Muzikale optredens, discussiebijeenkomsten, brainstormavonden, culinaire wedstrijden, jeugdvoorstellingen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze vonden onderdak in spiegeltent Bon Salon die in 2015, 2017 en 2019 drie weken lang stond opgesteld in kasteelpark Stapelen. (Foto: Peter de Koning, 2015).
Muzikale optredens, discussiebijeenkomsten, brainstormavonden, culinaire wedstrijden, jeugdvoorstellingen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of ze vonden onderdak in spiegeltent Bon Salon die in 2015, 2017 en 2019 drie weken lang stond opgesteld in kasteelpark Stapelen. (Foto: Peter de Koning, 2015). Foto: Peter de Koning

CORONA SPELBREKER VOOR ACTIVITEITEN IN KASTEELPARK

Geen beeldentuin en spiegeltent

HENK VAN WEERT

Na twee succesvolle edities in 2015 en 2017 moet dit jaar voor de tweede keer een streep door de tijdelijke beeldentuin in kasteelpark Stapelen. De biënnale Kunst op Stapel kan komende zomer door corona niet doorgaan. Datzelfde geldt voor de opbouw van spiegeltent Bon Salon.

In 2018 ontstond onzekerheid of Kunst op Stapel in 2019 door zou kunnen gaan. Aanleiding was het feit dat de paters assumptionisten kasteel Stapelen verkochten aan de Eindhovense vastgoedondernemer Xander van Mierlo. Uiteindelijk bleek de voorbereidingstijd te kort en besloot de organiserende Kunststichting Boxtel (KSB) het tweejaarlijkse evenement over te slaan.

Doel was om in 2021 de derde editie te houden. Begin vorig jaar was al een start gemaakt met het werven van kunstenaars, meldt KSB-secretaris Huub Thorissen. ,,Tja, en toen kwam corona en viel alles in het water. Het is helaas niet anders. We hopen in 2022 echter de manifestatie toch weer te kunnen houden. We hebben de mogelijkheden."

In 2015 en 2017 plaatsten zo'n vijftien beeldend kunstenaars vanuit heel Nederland enorme objecten tijdelijk in park Stapelen. Kunst op Stapel trok destijds duizenden bezoekers.

BON SALON

Het eveneens tweejaarlijkse activiteitenprogramma in en rond de historische spiegeltent Bon Salon wordt dit jaar ook geschrapt, zo meldt voorzitter Wim Ketelaars van evenementenstichting Boxtel Vooruit.

De van oorsprong Vlaamse spiegeltent werd zes jaar geleden voor het eerst opgezet. Dat gebeurde vanwege de festiviteiten die werden gehouden omdat de paters assumptionisten een eeuw lang de Boxtelse waterburcht bewoonden. De geestelijken trokken de beurs en hielden de nostalgische feesttent niet alleen voor zichzelf. Ook de plaatselijke bevolking kreeg de gelegenheid om er gebruik van te maken en ging daar gretig op in. Boxtel Vooruit coördineerde het programma-aanbod.

De spiegeltent bleek een schot in de roos en dankzij financiële toezeggingen van de gemeente Boxtel kon deze ook in 2017 en 2019 opgebouwd worden. Opnieuw benutten veel lokale verenigingen en bedrijven de kans om in deze bijzondere omgeving activiteiten te organiseren. Dit jaar gaat dat dus niet lukken, maar waarschijnlijk wel in 2022, hoopt Boxtel Vooruit.


pp Muzikale optredens, discussiebijeenkomsten, brainstormavonden, culinaire wedstrijden, jeugdvoorstellingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze vonden onderdak in spiegeltent Bon Salon die in 2015, 2017 en 2019 drie weken lang stond opgesteld in kasteelpark Stapelen. (Foto: Peter de Koning, 2015).

Het kunstwerk Open Vensters van Theo van Keulen uit Sterksel was in 2017 een van de blikvangers van Kunst op Stapel. (Foto: Daisy Renders).