Eric van Overbeek en Mariëlle Geelen spelen in het stuk In Herinnering een vader en moeder die hun zoon hebben verloren. De voorstelling wordt gegeven op verschillende locaties op het terrein van De Franse Eik aan Tongeren. (Foto: Peter de Koning).
Eric van Overbeek en Mariëlle Geelen spelen in het stuk In Herinnering een vader en moeder die hun zoon hebben verloren. De voorstelling wordt gegeven op verschillende locaties op het terrein van De Franse Eik aan Tongeren. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

ERIC VAN OVERBEEK EN MARIËLLE GEELEN SAMEN OP DE PLANKEN BIJ DE FRANSE EIK

'Rouwen gaat niet volgens vaste structuur'

RENS VAN DEN ELSEN

Hoe rouwt iemand om het overlijden van een kind? Acteur en theatermaker Eric van Overbeek verkent dit thema in het toneelstuk In Herinnering. Hij en drie medespelers, onder heen de Boxtelse Mariëlle Geelen, staan in oktober met de voorstelling liefst veertien keer op de planken in kwekerij De Franse Eik.

In Herinnering gaat over een vader, moeder en hun dochter die ieder van elkaar apart vertellen over hoe zij het verlies van hun zoon en tweelingbroertje proberen te verwerken. De voorstelling is geschreven door Hanneke Paauwe en wordt al vele jaren opgevoerd op begraafplaatsen in België.

Van Overbeek zag de voorstelling al in 2005 en was onder de indruk van de tekst en de locatie. Lange tijd wilde hij zijn versie in Boxtel ook op een dodenakker opvoeren, maar dat liep uiteindelijk spaak vanwege een aantal praktische problemen. ,,Ik wilde toch iets van een horecapunt en er moeten sanitaire voorzieningen zijn. Zie dat maar eens te regelen op een begraafplaats. Uiteindelijk ben ik daarom toch weer bij De Franse Eik uitgekomen."

Vorig jaar voerde de Boxtelaar in de kassen van de kwekerij nog de monoloog Niks op. Vlak daarna begon het snel weer te kriebelen bij Van Overbeek en hij wist meteen dat hij In Herinnering wilde maken. ,,Bezoekers lopen nu langs de vier hoofdrolspelers", legt hij uit.

ZOEKEN

Omdat zijn nieuwe stuk meerdere personages kent, ging hij op zoek naar medespelers. ,,Ik heb daarbij echt naar mijn gevoel geluisterd", geeft Van Overbeek aan. Zo kwam hij bij Geelen uit die hij nog niet heel goed kende, maar nu de moeder speelt. Nena Creemers kent de Boxtelaar van zijn werk en zij kwam weer met Teun van Schadewijk. De twee Bosschenaren spelen respectievelijk de dochter en de overleden zoon.

Geelen: ,,Meestal speel ik komische rollen en ik wilde dus wel eens iets anders. Toen ik de tekst op papier onder ogen kreeg, kwam deze nog niet zo binnen. Vlak daarna ben ik gaan wandelen met Eric en vertelde hij zijn versie. Toen viel alles op z'n plek."

Naast dat Geelen moeder is van een tweeling, is ook rouw voor haar een bekend thema. Ze werkt in het Boxtelse hospice Acacia, waar zieke ouderen in de laatste fase van hun leven naartoe kunnen. Daarnaast is ze ook moeder van een tweeling, waardoor ze zich extra goed kan inleven in haar rol. ,,Rouw kent geen vaste structuur, iedereen gaat er anders mee om. Mensen kunnen erdoor uit elkaar gaan, maar ook nader tot elkaar komen. Dat gevoel zetten we in de voorstelling goed neer."

KAARTEN

De première is (vooralsnog) op vrijdag 1 oktober, waarna er steeds twee voorstellingen per avond zijn en wel op 2, 7, 8, 9, 14, 15 en 16 oktober om 19.00 en 21.00 uur. Er kunnen steeds maximaal twintig toeschouwers komen kijken, dus de voorstellingen gaan hoe dan ook door.

Kaarten kosten 15 euro (inclusief koffie of thee) en zijn nu al te reserveren via ecacvanoverbeek@gmail.com.