Per-Anton Broers poseert met het Tilburgs dankpaneeltje nabij de Dommel aan de Van der Voortweg. Op de achtergrond staat het Liduinaziekenhuis, de plek waar hij vijftig jaar geleden werd geboren. (Foto: Marc Cleutjens).
Per-Anton Broers poseert met het Tilburgs dankpaneeltje nabij de Dommel aan de Van der Voortweg. Op de achtergrond staat het Liduinaziekenhuis, de plek waar hij vijftig jaar geleden werd geboren. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

TILBURG EERT BROERS ALS CORONAHELD

‘Eerste GGD-teststaat ontstond op kladbriefje'

MARC CLEUTJENS

,,Ik houd wel van een beetje crisis.” De inkt van zijn arbeidscontract bij GGD Hart voor Brabant was nog niet droog of sociaal verpleegkundige Per-Anton Broers (50) bevond zich midden in de coronacrisis. De oud-Boxtelaar liet alle reguliere werkzaamheden los en is sindsdien nauw betrokken bij de regionale aanpak van de pandemie. Zaterdag werd Per-Anton met negentien andere inwoners van Tilburg gehuldigd als ‘coronaheld’.

,,Ik moet nog een beetje bijkomen van de overval”, grinnikt Broers als hij terugblikt op de onverwachte uitreiking van een dankpaneeltje. Zaterdag kreeg de oud-Boxtelaar een kleine delegatie op bezoek, die hem aan de voordeur - coronaveilig natuurlijk - verraste met het kleinood. ,,Ineens klonk muziek en stond er een fietstaxi op de stoep”, blikt hij terug. ,,Ik wist natuurlijk al langer dat ik was genomineerd als coronaheld, maar was toch verbluft.”

Met negentien andere Tilburgers, onder wie de bekende intensivist Diederik Gommers, wordt Broers geëerd als coronaheld. Het idee komt van Dankraam Tilburg, een initiatief van Stadsmuseum Tilburg en EELT Theatercollectief. ,,Kort na de eerste coronagolf konden Tilburgers stadsgenoten nomineren die in die periode van betekenis zijn geweest”, vertelt Broers. ,,Een voormalig arts van de GGD droeg mij voor omdat ik aan de wieg van de eerste teststraat stond.”

MOBIELE TESTTEAMS

De oud-Boxtelaar werkt als sociaal verpleegkundige bij de GGD Hart voor Brabant. In die functie is hij normaal gesproken werkzaam in een ‘bemoeizorgteam’. ,,Dat is een team dat zich inzet voor mensen die alle zorg mijden en daardoor in grote gezondheidsproblemen kunnen komen.” Broers begon zijn medische carrière in 1991 in het Tilburgse Mariaziekenhuis en was jarenlang verpleegkundige op de spoedeisende hulp (SEH).

Hij vertelt: ,,Toen ik in september 2019 een handtekening onder mijn contract bij de GGD zette, werd me duidelijk gemaakt dat ik tijdens een noodsituatie alles zou moeten laten vallen. Ik houd wel van een beetje crisis en ben als SEH-verpleegkundige heel wat gewend. Maar ik kon natuurlijk niet bevroeden dat het na een paar maanden al raak zou zijn.” Kort nadat in Tilburg de eerste Nederlandse coronabesmetting werd vastgesteld, werd een beroep op Broers gedaan.

,,Met mijn collega’s Astrid, Walther en Jet heb ik twee mobiele testteams samengesteld en zijn we mensen thuis gaan testen op corona. Kun je je dat nu nog voorstellen? Thuis! Toen het aantal besmettingen rap toenam, ben ik gaan brainstormen over een andere aanpak en ontstond het idee voor een coronateststraat. Ik ben een beetje gaan tekenen, op een kladbriefje. Het plan is verder uitgewerkt en zo zijn de eerste GGD-teststraten opgezet.”

Momenteel is Broers binnen de GGD verbonden aan het team infectiepreventie, dat zich intensief bezighoudt met de aanpak van het coronavirus binnen scholen, zorghuizen, asielzoekerscentra en thuis- en daklozenopvang. ,,Het zijn plekken waar veel mensen wonen of samenkomen en waar behoefte is aan de juiste tools om met deze crisis om te gaan. Vaak heeft men de zaakjes goed op orde, maar het is goed dat we als GGD van buitenaf kijken of er nergens blinde vlekken zijn.”

NAASTENLIEFDE

Broers voelt zich vereerd nu hij zich coronaheld mag noemen, maar blijft bescheiden. ,,Begrijp me goed, ik ben heel trots. Maar ik voel me helemaal geen held. Ik heb gewoon mijn werk gedaan. De twintig coronahelden staan in mijn ogen symbool voor alle Tilburgers die een steentje bijdragen aan het bestrijden van deze crisis en bereid zijn een beetje naastenliefde te tonen.”

Het idee van Dankraam Tilburg vindt de oud-Boxtelaar ‘prachtig’. ,,De initiatiefnemers leggen een verband met 1951, toen Tilburg werd getroffen door een pokkenepidemie en veel inwoners ziek werden. Ter nagedachtenis aan die uitbraak is destijds in het raadhuis een glas-in-loodraam onthuld dat herinnert aan die tijd. De 38 zorgverleners die toen betrokken waren bij de bestrijding van de epidemie kregen ook een dankpaneeltje.”

NAAR HUIS

Het paneeltje dat Broers zaterdag kreeg, is een creatie van de Tilburgse kunstenares Riëtte Sommerdijk die ook een levensgroot geveldoek voor het Tilburgse raadhuis en een digitaal dankraam ontwierp. Dat zijn onderscheiding ook in Boxtel aandacht krijgt, vindt hij eervol. ,,Ik ben al een tijdje weg uit Boxtel, maar mijn geboortedorp blijft trekken. Elke keer als ik naar Boxtel rijd, heb ik hetzelfde gevoel: ik ga naar huis.”


q Per-Anton Broers met het Tilburgs dankpaneeltje nabij de Dommel aan de Van der Voortweg. Op de achtergrond het Liduinaziekenhuis, waar hij in 1971 werd geboren. (Foto: Marc Cleutjens).