De broers Luuk (links) en Stef Traa liepen het afgelopen weekend in Liempde allebei twaalf keer vijf kilometer hard. (Foto: eigen collectie).
De broers Luuk (links) en Stef Traa liepen het afgelopen weekend in Liempde allebei twaalf keer vijf kilometer hard. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

3.000 EURO VOOR KANKERONDERZOEK

Liempdse broers lopen zestig kilometer hard

JAN HERMENS

Twaalf keer vijf kilometer hardlopen in 48 uur. Een pittige uitdaging maar de broers Luuk en Stef Traa volbrachten die afgelopen weekend in Liempde. Ze zamelden geld in voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation en liepen zo'n drieduizend euro bijeen.

Dat fonds financiert onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut (NKI), dat verbonden is aan het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Luuk: ,,Onze moeder Corine kampte vijf jaar geleden met een melanoom, een vorm van kanker, die zich al verspreid had. De artsen van het Radboudumc gaven aan haar alleen nog maar levensverlengende chemo te kunnen geven. Na een second opinion in het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis bleek ze in aanmerking te komen voor een geheel nieuwe therapie. Ze fungeerde als proefpersoon met veertien andere patiënten. Onze moeder beschikt gelukkig over een specifiek eiwit, een vereiste voor de therapie."

De therapie sloeg aan en de uitzichtloze situatie kreeg een positieve wending. Luuk: ,,Onze moeder is nu schoon. Dat danken we aan de therapie in Amsterdam. Kankeronderzoek kost veel geld en Stef en ik wilden ons steentje bijdragen aan dit belangrijke werk, vandaar dat we in actie kwamen."

De broers zamelden al eerder geld in voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation, maar nog nooit door zestig kilometer te rennen. Luuk: ,,We hebben onder andere meegedaan aan de Dam tot Damloop met een team. Onze actie van het afgelopen weekend was alleen van ons tweeën."

KNIEËN

Vrijdagavond begon de sportieve uitputtingsslag van 48 uur. Luuk: ,,Het was erg zwaar voor mijn knieën. Die voel ik nu nog. Vijf kilometer hardlopen is best te doen, maar twaalf keer met tussenpozen die afstand afleggen is niet niks. Je rust ongeveer 3,5 uur en dan moet je weer aan de bak. Conditioneel gaat het wel, maar ik pijnigde mijn spieren en vooral mijn gewrichten."

De laatste ronde ging het snelst, al hadden beide mannen toen al 55 kilometer in de benen. ,,Er stond publiek, de finish naderde; dan loop je op adrenaline. Er renden vaak bekenden een ronde met ons mee, dat was fijn. 's Nachts was dat niet zo, die etappes vond ik dan ook het zwaarst."

Als het ligt aan de Liempdenaren, inmiddels woonachtig in Amsterdam, loopt het betaalbedrag van drieduizend euro nog wat verder op. Het kankeronderzoek van het NKI steunen kan via de actiepagina van de mannen: www.actievooravlfoundation.nl/actie/stef-luuk-48uur.


q Luuk (links) en Stef Traa leverden een sportieve prestatie ten behoeve van de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. (Foto: eigen collectie).