In en rond de fietsenstalling aan de Ladonkzijde van het Boxtelse NS-station zijn vernielingen aan de orde van de dag, meldt Guus Buchrhornen uit Lennisheuvel. (Foto: Peter de Koning).
In en rond de fietsenstalling aan de Ladonkzijde van het Boxtelse NS-station zijn vernielingen aan de orde van de dag, meldt Guus Buchrhornen uit Lennisheuvel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

PRORAIL HOUDT GEMEENTE VERANTWOORDELIJK VOOR VEILIGHEID

Chaos bij NS-fietsenstalling Ladonk irriteert

HENK VAN WEERT

Een bende. Andere woorden heeft Guus Buchrhornen uit Lennisheuvel er niet voor. Hij ergert zich groen en geel aan de situatie in en rond de fietsenstalling aan de Ladonkzijde van het NS-station in Boxtel. Met zijn meldingen over vernielingen aan en diefstal van fietsen wordt niets gedaan, meldt hij en dringt aan op toezicht.

Als forens reist Buchrhornen regelmatig per trein. En dan zet hij zijn rijwiel steevast in de stalling bij het nagenoeg altijd lege parkeerterrein op het Boxteler Baanplein, aan de westelijk in- en uitgang van het station.

,,Ik woon al twintig jaar in Lennisheuvel, maar met name de laatste tien jaar is het een zootje daar aan de Van Salmstraat. Het lijkt wel of het steeds erger wordt. Er is al een aantal keer een fietszadel van me weggehaald", vertelt Buchrhornen. Ook ziet hij dat er regelmatig fietsen van de trappen worden gesmeten. Hij vindt dat er toezicht moet komen. ,,Onbegrijpelijk dat de gemeente en politie daar geen werk van maken. Die zijn toch verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid?"

SAMENSCHOLING

Buchrhornen wijst ook op het transformatorhuisje op het parkeerterrein. Hij ziet er 's avonds en in weekeinden regelmatig jongeren samenscholen en dat er fietsen worden 'ontmanteld'. ,,Waarschijnlijk om vervolgens de onderdelen ergens te koop aan te bieden."

ProRail meldt desgevraagd op dit moment niet bekend te zijn met frequente overlast, maar stelt dat die indruk naar aanleiding van bovenstaande wellicht moet worden bijgesteld. De spoorwegbeheerder geeft aan op korte termijn te onderzoeken of er problemen zijn: ,,Zodat wij daar op in kunnen spelen of melding van kunnen maken bij de gemeente."

Handhaving van de openbare orde is immers primair een zaak van de politie, benadrukt de woordvoerder van ProRail. Hij geeft ook aan dat de fietsenstallingen en de omgeving van het station als regel onder de verantwoordelijkheid van de gemeente Boxtel vallen.

Bij het ter perse gaan van deze krant had de gemeente Boxtel nog niet gereageerd op vragen die de redactie eind vorige week over de situatie ter plekke stelde.

p In en rond de fietsenstalling aan de Ladonkzijde van het Boxtelse NS-station zijn vernielingen aan de orde van de dag, meldt Guus Buchrhornen uit Lennisheuvel. (Foto: Peter de Koning).