Afbeelding
Foto: Faam Architects

Boxtel wil 'circulair' netwerk vergroten

PÅL JANSEN

Voor een bedrag van 22.500 euro verspreid over drie jaar, wil het college van B en W deelnemen aan de zogeheten Citydeal. Doel is om kennis te vergaren over circulair bouwen via alle deelnemende partijen aan dit netwerk.

,,Boxtel kan als kleine gemeente weinig bijdragen in de zin van locaties voor woningbouw, omdat deze locaties in bezit zijn van projectontwikkelaars", schrijft portefeuillehouder Désiré van Laarhoven namens het gemeentebestuur over de deelname. ,,Maar voor de toekomst is vooral belangrijk dat we kennis en bijdragen halen uit het grote netwerk."

BIOBASED

Bij de Citydeal zijn tientallen gemeenten, bedrijven, maatschappelijke organisaties zoals onderwijsinstituten, het Rijk en diverse provincies betrokken. Binnen dit netwerk wordt gekeken hoe het bouwen van huizen 'circulair' kan worden ingevuld. De komende jaren wil de overheid een miljoen woningen hebben gerealiseerd. Maar de bouwsector kent een flinke CO2-uitstoot en verbruikt daarbij nog een boel materiaal.

Circulair bouwen met bijvoorbeeld biobased materialen (denk aan houtbouw) en producten die bij eventuele sloop nog kunnen worden hergebruikt, moet CO2-uitstoot en afval terugdringen.

KENNIS

Boxtel wil met name kennis opdoen uit het netwerk dat is aangesloten bij de Citydeal. Deze loopt drie jaar en kost naast 7.500 euro per jaar twee dagen per maand ambtelijke inzet. Het gaat vooral om meedoen aan overleggen, seminars en gesprekken met individuele deelnemers.


De 22 sociale huurappartementen die woonstichting Joost wil realiseren bij De Kleine Aarde vormen een circulair bouwproject. (Illustratie: Faam Architecten).