PANDEMIE BRENGT BOXTELAREN OOK SAMEN

Corona drukt stempel op jaar ContourdeTwern

RENS VAN DEN ELSEN

'Een turbulent jaar'. Zo omschrijft welzijnsorganisatie ContourdeTwern (CdT) 2020 in haar jaarverslag dat zij deze week presenteerde. Niet alleen vanwege de coronapandemie, dat veel beperkingen voor activiteiten en diensten met zich mee bracht, maar ook vanwege de flinke bezuinigingen op het sociaal domein. Dat zorgde ervoor dat CdT haar organisatie anders moest gaan inrichten.

'Het sociale dna van Boxtel moet behouden blijven', was een veelgehoorde kreet tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in november vorig jaar. Desondanks kon de politiek niet voorkomen dat er in 2021 bijna negen ton bezuinigd moest worden op het sociaal domein. Dat was weer een gevolg van het miljoenentekort in 2019, waarbij volgens het toenmalige college 'iedereen de pijn zou voelen'. Ook ContourdeTwern in Boxtel dus, dat terugging van 21 naar 16 werknemers in 2020.

En dan was er nog de coronacrisis, die ook bij CdT zand in de raderen strooide. Zeker na de eerste lockdown, in het voorjaar van 2020 moesten veel activiteiten noodgedwongen stoppen. Vrijwel alle dienstverlening, zoals hulp aan nieuwkomers, het Bureau Sociale Raadslieden, het vrijwilligerssteunpunt, Taalmaatjes, Dagje Thuis en het steunpunt Mantelzorg, moesten omschakelen naar digitale ontmoetingen of andere manieren zien te verzinnen om hulpbehoevende Boxtelaren te helpen.

Toch zorgde het ook voor creativiteit binnen en buiten de organisatie. Sterker nog, er meldden zich zestig nieuwe vrijwilligers aan die zich in wilden zetten voor hun buurtgenoten. Ook werden verschillende acties opgetuigd om binnen de geldende maatregelen hulpbehoevenden binnen de gemeente Boxtel een hart onder de riem te steken. Het tasje vol cadeau- en kortingsbonnen voor mantelzorgers was daar een voorbeeld van.

WIJKGERICHT WERKEN

Omdat de gemeente Boxtel flink bezuinigde op het sociaal domein, heeft de welzijnsorganisatie haar dienstverlening anders in moeten richten. Bijna een kwart van het personeel moest vertrekken. Mede daarom is CdT vorig jaar gestart met de pilot wijkgericht werken in Selissenwal. Dienstverlening dicht bij de mensen, zodat direct duidelijk is wat er speelt en er eerst een oplossing in de eigen omgeving kan worden gezocht, voordat een gemeentelijke hulporganisatie wordt ingeschakeld. Tijdens deze proef werd er samengewerkt met onder meer de wijkmakelaar van Selissenwal, een buurtondersteuner en -maatschappelijk werker, maar ook professionals van Zorggroep Elde Maasduinen en woonstichting Joost. CdT ziet de pilot als een succes, want er is veel van de grond gekomen. Er waren in 2020 810 contactmomenten met wijkbewoners en dat heeft onder meer geleid tot een kletspunt, de wijkcommunicatie is nieuw leven ingeblazen en er wordt hard gewerkt om zwerfafval terug te dringen.

In 2021 richt CdT zich op het uitbreiden van de proef naar de wijk Boxtel-Oost en later in Centrum-Breukelen. Daarbij vraagt de organisatie wel om hulp: ,,We hebben elkaar hard nodig om in tijden van schaarste niemand tussen wal en schip te laten vallen in de gemeente Boxtel."

WEGVALLEN

Daar tegenover staat het wegvallen van het schoolmaatschappelijk werk (smw) door de bezuinigingen op het sociaal domein. Leerlingen die thuis of op school problemen hebben komen daardoor minder snel in beeld. De welzijnsorganisatie blijft wel actief binnen het Jeugd Preventie Project, waarbij jongeren met risicogedrag ondersteund worden. CdT verwacht echter dat hiervoor dit jaar een wachtlijst gaat ontstaan, nu smw is gestopt.