De in april 2018 geïntroduceerde tuktuk Zilerexpress is slechts zelden in het straatbeeld te zien. (Foto: Peter de Koning, 2019)
De in april 2018 geïntroduceerde tuktuk Zilerexpress is slechts zelden in het straatbeeld te zien. (Foto: Peter de Koning, 2019) Foto: Peter de Koning, 2019

RECHTBANK VEROORDEELT BOXTELAAR (23)

150 uur taakstraf voor geweldsmisdrijf bij JOP


PÅL JANSEN

Een 23-jarige Boxtelaar is vorige week veroordeeld tot 150 uur taakstraf en het betalen van 1.400 euro schadevergoeding. De rechtbank in 's-Hertogenbosch acht de man schuldig aan de zware mishandeling van een plaatsgenoot in augustus vorig jaar. Dat gebeurde bij de toenmalige jongerenontmoetingsplaats aan de Dr. De Brouwerlaan.

Het slachtoffer werd geschopt en geslagen en kon door de mishandeling zeven weken niet meer naar zijn werk. In Boxtel baarde het delict, waarbij naar verluidt zo'n vijftien jongeren betrokken waren, veel opzien. Niet alleen vanwege het gebruikte geweld, maar ook omdat een vriend van het slachtoffer erbij stond met een zes maanden oude baby.

De kameraad zat in dubio: hij wilde zijn vriend helpen, maar moest dan wel zijn kind kwetsbaar achterlaten, schetste wijkagent Stefan Langens het dilemma destijds in deze krant. Toch besloot de vriend besloot zijn maat te ontzetten, de baby bleef ongedeerd. Een een hondje dat de twee mannen bij zich hadden, bleef ongedeerd.

Het duo had kennissen bezocht. Onderweg naar huis werden de mannen aangevallen. Enkele weken na het geweldsmisdrijf haalde Boxtel het metalen 'bushokje' weg. Dat zat er al even aan te komen: al jaren ervoeren omwonenden (geluids)overlast bij de hangplek.

ONTKENNEN

De politie vermoedde in augustus dat het ging om een groep van circa vijftien jongeren tussen de 18 en 25 jaar. Daarvan heeft het Openbaar Ministerie de 23-jarige Boxtelaar voor de rechtbank weten te krijgen. Hoewel de dader voor de politierechter nog ontkende het slachtoffer te hebben mishandeld, werd de twintiger via Facebook herkend door het slachtoffer, zo tekende Brabants Dagblad op in de rechtbank. Dat laatste vond de rechter overtuigend genoeg. De Boxtelse jongere kreeg naast de werkstraf en de geldboete ook een voorwaardelijke celstraf van twee weken opgelegd.


Hobbycentrum Boxtel

Een werkgroep van Hobbycentrum Boxtel wil onder de naam Vliegende Start het aantal donateurs en sponsoren uitbreiden. In ruil daarvoor biedt zij een tegenprestatie, zoals een gratis workshop. Ook zoekt zij een leegstand pand nabij het kernwinkelgebied om bekendheid te geven aan de wervingsactie. Aanmelden kan via vrienden@hobbycentrumboxtel.nl.


KIA GROOT GENOEG VOOR SENIORENVERVOER

Ouderen denken aan auto in plaats van busje

Jan Hermens

De werkgroep Seniorenbus Boxtel, inmiddels omgedoopt tot stichting Seniorenvervoer Boxtel, streefde naar het leasen van een busje om ouderen binnen de gemeente van A naar B te rijden. Dat plan is echter bijgesteld na overleg met een collega-werkgroep in 's- Hertogenbosch: nu wil de stichting een personenauto aanschaffen.

Kees de Waal, drijvende kracht achter het project, legt uit: ,,Naar verwachting rijden er per rit maar een of twee passagiers mee. Een niet al te kleine personenauto zou daarom volstaan. De Bosschenaren hebben al wat voorwerk verricht en kiezen voor een Kia e-Soul, een elektrische auto met de nodige ruimte. Die optie vinden wij ook de beste."

Het plan om een busje te leasen vervalt daarmee, zo valt op te maken uit de nieuwsbrief van coöperatie Ouderen in Regie, waar stichting Seniorenvervoer Boxtel onder valt. De aanschaf van een Kia e-Soul en wat aanpassingen samen kosten naar schatting zo'n 45.000 euro. Daarmee is minder startkapitaal nodig dan in de opzet met het busje, daarvoor was 60.000 euro geraamd. ,,Een personenauto is bovendien makkelijker te besturen dan een busje en blijft waarschijnlijk langer schadevrij", aldus De Waal.

TUKTUK

Eerder ging de Boxtelaar in gesprek over het gebruik van een busje van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM). De senioren zouden dan meteen het beheer van de tuktuk overnemen, die bij ZGEM staat en in het leven is geroepen voor personenvervoer in Boxtel. De Waal: ,,Dat hele idee is van de baan. Ik heb vernomen dat het busje van de zorggroep veel meer in gebruik is dan we dachten. Bovendien zijn we met een eigen voertuig onafhankelijk van andere partijen."

Het slagen van het project hangt af van geld. De Rabobank heeft 10.000 euro toegezegd, nadat Seniorenvervoer Boxtel haar bijgestelde plan gepresenteerd had. ,,Van stichting Sjef van de Laar moet ik nog uitsluitsel krijgen. Daarnaast zitten we in de eindfase van een subsidieaanvraag bij het Oranje Fonds. Die eventuele bijdrage is van groot belang."