Van links naar rechts: Sadduf Riaz (Avans), buurtbewoonster Angela van der Steen, Inge Schakenraad (Avans) en Sanne van den Broek (Avans) en diverse omwonenden maken samen werk van het veldje in de Sint-Willibrordstraat in de wijk Selissenwal. (Foto: Peter de Koning).
Van links naar rechts: Sadduf Riaz (Avans), buurtbewoonster Angela van der Steen, Inge Schakenraad (Avans) en Sanne van den Broek (Avans) en diverse omwonenden maken samen werk van het veldje in de Sint-Willibrordstraat in de wijk Selissenwal. (Foto: Peter de Koning). Foto:

BEWONERS WILLIBRORDSTRAAT EN STUDENTEN WERKEN SAMEN

Buurt bouwt aan eigen natuurspeeltuin

PÅL JANSEN

Spelen tussen de geparkeerde voertuigen en in een straat waar autoverkeer soms doorheen raast. De kinderen in de Sint-Willibrordstraat maken er het beste van, maar optimaal is het niet. Buurtbewoner Angela van der Steen vond dat daar wel iets aan kon gebeuren. Samen met wijkgenoten én met hulp van studenten van de Avans Hogeschool verrijst er komende maanden een natuurspeeltuin in de straat. Al zoeken ze nog wel een sponsor voor het bankje...

Het is nu nog een treurig gezicht, het veldje tussen de huizen aan de Boxtelse straat in de wijk Selissenwal. ,,Veel omwonenden hebben er last van", vertelt buurtbewoner Angela. Niet alleen omdat het van tijd tot tijd een hangplek is, ook is het er een rommeltje. ,,Het wordt gebruikt als uitlaatveldje voor de hond, mensen laten rotzooi liggen en er worden zelfs wel eens bankstellen gedumpt...", vertelt Angela. Tegelijkertijd is er niet echt een speelplek voor de jeugd in de buurt.

LEERGEMEENSCHAP

De Boxtelse kwam in contact met Femke Sweeps, namens ContourdeTwern actief in de wijk. De welzijnsorganisatie werkt ook samen met de studie Social Works van de Avans Hogescholen in 's-Hertogenbosch. Daar nemen studenten deel aan een zogeheten 'leergemeenschap': zij moeten een dag in de week een probleem constateren en aan oplossingen werken in een bepaalde wijk. Doel is om met een project maatschappelijke meerwaarde te creëren. Ze brengen zo de theorie in praktijk.

Sadduf Riaz uit Boxtel en Sanne van den Broek en Inge Schakenraad uit Sint-Oedenrode zijn nu actief voor de Sint-Willibrordstraat. ,,Vanuit ContourdeTwern kregen we deze wijk aangewezen", vertelt Sadduf. Helemaal toevallig was dat niet. ,,Ik woon ook in Selissenwal, twee straten verderop en heb twee kleine broertjes die ook graag buiten spelen", legt de Boxtelse uit. ,,Het is een gezellige wijk, maar ik merk dat er weinig contact is tussen bewoners van verschillende straten. Buren trekken wel vaak samen op."

RAD VAN FORTUIN

Sanne legt uit: ,,Op eigen initiatief zijn we de deuren langsgegaan. Zo kwamen we onder meer Angela tegen." Ook andere buurtbewoners gaven bij de studenten al aan dat ze het veldje zo'n overlastpunt vonden, naast dat het buitenspelen voor kinderen niet bepaald ideaal is geregeld in de straat.

Op een ludieke manier gingen ze met de omwonenden in gesprek. Inge: ,,We hadden een soort rad van fortuin gemaakt. Daarop stonden in diverse kleuren vragen in verschillende categorieën. En daarop konden we weer doorvragen." Sanne vult aan: ,,Op deze manier werd het ook wat leuker om het over de buurt te hebben. Zomaar aanbellen vonden we ook zo vreemd."

Het veldje is in bezit van woonstichting Joost. Deze organisatie helpt ook mee aan het plan en levert onder meer de stammen voor de toestellen. ,,Die zijn eerder gekapt op Stapelen", legt Angela uit. ,,Daarnaast willen we nog een bankje laten maken van hout, zodat senioren er ook bij kunnen zitten. Zo willen we er een ontmoetingsplek voor iedereen van maken."

SPONSOR

Echter, budget voor dat bankje is er nog niet, vertelt Angela. De initiatiefnemers hopen dan ook op een sponsorbijdrage. Dat kan financieel of in natura zijn: zolang de zitplek maar kan worden gerealiseerd. Wie de straatbewoners uit de brand wil helpen, kan zich melden bij Femke Sweeps en Angela van der Steen via e-mail: femkesweeps@contourdetwern.nl en francogoverde@live.nl.

Door deze aanpak moet ook toekomstige rommel worden tegengegaan, legt docent Loïc van Eyk van Avans Hogeschool uit. ,,De theorie is als volgt. Als mensen zich meer eigenaar voelen van een bepaalde plek, dan zullen ze deze ook beter beschermen en onderhouden. Op veel plekken in Nederland zijn dit soort natuurspeeltuintjes in opkomst, het kan een oplossing zijn voor mogelijke gemeentelijke bezuinigingen op onderhoud."

Zaterdag ruimde een clubje omwonenden met Angela alvast het veldje op. In de laatste drie donderdagen van april springen ook Sadduf, Sanne en Inge bij om het nieuwe ontmoetingsplekje vorm te geven. Donderdag 3 juni is er een officieel openingsmoment met de buurt.


p Van links naar rechts: Sadduf Riaz (Avans), buurtbewoner Angela van der Steen, Inge Schakenraad (Avans) en Sanne van den Broek (Avans). Samen met omwonenden maken zij werk van het veldje in de Sint-Willibrordstraat in de wijk Selissenwal. (Foto: Peter de Koning).


Oldtimer brandt uit A2

De chauffeur van een 46 jaar oude klassieke Peugeot stond zaterdagavond met zijn handen in het haar langs de rijksweg A2 ter hoogte van de afslag Boxtel-Liempde. Zijn oldtimer brandde volledig uit. Passerende weggebruikers zagen vlammen onder de motorkap uit komen. Zij hadden nogal moeite om de man, die in zuidelijke richting reed, ervan te overtuigen zijn auto langs de kant te zetten. De gealarmeerde brandweer kon nog slechts het vuur doven en moest daarvoor rechterrijstrook van de rijksweg afsluiten.


Paasmatinee Met Je Hart op tv-zender ONS

Na een jaar van corona wil stichting Met Je Hart met een paasmatinee op tv ouderen hoop bieden. Op eerste en tweede paasdag presenteert Hella van der Wijst, ambassadeur van Met Je Hart, vanuit Dongen een hartverwarmend muzikaal programma in de openlucht. Dat wordt uitgezonden door de tv-zender ONS, zo meldt Femke Lagerweij namens de Boxtelse afdeling.

Tijdens de eerste coronagolf waren vijf succesvolle Met Je Hart-matinees een welkome afleiding voor veel kwetsbare ouderen. Na een jaar van weinig sociale contacten, gloort er eindelijk licht aan het einde van de tunnel.

Pasen is het feest van nieuw leven, hoop en licht en dat komt allemaal samen in de Met Je Hart-paasmatinee. Die wordt uitgezonden op zondag 4 april om 15.30 uur en maandag 5 april om 08.00 uur en 19.00 uur.

Met Je Hart is een initiatief van Babs van Geel, die in Boxtel werd geboren en opgroeide. Verspreid over het hele land zijn lokale afdelingen actief om ontmoetingen te organiseren voor met name alleenstaande mensen op leeftijd. Ook in Boxtel organiseert de stichting jaarlijkse meerdere activiteiten.

Het begin is al gemaakt. Jalisa, een van de kinderen die in de Willibrordstraat woont, zit klaar voor de komst van de natuurspeeltuin. (Foto: Angela van der Steen).
Van links naar rechts: Sadduf Riaz (Avans), buurtbewoonster Angela van der Steen, Inge Schakenraad (Avans) en Sanne van den Broek (Avans) en diverse omwonenden maken samen werk van het veldje in de Sint-Willibrordstraat in de wijk Selissenwal. (Foto: Peter de Koning).