Op de achterste rij (v.l.n.r.) Lina, Lieke, Maud en Suus. Op de voorste rij (v.l.n.r.) Tim, Jari en Juultje. (Tekst en foto: Marc Cleutjens).
Op de achterste rij (v.l.n.r.) Lina, Lieke, Maud en Suus. Op de voorste rij (v.l.n.r.) Tim, Jari en Juultje. (Tekst en foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

What’s Up, Breifans?

‘Samen breien we eind aan corona.’ Het motto van de recordpoging breien die cadeauwinkel Hebbes aan de Markt twee maanden heeft gelanceerd, krijgt navolging in groep 7 van basisschool De Hobbendonken. Bijna alle jongens en meiden breien elke dag mee aan het ultieme doel: een wollen sjaal van minimaal 7,2 kilometer lengte. ,,Breien is makkelijk als je het kunt.”

Jari, Juultje, Lieke, Lina, Maud, Suus en Tim laten geen moment onbenut om hun breiwerk te voorschijn te halen. Allemaal zijn ze even bedreven in het insteken, omslaan, doorhalen en af laten glijden van de breisteken.

Waarom zijn jullie allemaal gaan breien? Suus: ,,Ik heb mijn spreekbeurt over de recordpoging breien bij Hebbes gedaan. Na de spreekbeurt vroeg juf Gerry of we allemaal mee wilden doen.” Lina: ,,Onze juffen Gerry en Els kunnen heel goed breien en hebben het ons geleerd.” Maud: ,,Bijna iedereen vond het leuk om mee te doen, maar nu zijn sommige kinderen afgehaakt.”

Is breien moeilijk? Jari: ,,Ik had nog nooit gezien hoe je steken moet opzetten, maar nu kan ik het. Ik moest wel drie keer opnieuw beginnen.” Tim knikt: ,,Breien is kei leuk, al heb ik het niet in de klas geleerd. Ik vond de uitleg moeilijk en toen heb ik een filmpje op YouTube gekeken.” Lachend: ,,Ik leer mijn moeder nu breien.”

Wanneer breien jullie op school? Lieke: ,,Altijd als we even tijd hebben. Dus tijdens de les beeldende vorming, maar ook in de pauze en na andere opdrachten.”

Hoe komen jullie aan de breiwol? ,,Bij de Zeeman gekocht”, grinnikt Tim. ,,En bij Het Goed. Daar kostte een bolletje maar 33 cent.” Maud: ,,Ik denk dat ik op mijn rommelkamer nog wel wat extra wol kan vinden.” Juultje: ,,Ik brei nu met wol van juf Gerry. Dat is een hele dikke draad. Dat schiet lekker op.”

We hoorden dat jullie al bijna 15 meter hebben gebreid? ,,Klopt. In de hal van onze school hebben we veel sjaals opgehangen”, vertelt Lina. ,,Kom je zo kijken? Het is echt gaaf!” Het zevental doet een oproep aan leerlingen van alle andere basisscholen in Boxtel: ,,Iedereen moet gaan breien voor Hebbes. Kom op en doe met ons mee!”

t V.l.n.r. de achterste rij Lina, Lieke, Maud en Suus; voorste rij Tim, Jari en Juultje. (Tekst en foto: Marc Cleutjens).