Koen de Kort uit Liempde tijdens een van de trainingen van zijn wielerploeg Trek-Segafredo in Vlaanderen. (Foto;s: Trek-Segafredo).
Koen de Kort uit Liempde tijdens een van de trainingen van zijn wielerploeg Trek-Segafredo in Vlaanderen. (Foto;s: Trek-Segafredo). Foto: Trek-Segrafedo

LIEMPDSE WIELRENNER MIST TEAMGEVOEL BIJ PLOEG TREK-SEGRAFEDO IN CORONATIJD

Koen de Kort: ‘Dit zou wel eens m'n laatste Ronde kunnen zijn'

MARC CLEUTJENS

,,Ik heb genoten van het afzien. Wat een geweldige race!” Wielrenner Koen de Kort (38) uit Liempde twitterde op Eerste Paasdag enthousiast over de Ronde van Vlaanderen. Teamgenoot Jasper Stuyven, eerder dit jaar winnaar van Milaan-San Remo, finishte als vierde achter winnaar Kasper Asgreen, runner-up Mathieu van der Poel en nummer drie Greg Van Avermaet. De Kort bekende dat het misschien wel zijn laatste Ronde was. ,,Het wordt steeds lastiger om op niveau te komen.”

De Ronde van Vlaanderen werd voor de 105e keer verreden en koerste over een afstand van ruim 254 kilometer van Antwerpen naar Oudenaarde. Onderweg ontmoette het peloton traditiegetrouw een reeks kasseienstroken en natuurlijk een kleine twintig venijnige hellingen in de Vlaamse Ardennen.

EEN VAN DE OUDSTE

De Kort ging op het Steenplein in Antwerpen van start in zijn vijftiende Ronde van Vlaanderen. ,,Ik zag ergens voorbijkomen dat het mijn vijftiende was”, grinnikte de Liempdenaar kort voor vertrek in Studio Sport. ,,Ik heb er eigenlijk niet bij stilgestaan. Ik zal ook wel een van de oudste renners zijn...”

De wielrenner die al zeventien seizoenen op het hoogste niveau meedraait en zijn contract bij Trek-Segafredo eind 2020 met één jaar verlengde, liet zondag doorschemeren dat hij volgend jaar waarschijnlijk niet meer aan de start zal staan van Vlaanderens Mooiste. ,,Ik ben er nog niet honderd procent uit, maar zoals het nu voelt én als ik terugkijk op mijn carrière, denk ik dat het vandaag de laatste is.”

EEN BEETJE ZIEK

De Kort - al enkele jaren wegkapitein bij Trek-Segafredo - gaf zondag aan dat het steeds lastiger is om op topniveau te komen. ,,Ik heb heel hard gewerkt in de winter”, aldus de in Andorra wonende Liempdenaar. Na vele trainingsuren in de Pyreneeën en aan de Costa Blanca begon zijn nieuwe seizoen in Zuid-Frankrijk, waar hij deelnam aan de Tour de la Provence. Daarna volgde de UAE Tour.

,,Kort voor de eerste voorjaarsklassiekers ben ik een beetje ziek geworden”, gaat De Kort verder. ,,Dit levert een flinke terugslag op en het kost me steeds meer moeite om de motivatie te vinden en door te gaan.” Hij kneep vroegtijdig in de remmen in de Danilith Nokere Koerse. Vanaf de bank zag De Kort ploegmaat Stuyven Milaan-San Remo winnen.

Zelf reed de Liempdenaar weer volle bak mee in enkele klassiekers zoals Dwars door Vlaanderen, een opwarmer voor de ‘Hoogmis van Vlaanderen’. ,,Voor de Ronde kan ik me wel opladen hoor!”, klonk het strijdbaar in Antwerpen. ,,We starten met een sterke ploeg. Alle ballen gaan op Jasper (Stuyven - red.). Hij is supersterk en barst van het zelfvertrouwen.”

ALLEEN MET RYAN…

De coronacrisis blijft de gemoederen in het peloton bezighouden. Ook in De Korts ploeg werd de voorbije maanden regelmatig een renner positief getest; er ging een streep door Gent-Wevelgem en ook de Scheldeprijs slaat het team over. ,,Het is een lastige periode, al hebben we alle voorzorgsmaatregelen genomen”, vertelt de Liempdenaar. ,,Ik lig met Ryan Mullen op de kamer; hij is de enige die ik afgelopen maand heb gezien. Ik heb alleen met Ryan getraind en zit alleen met hem aan tafel.”

,,Het is een abnormale voorbereiding op de voorjaarsklassiekers. Normaal kweek je teamgevoel en ga je samen voor één doel, nu heb ik de andere jongens nauwelijks gezien. En als we elkaar zien, zitten we in de bus met mondmaskers op. Gelukkig heb ik al corona gehad en heb ik hopelijk voldoende antilichamen.”

GRUPETTA

Met nog enkele voorjaarswedstrijden en een drukke zomer in het verschiet, is duidelijk dat De Kort ook voorsorteert op een maatschappelijke carrière. Zo rondt hij binnenkort de master sportmanagement af. In de zomer van 2019 opende hij in Andorra zijn eigen fietscafé: Grupetta. Hier zijn fietsers én andere gasten welkom voor een kop koffie, espresso en cappuccino. Zij kunnen ook aanschuiven voor een gezonde lunch. ,,De naam betekent in het Spaans samen in een groep fietsen met vrienden”, lichtte De Kort eerder toe. ,,Een café openen was altijd een droom.”

CAFÉ OPEN

Grupetta volgt de richtlijnen van Andorra en Spanje en is daarom ondanks de coronapandemie open. ,,Het is er niet druk omdat er weinig toeristen in Andorra zijn”, vertelde de wielrenner maandag tijdens een ontmoeting met de verslaggever van deze krant. ,,Je kunt in Andorra heerlijk fietsen dus iedereen die een keer langs wil komen, is van harte welkom.”


***

De Kort verblijft deze week in Liempde en bereidt zich voor op de Brabantse Pijl van 14 april. ,,Eigenlijk zou ik zondag ook Parijs-Roubaix rijden, maar die wedstrijd is verplaatst naar begin oktober.”



Wielrenner Koen de Kort is sinds de zomer van 2019 eigenaar van fietscafé Grupetta in Andorra. Als hij niet fietst, zet hij graag koffie voor zijn gasten.