Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

BOXTELSE MEUBELMAKER RUDY KANTERS CREATIEF MET HOUT

'Zonde om alle stukjes weg te gooien'

Aan de wat uit de hand gelopen hobby van Rudy Kanters ligt een duurzame gedachte ten grondslag. De 34-jarige meubelmaker uit Boxtel zag bij zijn werkgever veel prima stukken hout in de 'prullenbak' belanden. In overleg met zijn baas nam hij het mee om er zelf objecten van te maken. Zo geeft hij veel hout alsnog een tweede leven.

RENS VAN DEN ELSEN

Veel meubels in zijn huis in Boxtel-Oost heeft Kanters zelf gemaakt. Van kasten tot salontafels, maar ook lades in de trap om spullen op te bergen. ,,Op mijn werk maken we alleen tafels en aanverwanten. Met deze hobbyprojecten werk ik aan mijn eigen kennis en probeer ik nieuwe technieken uit. Zo snijdt het mes aan twee kanten, want ik word ook weer beter in mijn werk."

TAPASPLANKEN

Zijn hobby begon wel met kleinere spullen dan meubels. Van hout dat overbleef uit de werkplaats maakte Kanters tapasplanken die hij soms weer verkocht. Daarvoor gebruikte hij telkens twee verschillende soorten hout, zoals essen en eiken, die hij aan elkaar maakte. Gaandeweg werden de projecten steeds ingewikkelder. ,,Er moet wel een bepaalde moeilijkheidsgraad zitten in de dingen die ik wil maken. Ik vind het mooi om getriggerd te worden door wat er allemaal met hout kan. Door verschillende technieken te gebruiken, kun je veel gave dingen maken. Eigenlijk is alles van hout te maken, als je maar creatief bent."

De dingen die hij voor thuis maakt, zijn niet voor ieder doorsnee huishouden betaalbaar. ,,Als ik de uren en het materiaal zou moeten berekenen, dan zijn het hele dure meubels", grinnikt hij. Als iemand hem vraagt om eenzelfde kast als in zijn woonkamer te maken, houdt Kanters veelal de boot af. ,,Dat is vrijwel niet te doen en vooral niet te betalen. Ik ben nu al veel tijd kwijt aan mijn hobby, maar als ik alle opdrachten zou oppakken kan ik niet meer werken."

En dus houdt Kanters het vaak bij kleinere, speelse projecten waar hij zelf ook lol aan beleeft. Zo heeft de Boxtelse meubelmaker onderzetters met een PSV-logo erin gefreesd gemaakt voor vrienden, maar zijn mooiste project was een cadeau aan zijn zwangere zus: ledikantje met een 3D-gravure van een boom en een familiewapen uit de televisieserie Game of Thrones.

EXPERIMENTEREN

Soms geeft hij zijn spullen ook gewoon aan een bekende omdat hij het leuk vindt om iets creatiefs cadeau te doen. ,,Het is ook gewoon gaaf om later bij iemand binnen te komen en je eigen creatie te zien staan. Dat geeft toch een kick", zegt hij trots.

,,Ik probeer regelmatig te experimenteren. Iets net even anders maken dan normaal. Zo moest ik wat plantenbakken hebben, maar die zien er ook zó standaard uit." En dus maakte hij er machines uit de Star Wars-films van, zogeheten AT-AT walkers die lijken op olifanten zonder slurf.

Maar het gaat niet altijd zoals Kanters voor ogen had. ,,Zo heb ik ooit een wijnkistje gemaakt voor een vriendin met daarop een figuur van een feniks (fabeldier uit de Griekse en Chinese mythologie - red.). Dat was net te gehaast gedaan, waardoor het niet helemaal naar mijn zin was. Maar voor iemand die de foutjes niet ziet, is het juist weer mooi. Wat dat betreft ben ik wel een perfectionist."

DROOMPROJECT

Kanters werkt nu zo'n veertien jaar als meubelmaker en ontwikkelt zich met ieder project. Hij wil graag ooit eens voor zichzelf beginnen. ,,Mijn grootste wens is om mijn brood te verdienen met grootse projecten, zoals het sculpturen van een houten leeuwenkop aan een trapleuning zoals je die wel eens in dure landhuizen ziet. Dan ben je voor een bepaald clientèle bezig dat zich de kosten kan permitteren. Maar het zal nog wel even duren voor ik zover ben. Eerst maar eens een huis met een flinke garage zien te vinden waar ik kan hobbyen..."


p Voor vrienden en bekenden maakte de creatieve Rudy Kanters uit Boxtel deze AT-AT walkers uit de Star Wars-films van hout. (Foto: Bas van den Biggelaar).

112-nieuws



Botsing wielrenners

Op de Brederodeweg in Boxtel kwamen zondagmiddag twee wielrenners uit Den Dungen met elkaar in botsing. Een van hen kwam daarbij zo ernstig ten val, dat hij per ambulance naar het ziekenhuis werd gebracht. Er werd tevens een traumahelikopter opgeroepen. Die landde op een weiland aan de Eindhovenseweg, maar bleek uiteindelijk toch niet nodig.


Brand De La Salle

De brandweer rukte zondagmiddag uit voor een brand in een woonunit bij jeugdzorginstelling De La Salle aan de Schijndelseweg in Boxtel. In een van de slaapkamers op de eerste verdieping woedde een kleine brand. De betrokken cliënten en hun begeleiders van de unit werden elders op het terrein ondergebracht. Over de oorzaak van de brand is niets bekend.