COALITIE EN OPPOSITIE VINDEN ELKAAR

Hoe te gaan bezuinigen leidt tot veel commotie

ANALYSE | HENK VAN WEERT

De burgerpeiling over fikse bezuinigingen die nodig zijn in de gemeente Boxtel is op een fiasco uitgelopen. Niet alleen omdat slechts 353 mensen deelnamen aan de fel bekritiseerde enquête. Oók omdat het college van B en W erover besluiten nam in plaats van de gemeenteraad, zo vinden alle fracties. Maar de politici zijn ook zelf de regie kwijtgeraakt, beseffen ze. Er komt een vernieuwde aanpak waarvoor de raad zijn eigen budget gebruikt.

Twee weken geleden meldden burgemeester en wethouders dat de geringe respons op de bevolkingsenquête over de zogeheten kerntakendiscussie niet representatief was en daarom terzijde zou worden geschoven. Vorige week maakte burgemeester Ronald van Meygaarden bekend dat burgerparticipatie achter gesloten deuren werd geëvalueerd.

DE HAND REIKEN

Beide besluiten waren onverteerbaar voor de voltallige oppositie. Die vindt dat het dagelijks bestuur zijn boekje te buiten ging. De kerntakendiscussie is immers uitgeschreven door de gemeenteraad. Die moet dus bepalen hoe het proces verloopt. Nadat zondag de SP al furieus reageerde en meldde de raadsvergadering te boycotten, spraken D66, VVD, CDA en PvdA-GroenLinks dinsdag in een gezamenlijk statement hun afkeuring over de gang van zaken uit.

De oppositie staat echter niet alleen in haar kritiek. Het ongenoegen leeft ook bij Balans, Combinatie95 en INbox en toen dat kenbaar werd gemaakt was de kou al snel uit de lucht. Gezamenlijk is besloten de burgerparticipatie deels over te doen, de al opgehaalde reacties van burgers wél te gebruiken en bij de verdere uitwerking van het bezuinigingsproces meer zelf de regie te nemen. Dat laatste was versloft in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van november en de daarop volgende coalitieonderhandelingen. Daarmee wordt de belofte uit het kersverse bestuursakkoord gestand gedaan: de coalitie reikt de oppositie de hand.

De kerntakendiscussie is een eerste belangrijke testcase van de op 1 januari aangetreden gemeenteraad. Dat deze zich bijna voltallig achter een vernieuwde aanpak schaart, is een stap op de goede weg. Wel jammer dat er eerst zoveel druk moest worden gezet vanuit de oppositie. Dat de socialisten wegbleven op de vergadering, is veelzeggend. Maar - zoals het CDA dat op de voorpagina van deze krant verwoordt - blijkbaar was de ophef nodig om het bezuinigingsproces met vernieuwd elan in te gaan.

AMBTELIJKE CAPACITEIT

In de uitnodiging voor de vergadering van deze week bood burgemeester Ronald van Meygaarden de ruimte om per fractie vijf onderwerpen aan te dragen waarop de komende jaren mogelijk kan worden bezuinigd. Die zouden dan nader uitgewerkt worden. Vijf en niet meer, want dat was ambtelijk niet te behappen, aldus de raadsvoorzitter.

Dat voorstel is nu van tafel en eerst wordt de bevolking opnieuw in de gelegenheid gesteld om ideeën aan te dragen. Samen met de inbreng van de fracties zelf en die van hun achterbannen moeten er voldoende gegevens op tafel komen om later dit jaar afgewogen te kunnen discussiëren over het snijden in het gemeentelijke takenpakket.

Om de (mislukte) burgerparticipatie voor te bereiden, trok de vorige gemeenteraad op voorstel van het college 10.000 euro en vijfhonderd uur ambtelijke inzet uit. Voor de vernieuwde aanpak gebruikt de raad geld dat zij ter beschikking heeft voor onder meer cursussen.

HUIDIGE PLANNING 'HEEL AMBITIEUS'

Bouwplan pastorietuin vergt nog heel wat tijd


HENK VAN WEERT

De projectontwikkelaar zei het zelf ook al, maar de gemeente Boxtel bevestigde het gisteren. Nog in het vierde kwartaal van dit jaar starten met nieuwbouw in de pastorietuin van de voormalige Heilig Hartkerk is een 'heel ambitieuze planning'. Dat is ambtenarentaal voor onhaalbaar.

Deze krant publiceerde vorige week over stand van zaken met betrekking tot de bouw van zeven eengezinswoningen én een complex met 24 appartementen voor mensen met dementie. De situering nabij het Smalwater in de Boxtelse wijk Breukelen noopt het Vughtse projectontwikkelaar Vrijborg tot ruime groencompensatie. De provincie heeft twee voorstellen daarvoor afgewezen in gesprekken over het voorontwerp van het nieuwe bestemmingsplan.

De formele planprocedure is nog niet gestart, benadrukt een woordvoerder van de gemeente Boxtel. De start van de bouw kan pas beginnen na het vaststellen van het bestemmingsplan en het verlenen en onherroepelijk worden van de omgevingsvergunning. Nog voor de jaarwisseling starten met bouwen lijkt een utopie.

Vorig jaar drongen omwonenden aan te inventariseren welke bomen en struiken op welke plek stonden toen de pastorietuin twee jaar geleden zonder overleg én zonder vergunning plotsklaps werd leeggeruimd. Nadat de buurt verontwaardigd aan de bel trok, trad de gemeente handhavend op, maar het leed was toen al geschied.

,,In het kader van het handhavingstraject is geprobeerd zoveel mogelijk in kaart te brengen wat de oude situatie in de pastorietuin was. Deze gegevens worden gebruikt om in het inrichtingsplan de gekapte bomen of struiken te compenseren. Die compensatie wordt vastgelegd in het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning", aldus de gemeentewoordvoerder.

De buurt wil dat de oorspronkelijke begroeiing wordt hersteld als blijkt dat het bouwplan uiteindelijk niet doorgaat. Woordvoerder Ger Daverveld meldde vorige week zich tot aan de Raad van State te blijven verzetten tegen het bouwplan.


Boxtel houdt spookwoningen extra in de gaten


Zeven zogeheten spookwoningen in Boxtel zijn vorige week onverwacht gecontroleerd op eventuele illegale praktijken. Op één plek werd de wet overtreden volgens de politie. Zij vertelde niet waar het huis staat en of het ging om illegale bewoning of iets anders.

De controleactie werd gezamenlijk uitgevoerd door de politie, netbeheerder Enexis, de Belastingdienst, Openbaar Ministerie en de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Meierijstad, Vught en Heusden. In deze regio werden tussen 22 en 25 maart in totaal zestig locaties bezocht.

Spookwoningen zijn panden waar op papier niemand woont, maar waarvan de gemeente of politie soms meldingen krijgt dat er toch activiteiten plaatsvinden. Dat kan gaan om drugs of wapens, maar vaker om illegale bewoning.

Dat laatste was over het algemeen ook tijdens de controle het geval. Zware criminaliteit kwam niet aan het licht, zo werd gisteren bekendgemaakt. Vervolgacties zijn niet uitgesloten.