug in d’n Tèd. ,,De gemeente was het met ons eens dat de Oldtimerdag heel coronaproof kan worden georganiseerd en in overleg met hen hebben we besloten voorbereidingen te treffen.”

OVERTUIGD

Om te voldoen aan de coronaregels wilde de organisatie het inschrijven volledig digitaal laten gebeuren. Mensen die zich aan zouden melden, kregen de route toegestuurd. Ook waren de kermis, horeca en muzikale optredens geschrapt van het programma. ,,Deelnemers zouden dus op geruime afstand van elkaar blijven. Elk op de eigen bromfiets of in de eigen auto. Heel coronaproof”, licht Saris toe. ,,We waren ervan overtuigd dat we op deze manier mogelijk iets leuks konden organiseren.”

De Veiligheidsregio dacht daar anders over. Het evenement brengt toch veel mensen op de been – al is het dan op afstand van elkaar – en de regel is nou eenmaal dat mensen zoveel mogelijk thuis dienen te blijven. ,,De Veiligheidsregio oordeelde dat binnen de huidige regels het niet wenselijk is als mensen gestimuleerd worden mee te doe aan een evenement. En ergens hebben ze daar ook wel gelijk in”, stelt de voorzitter van Terug in d’n Tèd. ,,Het kan natuurlijk zo zijn dat op Tweede Pinksterdag de regels wat versoepeld zijn en dat een Oldtimerdag wél mogelijk is, maar daar willen wij niet op gokken. We moeten toch voorbereidingen treffen en het is zonde van onze tijd als we uiteindelijk toch moeten annuleren.”

Vanzelfsprekend vindt Saris het jammer dat het evenement niet door kan gaan. ,,Maar er zijn ergere dingen”, weet hij. Wel noemt de Liempdenaar het een uitdaging om vrijwilligers gemotiveerd te houden. ,,Het is nu het tweede jaar dat ons evenement niet door kan gaan. Dat betekent dat ook onze betrokken vrijwilligers niet worden ingezet. Ik hoop dat we hen niet kwijtraken en dat ze zich volgend jaar weer in willen zitten. Want in 2022 komen we terug. Zeker weten.”


t Naast oude vierwielers zijn er genoeg bijzondere voertuigen te zien, zoals deze gemotoriseerde driewieler. (Foto's: Peter de Koning, 2018).


q Ook dit witte juweel was ooit tijdens een oldtimerdag in Liempde te bewonderen. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding
17-5-2005
21-5-2018