LANDELIJKE MAATREGELEN LEIDEND

Koopman moet wachten op
minister voor bloemenverkoop

De bloemenverkoper die normaliter verschijnt op de Boxtelse weekmarkt, mag er zijn rozen en lelies nog steeds niet aan de man brengen. De marktman moet wachten totdat de daarvoor verantwoordelijke ministeries iets wijzigen in de Tijdelijke regeling Maatregelen Covid-19 (TRM).

Dit antwoord van het Boxtelse college van B en W volgt op vragen van de CDA-fractie. De politieke partij vond het medio maart vreemd dat de marktkraam op vrijdag 5 maart nog wel zijn goederen mocht aanbieden, maar de week erna niet meer. Bovendien mag de handel dan weer wel nabij de Zwaanse Brug plaatsvinden.

Landelijk was er onduidelijkheid over de bloemenkramen op weekmarkten. Op 15 december vorig jaar werden de coronamaatregelen verzwaard, maar was er een uitzondering voor onder meer bloemenwinkels. Dit vanwege de buitenverkoop van kerstbomen en bloemen omwille van de feestdagen.

In februari werd de TRM weer gewijzigd. Immers, kerstbomen hoefden niet meer te worden verkocht. Maar wat er met bloemenverkoop moest worden gedaan, daar was nog onduidelijkheid over. Op 4 maart gaf de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) na een update van de Veiligheidsregio's aan dat de planten niet meer op de markten aan de man mochten worden gebracht. Alleen was dat nogal kort dag, aangezien de bloemenkoopman in Boxtel daags erna zijn waren aan de man zou brengen. Dus mocht de verkoop die vrijdag nog doorgaan van Boxtel.

VERWARRING

Het CDA vindt dat plotse aanpassingen van regels voor verwarring zorgen. De suggestie om die te verduidelijken richting de marktbezoekers en -kooplui, was volgens B en W niet aan de orde. ,,De koopman is donderdag 4 maart direct door de marktmeester benaderd en geïnformeerd. Hij heeft de dag erna zelf zijn klanten kunnen inlichten”, aldus het college.