Stratenplan van Reigerskant. (Foto: Albert Stolwijk).
Stratenplan van Reigerskant. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Combinatie95 en VVD verkennen opties Reigerskant

In het Essche bouwproject Reigerskant staan nu al 25 dure woningen op de agenda, terwijl er in eerste instantie veertien gepland werden. Combinatie95 en VVD vragen gezamenlijk aan B en W of er nog geschoven kan worden in de prijsklassen.

Hoewel Combinatie95 tot de coalitiepartijen behoort en de VVD-fractie vanuit de oppositie acteert, trekken de politici toch gezamenlijk op om de mogelijkheden binnen het bouwproject aan de noordoostkant van Esch kritisch te belichten.

Kort voordat de gemeente Haaren werd opgeheven op 1 januari, maakte zij afspraken met projectontwikkelaar Reuvers uit Oss voor de komende fase. Daar mogen acht goedkope, zes middeldure en liefst dertien huizen van boven de drie ton gebouwd worden. Terwijl juist jeugd en senioren in het dorp staan te springen om enigszins betaalbare woonruimtes.

Combinatie95 en de VVD vragen of de middeldure woningen voor een bedrag van rond 2,5 ton op de markt kunnen komen. En die in de dure klasse net boven de drie ton. ,,En bestaat er nog een mogelijkheid om een duur huis om te zetten of op te splitsen in twee voordelige onderkomens?", willen de fracties weten.

Bovendien is Reigerskant in bouwblokken opgedeeld. Wellicht kunnen binnen enkele blokken meer goedkope huizen op komen dan oorspronkelijk bedacht was.

Wethouder Wim van der Zanden (woningbouw) gaf in de raadsvergadering van 23 maart te kennen dat zijn handen zijn gebonden over de tweede fase door de reeds gemaakte afspraken. Belangengroep Platform Esch' Perspectief liet daarop weten verder te lobbyen voor een andere invulling van de tweede fase en anders zich in te zetten voor meer betaalbare huizen in de volgende fase.