Afbeelding
Foto: Maarten Melis

B EN W: 'NIET VOORUIT LOPEN OP DE FEITEN'


1 miljoen minder van Rijk?
Boxtel moet het nog zien...


RENS VAN DEN ELSEN

Dat de gemeente Boxtel vanaf 2023 mogelijk een miljoen euro minder krijgt vanuit Den Haag, zorgt bij het college van B en W nog niet voor paniek. Het is alleen nog maar een voorstel, luidt het antwoord op vragen van de D66-fractie.

Het Rijk wil het zogeheten Gemeentefonds, de belangrijkte bron van inkomsten voor een lokaal bestuur, herijken. Dat moet ertoe leiden dat gemeenten meer ruimte krijgen om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen. Maar niet in alle gevallen gaat dat op. Met name arme gemeenten kunnen de dupe worden van de nieuwe regeling, zo werd afgelopen week duidelijk.

Ook voor Boxtel lijkt de herijking negatief uit te vallen. In 2023 zou er wel eens 933.000 euro minder vanuit Den Haag beschikbaar kwam, rekende D66 onlangs voor. Dat komt omdat jeugdzorginstelling De La Salle hier is gevestigd. De gemeenten waar jongeren oorspronkelijk vandaan komen, betalen mee aan de jeugdzorg. Dat gebeurt echter pas twee jaar nadat de behandeling is gestart en dus draait Boxtel in eerste instantie op voor de kosten.

Fractievoorzitter Mariëlle Wijffelaars van D66 verwacht dat de herijking gevolgen gaat hebben voor de stijging van de onroerend-zaakbelasting (ozb). Het huishoudboekje van Boxtel staat er al slecht voor en deze nieuwe financiële klap moet ergens opgevangen worden, zo is de gedachte.

STIJGING OZB?

De plannen voor het Gemeentefonds werden bekend toen Balans, Combinatie95 en INbox in de afrondende fase zaten van de coalitieonderhandelingen. Daarbij werd afgesproken dat de ozb alleen stijgt met de inflatiecorrectie, maar D66 twijfelt of dat uitgangspunt wel haalbaar blijft.

Het college gaat vooralsnog uit van wel. ,,Er moet eerst duidelijkheid zijn over de financiële positie van gemeenten, voordat wordt overgegaan naar een nieuw verdeelmodel. De besluitvorming over de herijking is aan het volgende kabinet, dus de invoering van de nieuwe verdeling schuift nog op", aldus B en W. Zij willen er niet op vooruit lopen.