Afbeelding
Foto: Jetse Offers

TOOF PET de TOVERPET: DE VLINDER


VOORLEESVERHAAL | JETSE OFFERS

Toof Pet is een pet met toverkracht. Wie hem opzet, naar een dier of beestje kijkt en de toverspreuk uitspreekt, verandert in het dier/beestje waarnaar je kijkt. Je gaat dan kennismaken met het dier en zijn of haar omgeving. Deze week zet Mirthe Roestenburg (6 jaar) Toof Pet op.

Wie vindt vlinders niet mooi? Mirthe vindt vlinders mooi. Eigenlijk vindt iedereen vlinders mooi. Mirthe zou wel eens een vlinder willen zijn.
‘Dan moet je een keer jouw toverpet opzetten, naar een vlinder kijken en de toverspreuk uitspreken’ stelt mama Judith voor ‘Dan ben je een vlinder zolang je de pet ophoudt.’ Dat vindt Mirthe een goed idee. Zij zet Toof Pet op, kijkt naar een plaatje met een dagvlinder en zegt: ‘Toof opgelet! Voor die vlinder heb ik jou opgezet.’ PATS BOEM! Ineens is Mirthe een vlinder.
‘Vind jij je zelf mooi?’ vraagt Toof aan vlinder Mirthe. ‘Ja, wow, wat een mooie kleuren,’ roept zij ‘En wat ruikt deze bloem heerlijk.’
‘Kijk eens om je heen.’ zegt Toof. Mirthe kijkt om zich heen en ziet heel veel andere vlinders. Een aantal vlinders heeft prachtige kleuren. Ook ziet zij veel witte vlinders. Er komt een vlinder aangevlogen die er net zo uitziet als Mirthe. ‘Hallo, ik ben Flin.’ zegt hij, terwijl hij naast Mirthe gaat zitten. ‘Is het sap van deze bloem lekker?’ vraagt hij.
Mirthe zuigt wat sap uit de bloem. ‘Ja, een heerlijk vers en fris bloemetje.’ antwoordt Mirthe. ‘Het is eindelijk lente. Ik ben net uit mijn pop gekropen.’ vertelt Flin.

Toof vertelt dat Flin eerst een eitje was. Zijn moeder, een vlinder, had eitjes op een blaadje gelegd. Uit die eitjes komen na ongeveer een week rupsen. Elke rups eet eerst het eitje op, waar die uitkwam. Daarna gaat de rups bladeren eten. Hij lust alleen het soort bladeren waarop hij geboren is. Dan groeit de rups zo hard, dat ie meermalen uit zijn jas groeit. Dat heet vervellen. Een rups heeft wel vijf keer een nieuwe jas onder zijn oude jas. Na ongeveer drie weken wil een rups een vlinder worden. Dan heeft de rups een speciale jas onder zijn oude jas aangemaakt. Zo’n speciale jas heet een pop. Het uittrekken van de oude jas en het aantrekken van de pop heet verpoppen. In de pop verandert de rups in een vlinder. Na enkele dagen, en soms na jaren, barst de pop open en kruipt er een vlinder uit.

‘Nou Toof, dat is een heel verhaal zeg.’ roept Mirthe. ‘Ik kon niet gelijk wegvliegen, hoor,’ vult Flin aan ‘Ik kwam helemaal gekreukeld uit de pop. Ik moest eerst mijn vleugels oppompen en laten drogen.’
‘Ik ga eens vliegen.’ zegt Mirthe. Zij fladdert door de lucht. Flin vliegt achter haar aan en begint vliegend om Mirthe heen te dansen. ‘Wow, wat kan jij goed dansen, zeg.’ roept Mirthe. ‘Dat heet “baltsen”, ‘ vertelt Toof ‘Dat doet Flin omdat hij jou lief vindt.’
‘Mag ik jou een knuffel geven?’ vraagt Flin. Mirthe vindt Flin ook lief en ze geven elkaar een knuffel. Mirthe vliegt terug naar de boom waarop ze zat. Zij legt wel twintig eitjes op een blad. Daarna vliegt ze weer terug naar Flin. ‘Ik heb eitjes gelegd,’ glimlacht Mirthe ‘Flin, je wordt papa.’

‘Helaas worden niet alle eitjes zo’n mooie vlinder als wij,’ reageert Flin. ‘Waarom niet?’ vraagt Mirthe. Toof vertelt dat maar heel weinig eitjes een rups worden. Veel eitjes worden opgegeten door andere insecten. Als er rupsen uitkomen, dan worden ook veel rupsen door vogels en allerlei andere dieren opgegeten. Ook in de pop zijn rupsen en vlinders niet veilig. Daarom ziet een pop er uit als een takje of een doorn.
Oh, oh, er landt een vogel in de boom. De bloem waarop Mirthe zit schudt helemaal. ‘Ik geloof dat ik hier niet moet blijven.’ roept Mirthe. ‘Doe mij af!’ roept Toof. Mirthe doet de pet af. PATS BOEM! Zij is ineens weer bij mama. ‘Hoe was het als vlinder?’ vraagt zij.
‘Super!’ antwoordt Mirthe ‘Ik vind het leuk om mijn vriendinnetjes op Basisschool de Hobbendonken iets te vertellen over de rupsen en de vlinders.’ zegt Mirthe vrolijk. ‘Ik denk dat die dat heel leuk vinden,’ zegt mama ‘Dat mag misschien wel van de juffrouw.’

Mag jouw kanjer Toof Pet ook eens opzetten en zichzelf omtoveren in een dier of beestje in Brabants Centrum? Meld hem of haar dan hiervoor aan op toofpet.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden en je ontvangt het verhaal ter goedkeuring vóór plaatsing. Kies wel een dier/beestje waarin niemand zich nog omtoverde.