...VERA BROUNS...
...VERA BROUNS... Foto: Peter de Koning

CDA ONTEVREDEN NA ANTWOORDEN B EN W

'Boxtel neemt klachten bedrijven niet serieus'

HENK VAN WEERT

De CDA-fractie is ronduit ontevreden over de antwoorden van het college van B en W op vragen over tal van zaken op en rond de bedrijventerreinen Ladonk en Daasdonk. ,,De klachten van ondernemers worden niet serieus genomen", oordeelt fractievoorzitter Vera Brouns.

Bij alle bedrijven op Ladonk in Boxtel en Daasdonk in Liempde plaatste de lokale CDA-afdeling vorig jaar ideeƫnbussen. Via kaartjes konden suggesties ter verbetering worden aangedragen. Het leverde een stortvloed aan reacties op. ,,Die hebben we allemaal gerubriceerd en daarna benoemd in onze brief met vragen aan B en W", geeft Brouns desgevraagd aan.

Ondernemers grepen de kans die het CDA bood onder andere aan om te pleiten voor meer verkeerscontroles. Ze constateren op diverse plekken overtredingen van parkeerverboden en de maximum snelheid. B en W geven aan hiermee niet bekend te zijn. Maar dat vindt fractievoorzitter Brouns onzin, zei ze dinsdag toen deze krant haar vroeg naar een reactie op de antwoorden van B en W. ,,De problemen zijn al zo vaak aangekaart",

De reactie van het college is sowieso vreemd, want de christendemocraten melden nu de klachten immers. Blijkbaar moeten ondernemers hun grieven persoonlijk bij de gemeente indienen. Als de problemen bekend zijn, wordt overwogen te gaan handhaven, geven B en W aan. Maar dat kan niet zonder de capaciteit van buitengewoon opsporingsambtenaren uit te breiden, luidt de waarschuwing.

Het gebruik van de straat Kleinderliempde als sluiproute levert gevaarlijke situaties op. En dus vroeg het CDA om het verkeer op een andere manier af te wikkelen. De Keulsebaan is daarvoor een goed alternatief, in de ogen van B en W.

Met name op Ladonk werd door ondernemers aangedrongen op betere communicatie met de gemeente. De klankbordgroep die daarvoor is opgericht en elke twee weken bijeenkomt, moet uitkomst bieden, vinden B en W. ,,Ja, dat is nou net het probleem. In die klankbordgroep zit slechts een beperkt aantal ondernemers. De rest voelt zich niet gehoord. Juist daarom stellen we het aan de orde", moppert Brouns.

Navraag bij de gemeente leert dat in Klankbord Ladonk de volgende ondernemers zitting hebben: Jan Marcelis (Vion), Bas Doorn (Rabobank) en Tammo Bieze (Freenergics). Per thema worden er werkgroepen opgericht waarin expertise van Ladonkse ondernemers nodig is. Zij worden gevraagd deel te nemen, maar kunnen zich ook zelf aanmelden. Aan een eerste themabijeenkomst (over veiligheid) doen zo'n twintig ondernemers mee.

BLADKORVEN PLAATSEN

In het najaar worden op bedrijventerrein Ladonk bladeren op een hoop geblazen en soms zelfs in een sloot gedumpt, constateren ondernemers. Het zou volgens hen daarom een goed idee zijn om bladkorven te plaatsen. B en W geven aan dat dit een kostbare oplossing is die bovendien het dumpen van groenafval waarschijnlijk niet op zal lossen.