Onder de inrit van het parkeerterrein bij het gemeentehuis wordt een waterput met pomp geïnstalleerd die voor stroming moet zorgen in de Binnendommeltjes die terugkeren.
Onder de inrit van het parkeerterrein bij het gemeentehuis wordt een waterput met pomp geïnstalleerd die voor stroming moet zorgen in de Binnendommeltjes die terugkeren. Foto:

'WE HEBBEN TE WEINIG INITIATIEF GENOMEN'

Fracties pakken regie in kerntakendiscussie terug


HENK VAN WEERT

De Boxtelse gemeenteraad heeft forse kritiek op met name de communicatie rondom de kerntakendiscussie. Dinsdag bleek dat niet alleen de oppositie, maar ook de drie coalitiepartijen verre van gelukkig zijn met de gang van zaken. In een besloten vergadering namen de fracties de regie terug in handen. Zij gaan 'simpel en laagdrempelig' polsen hoe de bevolking over noodzakelijke bezuinigingen denkt.

Een mislukte enquête met te weinig respons leidde tot afkeurende reacties. Enerzijds over het besluit van het college van B en W om de inbreng van 353 inwoners die wél een reactie gaven, terzijde te schuiven. Anderzijds om deze week in beslotenheid over de gang van zaken te praten.

Nadat de SP zondag al van leer trok, uitten D66, VVD, CDA en PvdA-GroenLinks eergisteren in de raadzaal met een gezamenlijk statement hun onvrede. Zij staan daarin niet alleen: de drie coalitiepartijen onderschreven de kritiek. En de voorstellen die werden gedaan ter verbetering, sluiten aan bij de wensen van Balans, Combinatie95 en INbox.

Fractievoorzitter Gerlof Roubos van Balans: ,,Net als bij de oppositie leeft ook bij ons opgekropte irritatie over het feit dat B en W lieten weten dat met de eerder opgehaalde reacties van 353 Boxtelaren niets zou worden gedaan. Nadat we dit bekendmaakten was de kou uit de lucht en hebben we in harmonie en eenheid met elkaar gesproken.”

De woorden van Roubos worden bevestigd door zijn collega Mariëlle Wijffelaars van D66. ,,En daarbij hebben we ook in de spiegel gekeken. De kerntakendiscussie is een idee van de gemeenteraad, maar we hebben zelf onvoldoende het initiatief genomen.” Mede daardoor is de burgerparticipatie niet verlopen zoals gewenst.

Roubos en Wijffelaars vormen nu samen met de fractievoorzitters van Combinatie95 en CDA, respectievelijk Stefan de Nijs en Vera Brouns een werkgroep die als de wiedeweerga aan de slag gaat om alsnog meningen van de inwoners te vergaren. Dat gebeurt simpel én laagdrempelig. De ideeën die CDA vorige week lanceerde, zijn daarbij prima voorbeelden hoe dat kan, aldus Roubos.

BURGERS SERIEUS NEMEN

Qua communicatie is het de afgelopen tijd misgegaan en dat moet in het vervolg worden voorkomen, vinden de raadsfracties. ,,We willen de inbreng van onze burgers écht serieus nemen", aldus Brouns. Ze zegt dat het blijkbaar nodig was dat de oppositiepartijen zich flink roerden deze week. ,,Ik geloof niet dat we anders tot dit resultaat waren gekomen."

Gisteravond kwam de vierkoppige werkgroep al samen. De Nijs verwacht dat een eerder vastgestelde tijdplanning haalbaar blijft, meldde hij vanochtend. ,,Over twee weken wordt met de overige fractievoorzitters besproken hoe wij denken dat het verder moet. Want enige haast is wel geboden. Na de zomervakantie is er duidelijkheid."

De SP maakte van de ontwikkelingen een principezaak, boycotte de raadsvergadering en sprak dus niet mee over de vervolgstappen.


Pagina 3, analyse: 'Hoe te gaan bezuinigen leidt tot veel commotie'.


Water Binnendommeltje gaat straks stromen

De toegang die vanaf de Rechterstraat naar het parkeerterrein bij het gemeentehuis leidt, is deze week afgesloten. De bestrating is opengebroken om een metersdiepe put te graven. Daarin komt een pompinstallatie en een bufferruimte om het water in het nieuwe Binnendommeltje straks te laten stromen.

Tijdens de herinrichting van de Rechterstraat wordt een deel van de ruim tachtig jaar geleden gedempte kanaaltjes in het centrum van Boxtel gevisualiseerd. Deels door grijze natuursteen, zoals op het terras van restaurant De Rechter. Vanaf Villa Crols (waar onder andere makelaarskantoor Nuyens huist) tot voorbij Villa Phaf (hoek Dr. Van Helvoortstraat) keert het water daadwerkelijk terug. Stilstaand water is vanwege legionella-gevaar uitgesloten en daarom moet het worden rondgepompt. (Foto: Henk van Weert).