Als protest schreven Boxtelse horeca-ondernemers begin maart op hun krijtbord hoeveel dagen zij al de deuren dicht moesten houden sinds de uitbraak van de coronacrisis. (Foto: Peter de Koning).
Als protest schreven Boxtelse horeca-ondernemers begin maart op hun krijtbord hoeveel dagen zij al de deuren dicht moesten houden sinds de uitbraak van de coronacrisis. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTEL TREFT COULANCEREGELING

Geen terrasbelasting voor
horecabedrijven in 2021


PÅL JANSEN

Boxtelse horecabedrijven hoeven dit jaar geen terrasbelasting te betalen. Dat heeft het college van B en W vorige week besloten. Overige lokale heffingen moeten uitbaters wel voldoen.

De coulance-regeling is het gevolg van de coronacrisis en volgt na een gezamenlijke brief van de horecabedrijven eind februari aan het gemeentebestuur. Daarin vroegen de café-uitbaters en restauranthouders om àlle gemeentelijke belastingen over 2021 kwijt te schelden. Zover wil het dagelijks bestuur van de gemeente niet gaan.

Voor die overige heffingen wordt wel een betalingsregeling getroffen doordat ze in meerdere termijn kunnen worden overgemaakt. B en W zeggen open te staan voor ideeën om samen met de horeca-ondernemers naar oplossingen te zoeken die hen kunnen helpen.

HOOFD BOVEN WATER

De lokale horeca vroeg de lokale heffingen achterwege te laten omdat de staatssteun en semi-overheidssteun, hoe goed bedoeld ook, verre van toereikend zijn om het hoofd boven water te houden, schreef Joep van der Meijden van restaurant Kin Khao aan de Markt mede namens zijn collega-ondernemers. Sinds de uitbraak van corona in Nederland heeft de horeca al bijna 250 dagen zijn deuren moeten sluiten.

Boxtel heeft nog een kleine 18.000 euro over van compensatiegelden die in 2020 vanuit Den Haag werden ontvangen. Hiermee kan volgens de gemeente het verlies op de precariobelasting voor terrassen ‘nagenoeg worden opgevangen’.

LEGES VERGUNNINGEN

Overigens wordt niet alleen de terrasbelasting in 2021 opgeschort. Organisaties die vergunningen aanvroegen voor evenementen, collectes en (snuffel)markten hoeven dit jaar geen leges te betalen.


u Ingrid van Veen van lunchroom Bij d'Ingens aan de Markt vermeldt op een krijtbord op haar terras hoeveel dagen haar lunchroom Bij d'Ingens aan de Markt al gesloten moest blijven tijdens de coronacrisis. (Foto: Peter de Koning, begin maart 2021).