Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

UITBATERS TROTS OP EERSTE VERMELDING IN CULINAIRE GIDS

De Koetsier haalt Michelin naar Boxtel

Restaurant De Koetsier heeft sinds deze week een plek in de Michelingids 2021. Maandag werd de culinaire gids gepresenteerd. De vermelding is een pluim op het werk van uitbaters Ayesta van Hoek en Martijn Coenen, die samen sinds juli 2019 aan het roer staan in het Boxtelse etablissement.

De monumentale herberg uit de 18e eeuw aan de Einhovenseweg droeg jarenlang de naam De Ceulse Kaar. Frans Teulings en later Freddy Verweij hadden in de tijd dat zij het restaurant onder hun hoede hadden ook jarenlang een vermelding in de prestigieuze Michelingids. Van Hoek en Coenen hebben er samen sinds 2019 hard aan gewerkt om dat niveau te halen. Dat is hen nu gelukt.

Het huidige ondernemerskoppel heeft geen traditionele rolverdeling. Zo is Van Hoek chefkok en Coenen is gastheer/sommelier. Het restaurant, dat in november ook al een notering in de Lekker500 kreeg, heeft nog steeds de uitstraling van het authentieke van de oude herberg, aangevuld met moderne elementen.

GEWAAGD

Volgens de Michelingids kookt de chef experimenteel en gewaagd, met zoveel mogelijk lokale producten die in het seizoen verkrijgbaar zijn. Een eigen signatuur, puur, eerlijk, maar altijd verfijnd.

,,Het leuke van een vrouwelijke chefkok is dat alle details net wat meer aandacht en verfijning krijgen”, aldus gastheer en partner Coenen. ,,En, al geven wij dat niet graag toe, vrouwen hebben een veel beter smaakpalet dan mannen.”

Coenen probeert met zijn wijnkennis onderscheidend te zijn. ,,Ik schenk niet zomaar een glaasje huiswijn, maar altijd een passend glas in het seizoen dat aansluit bij de wensen. Zo kan het zomaar zijn dat er vier gasten aan één tafel allemaal een ander glas wijn drinken.”

SPANNEND

Chefkok Van Hoek straalt ondertussen van oor tot oor vanwege de vermelding in de gids: ,,Ik ben ontzettend blij en trots met wat we in de afgelopen twee jaar bereikt hebben. Het was leuk, spannend maar ook zwaar en stressvol, zeker gedurende de sluiting in deze coronaperiode. Des te trotser ben ik dat we in die korte openingstijd in de gids staan. En dat ik een vrouw ben? Ja, dat maakt het nog leuker binnen deze mannenwereld.”

Op de vraag of het gastronomische koppel in de toekomst een ster ambieert, wordt lachend gereageerd. Van Hoek: ,,Dat ligt natuurlijk aan Michelin. Het zou heel gaaf zijn om de tweede vrouwelijke chef met een ster te worden in Nederland, maar het moet wel op een natuurlijke manier gaan. Ik kook heel graag, heel lekker voor mijn gasten en als Michelin dat dan ook zo beoordeelt, is dat natuurlijk mooi meegenomen.”


p Chefkok Ayesta van Hoek kon het bijna niet geloven toen ze het nieuws te horen kregen dat haar restaurant in de Michelingids werd opgenomen. Samen met haar partner, sommelier en gastheer Martijn Coenen runt ze De Koetsier aan de Eindhovenseweg. (Foto: Bas van den Biggelaar).


Vleesverwerker Vion boekt meer winst ondanks corona

Het jaar 2020 kende voor de Boxtelse vleesverwerker Vion flink wat uitdagingen. Maar ondanks de coronacrisis en de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest maakte het bedrijf flink meer winst: 52,9 miljoen euro ten opzichte van 26,6 miljoen euro in 2019.

De totale omzet daalde vanwege de coronapandemie met 3,1 procent naar 4,9 miljard euro. Maar dat drukte dus niet op het uiteindelijke nettoresultaat.

NIEUWE BEDRIJFSTAKKEN

Volgens ceo Ronald Lotgerink van Vion is de hoge winst te danken aan het aanpassingsvermogen van de slachterij afgelopen jaar. Er werden onder meer nieuwe bedrijfstakken opgericht. ,,We hebben aan veerkracht gewonnen en zijn er in geslaagd een stabiel rendement te leveren."

VLEESVERVANGERS

De sluiting van de horeca zorgde nog wel voor een flinke daling van de vraag in 2020, maar gaandeweg werd dat gecompenseerde door vlees voor thuisconsumptie. Ook het investeren in plantaardige vleesvervangers zorgde voor een boost in het bedrijfsresultaat.

Vion startte vorig jaar ook met het overhevelen van de activiteiten in Scherpenzeel naar de locatie in Boxtel. Daar wordt nog gewerkt aan het uitbreiden van de fabriekshallen. Lotgerink verwacht dat dit proces eind dit jaar is afgerond.