Burgemeester Ronald van Meygaarden betreurt het bericht over enquête kerntakendiscussie. (Foto: Albert Stolwijk).
Burgemeester Ronald van Meygaarden betreurt het bericht over enquête kerntakendiscussie. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

GEMEENTERAAD BEPAALT ZELF HOE OM TE GAAN MET REACTIES

Burgemeester maakt excuses aan deelnemers kerntakendiscussie

PÅL JANSEN

Burgemeester Ronald van Meygaarden zegt sorry tegen deelnemers van de enquête over de kerntakendiscussie (KTD). Dit vanwege het eerdere bericht dat er niets gedaan zou worden met de resultaten van het geringe aantal mensen dat de online vragenlijsten had ingevuld. Dat gaat dus wel gebeuren, zo bleek vorige week na een besloten raadsvergadering.

Het college van B en W besloot medio maart dat het aantal respondenten van 353 te laag was voor een representatief beeld van de burgerinspraak. In een e-mail werden de deelnemers aan de enquête daarvan op de hoogte gesteld met de mededeling dat hun inbreng niet verder gebruikt zou worden. Dat bericht werkte grote wrevel bij de volledige gemeenteraad.

Eerder was er al kritiek op de kwaliteit van de vragenlijsten. Niet alleen inwoners hekelden de inhoud, maar ook de raadsleden. Te veel informatie, taalkundige missers, suggestieve vraagstelling, slechte toegankelijkheid, onbereikbaar, appels met peren vergelijken, geen mogelijkheid tot eigen inbreng: het waren kritiekpunten die klonken in een raadsvergadering begin februari. De raad erkent echter zelf ook te weinig een vinger aan de pols te hebben gehouden bij de uitwerking van de burgerparticipatie.

Na de raadsvergadering is vorige week besloten om de uitkomsten van de vragenlijst toch te gebruiken. De gemeenteraad trok de regie naar zich toe in het proces en spreekt zijn eigen budget aan om een nieuwe burgerpeiling te houden. Ook de resultaten van de eerder gehouden digitale enquête worden daarin meegenomen.

E-MAIL

De burgemeester stuurde 353 deelnemers aan de enquête vrijdag opnieuw een e-mail. Daarin zegt hij zijn eerdere bericht over het niet doorsturen van de resultaten aan de raad 'te betreuren'. Dat gebeurt dus alsnog. Nu is het aan de fracties om te kijken hoe ze met die input omgaan.

De kerntakendiscussie wordt gevoerd om te kijken waar de gemeente Boxtel kan snijden in de kosten en aan welke zaken zij prioriteit moet blijven geven. De intentie is om de inwoners hierbij uitvoerig te betrekken.


FRACTIES MAKEN WERK VAN INSPRAAK INWONERS VOOR KTD

Stuurgroep haalt input namens raad op

De gemeenteraad van Boxtel houdt van 12 tot 19 april de ‘Week van de ideeën’. In het kader van de kerntakendiscussie (KTD) willen de fracties dat inwoners, ondernemers en verenigingen volgende week voorstellen aandragen. Online via Facebook en door middel van invulformulieren. ,,Laat het maar losgaan, daar hebben wij ook het meeste aan", zegt Mariëlle Wijffelaars van de vierkoppige stuurgroep.

Fractievoorzitter Wijffelaars van D66 is samen met Gerlof Roubos (Balans), Stefan de Nijs (Combinatie95) en Vera Brouns (CDA) namens de raad actief om alle input vanuit inwoners, ondernemers en verenigingen te vergaren. Er komt een Facebookpagina genaamd 'Week van de Ideeën Boxtel' waar mensen hun zegje kunnen doen. Ook kunnen zij een mail sturen naar weekvandeideeen@boxtel.nl.

In deze krant vindt u bovendien een paginagroot invulformulier. Deze kunnen deelnemers (anoniem) inleveren bij drogisterij DA Van den Biggelaar (winkelcentrum Oosterhof), de supermarkten Albert Heijn, Plus Van der Horst , Spar (Esch), Coop Tax (Liempde), Lennisheuvel 47 en het gemeentehuis aan de Markt. Na afloop wordt alle inhoud verzameld en gedeeld met de raadsleden, zodat die hier gebruik van kunnen maken.

MISLUKTE ENQUêTE

De actie volgt nadat de gemeenteraad had besloten om de regie rondom de KTD terug te pakken. Dit naar aanleiding van de mislukte enquête die de gemeente Boxtel onder inwoners verspreidde. Toch deden daar nog 353 inwoners aan mee. ,,Deze input wordt uiteraard meegenomen”, luidt een gezamenlijk persbericht.

De fracties vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners, ondernemers en verenigingen hun ideeën voor de toekomst van Boxtel doorgeven aan de lokale politiek. De gedachte achter de ‘Week van de Ideeën’ is dat iedereen op een laagdrempelige manier ideeën aan de gemeenteraad kan doorgeven. Ook willen de raadsleden graag weten wat inwoners, ondernemers en verenigingen belangrijk vinden voor Boxtel en welke zaken ze minder belangrijk vinden.

De kerntakendiscussie wordt gevoerd om te kijken welke zaken Boxtel in de toekomst op zich moet (blijven) nemen, maar ook waar zij op kan bezuinigen.



OP DE FOTO'S: Van links naar rechts: Gerlof Roubos (Balans), Stefan de Nijs (Combinatie95) en Vera Brouns (CDA). Onder: Mariëlle Wijffelaars (D66). Dit viertal vormt de stuurgroep die namens de voltallige gemeenteraad input vergaart bij inwoners, verenigingen en ondernemers. De informatie gebruiken de fracties om de zogeheten kerntakendiscussie te kunnen voeren. Op deze manier moeten burgers invloed krijgen op wat de gemeente Boxtel moet blijven doen, maar ook waarin zij kan snijden.

Van links naar rechts: Gerlof Roubos (Balans), Stefan de Nijs (Combinatie95), Mariëlle Wijffelaars (D66) en Vera Brouns (CDA) vormen de stuurgroep die namens de gehele raad input vergaart bij inwoners, verenigingen en ondernemers. De informatie gebruiken de fracties om de zogeheten kerntakendiscussie te kunnen voeren. Op deze manier moet de mening van burgers invloed krijgen op wat de gemeente Boxtel moet blijven doen, maar ook waarin zij kan snijden.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding