Afbeelding
Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

VWO 6-LEERLINGEN STARTTEN BEWUSTWORDINGSCAMPAGNE

Marthe en Irene over depressie op JRL

PÅL JANSEN

Als jongere praat je niet zomaar even over je depressie via Snapchat of WhatsApp. Maar het is wel een actueel thema. Vwo-leerlingen Marthe Schriemer (19) en Irene Assmann (17) van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) in Boxtel onderzochten behandeling van depressie en keken daarvoor onder meer naar hun medeleerlingen. Tijdens de coronacrisis is eenzaamheid en neerslachtigheid een zeer aanwezig probleem binnen hun school. Het duo startte daarom een bewustwordingscampagne.

Wat vóór de coronacrisis nog vanzelfsprekend was, kreeg het afgelopen jaar een flinke knauw. Vrienden die elkaar normaal dagelijks zagen en spraken, moesten over op online hulpmiddelen als Facetime en WhatsApp. Ook het samen ondernemen van activiteiten, huiswerk maken, maar ook sporten of gewoon zo even afspreken is allemaal steeds moeilijker geworden.

,,Veel schoolgenoten wisten voor de coronacrisis niet wat eenzaamheid echt inhield", vertelt Marthe. Irene vult aan: ,,Nu hebben ze het zelf meegemaakt en zijn ze zich wel veel meer bewust van wat het betekent. Voordat we hieraan begonnen, zagen we die eenzaamheid om ons heen natuurlijk ook al." Marthe: ,,Zelf heb ik ook een depressie gehad. Intussen ben ik uitbehandeld, maar weet wel dat het fijn is om vertrouwde contacten om je heen te hebben wanneer je je rot voelt."

180 REACTIES

De twee scholieren maakten er hun profielwerkstuk van. Ze verdiepten zich in het onderwerp depressie door met specialisten uit de psychologie en psychiatrie te praten en algemene info online te vergaren. Daarnaast besloten ze ook om hun schoolgenoten te enquêteren. Het leverde zo'n 180 reacties op. ,,Daaronder vallen ook enkele kennissen buiten Boxtel, maar zo'n 95 procent daarvan zit op JRL", licht Irene toe.

Het duo zag zijn beeld bevestigd: het gros van de respondenten voelt zich vooral eenzaam in de coronaperiode. Marthe nuanceert dat wel wat: ,,We hielden het onderzoek in coronatijd en die is nog niet voorbij. Dus of er meer of minder neerslachtigheid is, kunnen we niet met zekerheid zeggen." Irene vult aan: ,,We moeten natuurlijk ook wel aannemen dat als mensen zeggen zich somberder te voelen in deze tijd, dat 't logisch is dat dit door de crisis komt."

IRRITATIES THUIS

Niet alleen vroegen Irene en Marthe naar onderwerpen als depressie, eenzaamheid en sociale contacten. Ook vroegen ze naar de sfeer thuis. Sommige medeleerlingen bouwden de afgelopen periode ook een betere band op met hun ouders, zagen de twee vwo'ers. Maar bij de meesten proefden ze toch irritaties in de thuissituatie omdat iedereen nu veel op elkaars lip zit.

De laatstejaars lieten het niet bij hun onderzoek alleen. Ook startten ze een campagne op school. Zo lieten ze posters maken met daarop tien zaken waaraan jongeren een depressie kunnen herkennen. Uiteraard zit iedereen wel eens wat minder in zijn vel. Dus als je twee punten herkent, betekent dat niet gelijk een depressie, leggen Marthe en Irene uit. Maar bij een stuk of acht raden ze wel aan om daar met iemand over te praten. Verder draait het vooral om bewustwording. ,,Ik zag laatst een paar tweede- en derdeklassers naar zo'n poster kijken en hoorde hen tegen elkaar praten: 'ja, jij eet wel meer de laatste tijd' en 'oh, maar jij slaapt slecht'", grijnst Marthe.

Dus dat bespreekbaar maken van depressie gaat wel aardig, hebben Marthe en Irene al ervaren. Ook hun afdelingsleider kwam naar tips vragen die het JRL wellicht kan gebruiken. En ze zijn benaderd door verschillende instellingen voor adviezen. Marthe: ,,We zijn ook bezig een website te bouwen met tips." Daarbij draait het wel om enkele basale adviezen voor neerslachtigheid, benadrukt het duo, zoals de buitenlucht opzoeken en sporten. Beide activiteiten zorgen voor de aanmaak van gelukshormonen. ,,Ook maken we spreekbeurtpakketten voor basisschoolleerllingen. Zo kan het onderwerp ook al op jonge leeftijd bespreekbaar worden gemaakt."

EXTRA WAARDERING

Sinds maart worden er ook weer fysieke lessen gegeven op de middelbare school. Weliswaar in beperkte mate, maar toch kan dat al veel waard zijn, weet Irene: ,,Je hebt weer contact, spreekt weer eens mensen. Maar nu hebben we toetsweek..." ,,Dan is het nog moeilijk om elkaar te ontmoeten: je mag niet blijven hangen op school. Terwijl je elkaar juist dan even wilt spreken na al die maanden. Zelf heb ik intussen mensen gesproken met wie ik normaal gesproken geen contact had."

Dat contact zal extra worden gewaardeerd als de scholen weer open gaan, denken de twee schoolverlaters. Al zitten Irene en Marthe dan waarschijnlijk weer op een vervolgopleiding. Wat ze gaan doen? ,,Sociale geografie, iets heel anders dan dit onderwerp", lacht Irene. Bij Marthe daarentegen lijkt de psyche van de mens wel een onderwerp dat haar na aan het hart ligt. ,,Ik ga toegepaste psychologie studeren."


p Marthe Schriemer (links) en Irene Assmann bij hun poster op het Jacob-Roelandslyceum over depressie. (Foto: Bas van den Biggelaar).