Van links naar rechts: Pieter Buts, Paul Derksen, Margaret de Laat (EHBO Liempde), Ton van Alphen (De Durpsherberg), Berdine Verstijnen, Celes van Zuijlen, Mark van der Laan en Jeroen van Wijlick. (Foto: Gerard Schalkx).
Van links naar rechts: Pieter Buts, Paul Derksen, Margaret de Laat (EHBO Liempde), Ton van Alphen (De Durpsherberg), Berdine Verstijnen, Celes van Zuijlen, Mark van der Laan en Jeroen van Wijlick. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

TOURSPEL HELPT EERSTEHULPVERLENERS AAN NIEUWE CARAVAN

'EHBO Liempde verdient 't podium'

PÅL JANSEN

Berdine Verstijnen en Margaret de Laat weten dat de caravan van de EHBO Liempde zijn langste tijd heeft gehad. ,,Na dertig jaar is deze gewoon op", aldus het duo. Maar geld voor een nieuwe, dat is nogal een investering voor een club die uit circa veertig leden bestaat. Dus helpt onder meer het plaatselijke Tourspel een handje mee.

,,De EHBO is typisch zo'n club waarvan iedereen het vanzelfsprekend vindt dat deze bij evenementen altijd aanwezig is, maar daardoor ook wel eens wordt vergeten hoe belangrijk die eigenlijk is", zegt voorzitter Mark van der Laan van de Tourspel-organisatie. ,,Het is simpel: zonder EHBO kan je gewoon geen evenement houden: de aanwezigheid van de hulporganisatie is gewoon een harde eis van de gemeente."

Maar de mensen die met eerste hulp bij ongelukken verlenen, van pleisters plakken tot reanimatie, hebben een probleem. ,,De caravan is al dertig jaar oud. We verwachten dat die ook niet meer door de keuring komt: we hebben nu echt een nieuwe nodig", vertelt Berdine. De caravan wordt gebruikt om spullen in op te slaan en eerste hulp te verlenen als mensen wat meer privacy nodig hebben.

Om een fatsoenlijke nieuwe te kunnen kopen, is een paar duizend euro niet voldoende. Dus schakelden Berdine en Margaret de hulp in van onder meer Tourspel Liempde. De hele organisatie achter het jaarlijkse wielerspel rondom de Tour de France was het er snel over eens: ,,De EHBO verdient nu het podium."

Net als Berdine is ook Margaret lyrisch. ,,Ik vind het helemaal super", vertelt de Liempdse. ,,Vroeger hadden we ook bij het bedrijf waar ik werkte een tourspel. Daarvoor vroeg ik destijds wel aan mijn vader om info", lacht ze. ,,Wie de Tour zal winnen? Geen flauw idee. Maar ik ga me er wel in verdiepen natuurlijk, net als bij de verkiezingen."

De Tour de France start 26 juni in de Franse stad Brest in Bretagne. Volg Brabants Centrum en www.tourspelliempde.nl voor informatie over de inschrijvingen.


q Van links naar rechts: Pieter Buts, Paul Derksen, Margaret de Laat (EHBO Liempde), Ton van Alphen (De Durpsherberg), Berdine Verstijnen, Celes van Zuijlen, Mark van der Laan en Jeroen van Wijlick. (Foto: Gerard Schalkx).