Afbeelding
Foto: Eigen collectie

BOXTEL GAAT UIT VAN 1.200 EURO PER GEZIN

Toeslagenaffaire dupeert 21 Boxtelse gezinnen

Niet vijf maar 21 gezinnen in de gemeente Boxtel zijn gedupeerd door de zogeheten toeslagenaffaire. Dat meldde het college van B en W vorige week in een brief aan de gemeenteraad. De Belastingdienst heeft alle gemeenten gemachtigd om contact op te nemen met gedupeerden en hen hulp aan te bieden op gebied van huisvesting, inkomen, schulden, zorg en gezin.

Landelijk werden ongeveer 26.000 ouders tussen 2013 en 2019 door de Belastingdienst onterecht aangemerkt als fraudeur bij het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Dat leidde in veel gevallen tot forse schulden bij de betreffende gezinnen en landelijk tot grote maatschappelijke verontwaardiging.

Tweede Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) beten zich in de materie vast. Er kwam een parlementaire enquête die uiteindelijk medio januari leidde tot de val van het kabinet Rutte III.

NIET TOEREIKEND

Hoeveel financiële schade de Boxtelse gezinnen hebben geleden is niet bekend. De gemeenten krijgen vanuit Den Haag geld om de gedupeerden te helpen. Dat bedrag, zo berekende Boxtel, zal echter volgens de geldende criteria niet toereikend zijn om alle 21 gezinnen te begeleiden bij de hulpverlening.

Afgaande op signalen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten verwacht Boxtel niet dat voor alle gedupeerde huishoudens het volledige ondersteuningstraject nodig zal zijn. Er wordt uitgaan van een bedrag van gemiddeld 1.200 euro om gezinnen te helpen uit de problemen te komen die zijn ontstaan door de toeslagenaffaire.

KAMERVRAGEN CORONABESMETTINGEN

Protest verhindert aanvoer varkens Vion


RENS VAN DEN ELSEN

Demonstranten blokkeerden dinsdagochtend enkele uren de toegangspoort van de Boxtelse vleesverwerker Vion. Dat gebeurde nadat minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport vorige week tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer meldde dat in de afgelopen weken bijna honderd coronabesmettingen zijn geconstateerd bij de slachterij op bedrijventerrein Ladonk. Volgens Vion wordt de soep echter niet zo heet gegeten als-ie wordt opgediend...

De zeven actievoerders gaven aan dat Vion Russische roulette speelt door vestigingen ondanks het hoge aantal coronabesmettingen open te houden. ,,Altijd maar weer ontloopt de vleesgigant haar verantwoordelijkheid en wordt ze de hand boven het hoofd gehouden door een onverantwoordelijke overheid. En dit terwijl het doden en consumeren van dieren verre van essentieel is en zelfs bijdraagt aan uitbraken zoals deze."

VARKENS IN DE ZON

De protestactie vond plaats op een stralende voorjaarsdag waarbij het kwik opliep tot boven de twintig graden Celsius. Vrachtwagens vol varkens konden niet worden gelost en moesten in de zon blijven wachten voor de toegangspoort. In opdracht van burgemeester Ronald van Meygaarden maakte de politie kort na het middaguur een einde aan het protest. Mede omdat de actie vooraf niet was aangekondigd. Na een gesprek vertrokken drie actievoerders uit zichzelf. Twee mannen en twee vrouwen zijn aangehouden, onder meer omdat zij vrachtwagens met levende dieren tegenhielden.

In een persverklaring gaf de Boxtelse burgemeester aan dat hij, in samenwerking met de GGD, de situatie met betrekking tot de coronabesmettingen binnen Vion nauwgezet in de gaten houdt en indien nodig extra maatregelen treft.

NIET OP WERKVLOER

Kamerlid Eva van Esch (Partij voor de Dieren) wees de minister tijdens het coronadebat in Den Haag vorige week op signalen dat het aantal besmettingen bij verschillende slachthuizen weer stijgt. De minister bevestigde dit en kwam ook met cijfers, waaronder die over Vion. Zij vond het echter niet nodig om over te gaan tot maatregelen.

Onbegrijpelijk vindt de PvdD-parlementariër. ,,Bijna honderd besmettingen op één werkplek is ongekend, het is een brandhaard en een gevaar voor de volksgezondheid. Het is onbegrijpelijk dat de minister niet ingrijpt. Dit slachthuis moet zo snel mogelijk tijdelijk stilgelegd worden om verdere uitbraak te voorkomen.”

Een woordvoerder van de Boxtelse vleesverwerker geeft aan dat de gemelde coronabesmettingen niet op de werkvloer plaatsvonden. ,,Het gaat in alle gevallen om personeel dat al in quarantaine zat vanwege een besmette huisgenoot en daardoor zelf ook positief zijn getest, maar ook om mensen die bij de sneltest aan de deur een positieve uitslag kregen. Wij sturen hen dan door naar de GGD."

BESCHULDIGINGEN

In de eerste coronagolf vorig jaar, werd een aantal slachthuizen tijdelijk stilgelegd vanwege coronabesmettingen onder medewerkers. Er ontstond ophef omdat de Boxtelse vleesverwerker toen niet werd gesloten, terwijl daar 27 besmettingen waren ontdekt. Kamerlid Van Esch: ,,Op het moment dat er een inspecteur naast staat, houdt iedereen zich netjes aan de regels. Maar we krijgen veel signalen dat het er in de dagelijkse praktijk heel anders aan toe gaat. Mondkapjes worden niet altijd gedragen, medewerkers komen te dicht bij elkaar en busjes zijn te vol."

Deze beschuldigingen wijst Vion van de hand. ,,Daar wordt streng op gelet, want er zijn regelmatig inspecties. Daarbij spreken leidinggevenden mensen aan op hun gedrag."


q De activisten die dinsdag voor de poort van Vion stonden eisten naast de sluiting ook betere arbeidsomstandigheden voor het (veelal) buitenlandse personeel van de Boxtelse vleesverwerker. (Foto: eigen collectie).