Eigenaresse Marie-Louise van der Pas (rechts) van Sjiekkado is in de laatste weken van de opening van haar winkel druk bezig met opruimen. Haar dochter Marion helpt mee. (Foto: Peter de Koning).
Eigenaresse Marie-Louise van der Pas (rechts) van Sjiekkado is in de laatste weken van de opening van haar winkel druk bezig met opruimen. Haar dochter Marion helpt mee. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

CADEAUWINKEL SJIEKKADO BREUKELSESTRAAT STOPT NA 20 JAAR

‘Ik ga werk en klanten beslist missen'

LINDA VAN DE WIEL

Na twintig jaar stopt Sjiekkado. De cadeauwinkel in de Breukelsestraat heeft flink te lijden onder de coronacrisis. Het echtpaar Van de Pas heeft mede daarom besloten de deuren van hun winkel te sluiten: ,,We zien wel wat de toekomst ons gaat brengen.”

,,Ik heb het altijd erg leuk gevonden een winkel te hebben. Ik ga het werk en de klanten beslist missen,” vertelt Marie-Louise (62). Samen met haar man Huub (64) werkte ze jarenlang met heel veel plezier in en aan Sjiekkado.

Het coronavirus heeft het afscheid echter versneld. ,,Huub doet vanuit de zaak al dertig jaar werkzaamheden voor de horeca. Hij slijpt messen en doet het onderhoud van apparaten van bijvoorbeeld bedrijfsrestaurants. Nu dit allemaal grotendeels stilgevallen is en de winkel gesloten is, valt bijna al ons werk weg.”

Waar het koppel meerdere crises doormaakte én overleefde, willen Marie-Louise en Huub de zaak niet opnieuw gaan opbouwen. ,,Toen we jong waren, zetten we onze schouders er nog eens extra onder. Maar dat willen we niet meer. We hebben ons huis verkocht en stoppen eind april met de winkel.”

De herinneringen aan de zaak blijven mooi, vindt Marie-Louise. ,,Tijdens de kerstperiode was het altijd heel druk in de winkel. Ieder jaar kwamen dezelfde klanten onze engeltjes kopen. Dat waren hele mooie van het merk Leonardo. Die spaarden ze en vaak kwam al in september de eerste vraag om een exemplaar. Sommigen kochten vijftien jaar op rij eenzelfde engeltje.”

Hoewel de meeste Boxtelaren Sjiekkado vooral kennen op hun huidige locatie, was de winkel van 2007 tot 2014 gehuisvest aan de Kruisstraat. ,,Toen we een jaar op die locatie zaten, begon de financiële crisis. De kosten werden te hoog en dus verhuisden we weer terug naar onze zaak aan huis in de Breukselsestraat.”

Tot eind april dus, als Sjiekkado voorgoed de deuren sluit. Marie-Louise: ,,Het zal wennen zijn, maar we zien wel wat de toekomst ons gaat brengen.”