Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LIEMPDSE BAKKER LAAT SAMENWERKING GOED SMAKEN

Veertig coalitiebroden voor politiek

PÅL JANSEN

Om wit en volkoren goed samen te laten komen in één brood, moet het een soms wat toegeven aan het ander. Coalitiebrood is kortom niet eenvoudig om te maken, weet het bakkersstel Jos en Ineke van Eijndhoven uit Liemdpe. Maar door goed samen te werken, kan het een mooi resultaat opleveren. Het Boxtelse college van B en W bestelde vorige week veertig van deze broden en kreeg die dinsdag uit handen van het bakkersduo.

De Liempdse bakker Jos bedacht het brood in aanloop naar de herindelingsverkiezingen van november vorig jaar. ,,We hebben destijds alle lijsttrekkers gevraagd om een brood bij ons in de winkel op te komen halen. Dat is ook gebeurd. Als tegenprestatie mochten de politici ook een affiche ophangen in onze etalage.”

Zo bedenkt bakkerij Van Eijndhoven weleens vaker ludieke acties. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 1995 bedacht hij de Liempdenaartjes. Het bijzondere krentenbroodje van de lokale bakker is vandaag de dag nog steeds te koop.

Ook het coalitiebrood lijkt na ruim vier maanden een blijvertje. Ineke: ,,Dat verkoopt nog steeds goed. Laatst kwam een mevrouw ‘s ochtends in de winkel. Aan haar vroeg ik of ze een halfje wilde. ‘Doe maar een hele, anders is-ie voor 12.00 uur op’, vertelde ze.”

FANTASTISCH INITIATIEF

Wethouder Mariëlle van Alphen vindt het net als de rest van het college van B en W een fantastisch initiatief. ,,Na de coalitievorming kwam het ter sprake”, legt Van Alphen uit. ,,Van Eijndhoven is natuurlijk een begrip in Liempde. We vonden het ook aardig om wat extra aandacht te schenken aan de bakker. Niet alleen wordt er lekker brood gemaakt en is de service goed, maar komt Jos ook altijd met ludieke ideeën.”

Drie wethouders (naast Van Alphen ook Désiré van Laarhoven en Fred van Nistelrooij) namen de broden in ontvangst namens de gemeente. Niet alleen konden de bestuurders van het nog steeds warme brood genieten tijdens hun lunch, ook alle raadsleden kregen 's avond een exemplaar tijdens een besloten vergadering.


q Van links naar rechts: Ineke en Jos van Eijndhoven en wethouders Désiré van Laarhoven, Fred van Nistelrooij en Mariëlle van Alphen. (Foto: Peter de Koning).