VVD WIL SLIMMER MET TRANSITIE OMGAAN

'Zonnevelden zijn optie voor stoppende boer'

PÅL JANSEN

Is het niet beter om het stoppen van boerenbedrijven te combineren met de aanleg van zonnevelden? Het is een suggestie uit de koker van de Boxtelse VVD-raadsleden Rob Kuppens en Lisa Somers. Zij hopen dat het college van B en W deze handschoen oppakt.

Voor het beëindigen van agrarische activiteiten zijn er verschillende regelingen in het leven geroepen. Zo kunnen boeren een sloopvergoeding voor stallen aanvragen en kan de provincie veehouderijen nabij natuurgebieden opkopen. Tegelijkertijd speelt de discussie omtrent het plaatsen van zonnepanelen en -velden, waarvoor de gemeente Boxtel ook kijkt naar het buitengebied.

VERGRIJZING

ZLTO Dommel & Aa (onder meer actief in Boxtel en omgeving) verwacht de komende jaren een 'natuurlijk verloop' van agrarische bedrijven: de belangengroep ziet de sector vergrijzen.

Dus, zo denkt oppositiepartij VVD: zouden we kunnen onderzoeken of hier combinaties mogelijk zijn? Bijvoorbeeld door agrariërs die al dan niet gedeeltelijk willen stoppen, (financieel) te ondersteunen als ze willen gaan boeren in zonne-energie, aldus Kuppens en Somers. ,,Want waarom geven 'we' - als gezamenlijke overheden - aan de ene kant veel geld uit aan het uitkopen van boeren? En tegelijkertijd wordt andere boerengrond door investeerders aangekocht voor zonnevelden."

Oftewel: dat kan slimmer, vinden de liberalen. ,,De VVD ziet hier kansen om Boxtel als duurzaam-innovatieve gemeente (weer) op de kaart te zetten. Juist door deze twee zaken aan elkaar te koppelen." De partij is in afwachting van antwoorden op hun vragen aan het Boxtelse gemeentebestuur.

VVD PLEIT VOOR ZONNEPANELENAMBTENAAR

'Gebruik grond voor energieopwekking goed'

In zijn beleidsakkoord wil het nieuwe college van B en W van Boxtel zonnevelden opzetten waarbij ook natuur wordt ontwikkeld. Een perceel mag maar voor 60 procent gevuld worden met zonnecellen, de overige 40 procent moet 'groen' blijven. Inefficiënt vindt de lokale VVD-fractie.

De liberalen zien liever dat de grond zo optimaal mogelijk wordt gebruikt voor de opwekking van zonne-energie. En nu wordt 40 procent van het potentieel ingezet voor nieuwe natuur. De VVD vraagt zich af waarom daarvoor is gekozen.

De vraag komt op tafel naar aanleiding van een gesprek met de ZLTO Dommel & Aa. In Brabants Centrum van 25 februari uitte zij al ernstige zorgen over de toekomstige afname van boerengrond in de gemeente Boxtel. De 60/40-procentregel draagt daar ook aan bij, ziet de agrarische belangengroep. Zij vreest dat er met name landbouwgebied wordt gebruikt voor zonnevelden, die 15 tot 25 jaar moeten functioneren. En dat de grond daarna permanent wordt ingezet voor natuur. De ZLTO vindt het wenselijker dat zonnepanelen vooral op daken komen.

Maar dat is te weinig, antwoordden B en W op de zorgen van de belangenclub. Volgens Boxtel is daar slechts ruimte voor 143 terajoules (TJ) aan energieopwekking, terwijl er voor de gehele gemeente een resultaatverplichting ligt van 290 TJ.

PRIORITEIT

Het college is het ermee eens dat zonnepanelen op daken de eerste prioriteit hebben, hoewel initiatieven daarvoor in de knel dreigen te komen door capaciteitsgebrek bij Enexis (lees elders op deze pagina). Nog steeds heeft Boxtel de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn, maar over de haalbaarheid is veel twijfel. De landelijke richtlijn is in ieder geval 2050. Hoe dan ook: als de daken benut zijn, moet Boxtel er wel klaar voor zijn om (in deze volgorde) ook stedelijk en landelijk gebied in te kunnen zetten.

De VVD onderstreept de ambitie om eerst de daken vol te leggen, maar wil daarin graag concrete stappen zien. De oppositiepartij kijkt daarbij naar het voorbeeld van Meierijstad, die er een medewerker voor vrijmaakt. ,,Die gaat alle bedrijven langs om te polsen op welke manier de gemeente zonne-energie op het kan kan realiseren." De VVD vraagt daarom om ambtelijke capaciteit vrij te maken voor eenzelfde aanpak. B en W moeten nog antwoorden op dit schriftelijke verzoek.