Eric Japenga (links) en Bart Schoones in gesprek over zonnepanelen op het dak van Liba Campers. (Foto: Albert Stolwijk).
Eric Japenga (links) en Bart Schoones in gesprek over zonnepanelen op het dak van Liba Campers. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

PROJECTGROEP DROOMT VAN DUURZAAM ZELFVOORZIENEND LIEMPDE

'Energieopbrengst voor eigen dorp'

Jan Hermens

Je eigen dorp voorzien van voldoende groene stroom. Daarvoor is - onder aanvoering van Eric Japenga - een aantal Liempdenaren in de projectgroep energie en duurzaamheid gestapt van Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL). En als er dan toch energie wordt opgewekt, hopelijk kan er binnen het dorp ook financieel van worden geprofiteerd...

Volgens het Boxtelse college van B en W is er op bedrijventerrein Daasdonk wel oren naar een gezamenlijke energiecoöperatie voor de aanleg van zonnepanelen. Vijf bedrijven hadden daarin interesse getoond, stelt het gemeentebestuur. Boxtel had zelfs een persbericht verstuurd waarin de belangstelling wereldkundig werd gemaakt. Japenga nuanceert dat beeld echter: ,,Zo concreet zijn de plannen nog niet. We denken wel aan zonnepanelen op bedrijven, maar eerst gaan we in nader overleg met de gemeente."

ZELFVOORZIENEND

Het is echter zo dat de werkgroep zoekt naar manieren om opbrengsten ten goede te laten komen aan Liempde zelf. Niet dat een partij buiten Liempde een initiatief voor duurzame energieopwekking in het dorp start en vervolgens met de inkomsten gaat lopen. En hoewel overschotten van zonne-energie meestal geleverd worden aan het net, waarom zou dat niet naar andere huishoudens en ondernemingen kunnen gaan, denkt Japenga hardop: ,,Een wat energie betreft zelfvoorzienend Liempde, dat zou mooi zijn. Wat de een te veel opwekt, kan de ander wellicht gebruiken."

LIBA CAMPERS

Boxtel wil de kosten voor het uitvoeren van een zogeheten 'zonnescan' voor 250 van de 350 euro (exclusief btw) op zich gaan nemen (lees elders op deze pagina). Volgens ondernemer Bart Schoones van Liba Campers - lid van de projectgroep energie en duurzaamheid en geïnteresseerd in panelen op zijn bedrijfshal - is dat geen overbodige luxe op Daasdonk. ,,Er zijn verschillende daken al wat ouder. Het is de vraag wat er mogelijk is. Dat proberen we uit te vinden."

Overigens kijkt de projectgroep van SPPiLL verder dan zon op dak. Zo zien de groepsleden kansen voor milieuvriendelijke vervoersmiddelen. Japenga: ,,In Boxtel rijden drie elektrische deelauto's. Zulk vervoer kunnen we in Liempde ook van de grond krijgen, als er maar voldoende gebruikers zijn. In eerste instantie zoeken we 25 mensen die wel interesse hebben om deel te nemen."

MINDER UITSTOOT

Wie weinig kilometers maakt in zijn benzine- of dieselauto, is mogelijk voordeliger uit door het voertuig van de hand te doen en van tijd tot tijd een elektrische deelauto te huren. Dat betekent minder uitstoot van koolstofdioxide, meer vrije parkeerplaatsen in het dorp en minder kosten voor de particulier die van autobezitter -gebruiker is geworden. Dat is in ieder geval de gedachte achter het deelvervoer.

Liempdenaren meer informatie willen over de initiatieven waar de projectgroep duurzaamheid en energie mee bezig is, kunnen zich melden bij SPPiLL door een mail te sturen naar eric@sppill.nl.


p Eric Japenga (links) en Bart Schoones in gesprek over zonnepanelen op het dak van Liba Campers. (Foto: Albert Stolwijk).


'OP SLECHTS 8 PROCENT VAN OVERKAPPINGEN LIGGEN PANELEN'

Boxtel onderaan lijst zon op dak

PÅL JANSEN

Er valt nog een wereld te winnen voor Boxtel als het gaat om het aanleggen van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Op slechts 8 procent van de overkappingen wordt duurzame energie opgewekt. Het college van B en W wil de aanschaf van panelen stimuleren door tegemoet te komen in de kosten voor dakenscans.

Boxtel staat op de 45e plek van de 62 in Brabant als het gaat om zonne-energie op dak. Dit blijkt uit de benchmark 'Zon op bedrijfsdaken 2021 van Over Morgen'. Met 8 procent ligt de gemeente ver onder het provinciale gemiddelde van 13. De regionale energiestrategie gaat ervan uit dat 40 procent van de Boxtelse daken geschikt is voor zonnepanelen. Daarmee kan de gemeente 143 terajoule (TJ) hernieuwbare energie leveren, ongeveer de helft van haar regionale resultaatverplichting. Nu komt ze tot een vijfde deel van die 143 TJ.

Het college van B en W wil de score van de gemeente Boxtel opkrikken zodat zij in ieder geval op het gemiddelde van de provincie uitkomt. Daarvoor moet het totaal worden uitgebreid van 5,6 naar 9,1 hectare zonnepanelen op daken.

INSPIRATIEBRON

Als inspiratiebron kijken B en W naar de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle Nassau en Gilze-Rijen. Daar zijn diverse ondernemers actief benaderd om een scan uit te laten voeren door een onafhankelijke deskundige. Immers, niet ieder dak is geschikt om zonnepanelen op aan te leggen.

In de genoemde gemeenten deden uiteindelijk 37 bedrijven mee nadat ze zo'n scan hadden laten uitvoeren. Burgemeester en wethouders van Boxtel willen daarom meedoen met de aanpak Zon op bedrijfsdaken. Iedere uitgevoerde zonnescan kost via dat programma 350 euro exclusief BTW.

De gemeente schat in dat er twintig scans in Boxtel kunnen worden uitgevoerd. In totaal gaat het dus om een bedrag van 7.000 euro. Daarvan stelt het college voor om 5.000 euro door de gemeente te laten betalen, het restbedrag komt voor rekening van deelnemende bedrijven. B en W suggereren ook om de samenwerking te zoeken met andere gemeenten, in ieder geval met Sint-Michielsgestel waarmee Boxtel het ambtelijke apparaat MijnGemeenteDichtbij deelt.

Er zit echter een kanttekening aan zon op dak in Boxtel. Enexis zet nieuwe initiatieven momenteel op de wachtlijst omdat de capaciteit die nodig is voor de energieopwekking, al gereserveerd is op het netwerk (lees elders op de pagina).

SUBSIDIES

De kosten kunnen worden gedekt uit het potje Duurzaamheid. B en W denken dit voorjaar al een opdracht uit te kunnen schrijven aan een onafhankelijke deskundige (zonnecoach). Zo kunnen bedrijven dit jaar al salderen en/of een subsidie aanvragen via het ministeriële traject Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE ++). Dit gaat 21 september van start. Ook kunnen ze meedoen aan de zogeheten postcoderoossubsidieregeling. Bedrijven die meer over de landelijke regelingen willen weten, vinden nadere informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland: www.rvo.nl.


u Handelsonderneming Reijnders op bedrijventerrein Ladonk maakte geen half werk van zonnepanelen. Op zijn dak liet het bedrijf er in 2018 ruim achthonderd plaatsen. Desalniettemin loopt Boxtel achter als het gaat om zon op bedrijfsdaken. (Foto: Peter de Koning, 2018).


Afbeelding