Afbeelding
Foto:

BOXTEL PLANT IN NAJAAR BOMEN LANGS A2

'Die populieren hadden er allang moeten staan'

JAN HERMENS

Langs de rijksweg A2 tussen Boxtel en Best zijn honderden jonge populieren geplant. Ze vervangen de oude exemplaren die in 2019 werden gekapt. Dat gebeurde nadat tijdens een storm diverse peppels omwaaiden en op de rijbaan belandden. De gemeente Best en Rijkswaterstaat hebben inmiddels voor herplant gezorgd. Boxtel doet dat komend najaar.

Liempdenaar Jan Kuppens ergert zich. Hij loopt dagelijks op en neer naar Best en ziet met lede ogen dat Rijkswaterstaat en de gemeente Best voor nieuwe aanplant hebben gezorgd, maar dat Boxtel tot op heden in gebreke blijft. Kuppens: ,,Best heeft de bomen vorig jaar geplant en onlangs zijn de populieren vervangen die niet aangeslagen waren."

Op Boxtels grondgebied is nog geen enkele boom gepoot, constateert Kuppens. ,,En het is nu te laat in het jaar. Als je in deze periode populieren zet, worden het bonenstaken. Die bomen hadden er allang moeten staan." De Liempdenaar vindt het jammer dat er weer een halfjaar verloren gaat voor het herplanten.

ZOVEEL MOGELIJK BOMEN

Een woordvoerder van de gemeente Boxtel legt uit: ,,Wij plaatsen de populieren in het plantseizoen van dit najaar langs de A2. We zetten zoveel mogelijk bomen terug waarbij het belang van een goede plek en de juiste afstand tot elkaar het uitgangspunt is. We volgen hierbij hetzelfde stramien dat Rijkswaterstaat hanteerde bij het planten van de populieren."

Rijkswaterstaat is begin maart gestart met het plaatsen van de voor de Meierij zo karakteristieke peppels. Aannemingsbedrijf Veluwenkamp voerde de klus uit. ,,Tussen 2019 en nu heeft de bodem rust gekregen. Dit levert een betere worteling van de staak op. Ook is de aanplant van een populier in deze periode beter voor de groei", schrijft Rijkswaterstaat op zijn website.


VOORVERKOOP BUNDEL IS IN VOLLE GANG

Dagelijks gezinsleven in 90 herkenbare columns

Trudy van Rooij, Joleen van Rooij en Mariëlle Wijffelaars schrijven sinds twee jaar om beurten de column Huisraad in deze krant. De drie moeders laten allerlei dagelijkse beslommeringen binnen én buiten hun gezinnen de revue passeren. Ze hebben negentig columns gebundeld in een boek en dat is in de voorverkoop met korting verkrijgbaar.

In de columnserie Huisraad komen allerlei herkenbare gesprekken, situaties en gebeurtenissen aan bod. Puberbuien, koppige kleuters, eerste liefdes, ruzies aan de keukentafel, zorgen om corona. Maar ook de mooie kanten van het moederschap ontbreken niet. Een plakkerig kusje van je peuter, een mooie uitspraak van je puberdochter of een lieve actie van je tienerzoon.

Vrijdag 30 april wordt het boek Huisraad uitgebracht, tijdens een ludieke coronaproof boekpresentatie. Waarom 30 april? Dan is het boek op tijd voor Moederdag bij alle belangstellenden binnen.

VOORVERKOOP

De bundel Huisraad is al te bestellen. De voorverkoop loopt tot 17 april, het boek is in deze periode te reserveren voor 12,50 euro. Onder de mensen die het boek in de voorverkoop reserveren, wordt een gratis exemplaar verloot. De winnaar krijgt 30 april het eerste exemplaar uitgereikt. Na 17 april kost Huisraad 14,95 euro. De bundel is te bestellen via bestel@huisraadboek.nl, via de website www.huisraadboek.nl en via onderstaande bon. Wie de QR-code scant, komt op genoemde website terecht. De bon zelf kan in een gesloten envelop bij in de brievenbus worden gedeponeerd bij Brabants Centrum, Prins Bernhardstraat 5 in Boxtel.