Jeroen Delmee tijdens een hockeyclinic in 2012
Jeroen Delmee tijdens een hockeyclinic in 2012 Foto: Albert Stolwijk

JEROEN DELMEE BONDSCOACH NEDERLANDSE HOCKEYMANNEN

‘Alles opzij voor het allerhoogste'

MARC CLEUTJENS

Jeroen Delmee (48) treedt na de Olympische Spelen van Tokio aan als bondscoach van het Nederlands mannenhockeyelftal. De oud-Boxtelaar die 401 interlands speelde, volgt Max Caldas op die na de Olympiade in Japan afzwaait. Met zijn benoeming tot bondscoach gaat een hartenwens in vervulling; Delmee maakte er nooit een geheim van dat hij als trainer ooit op het hoogste sporttoneel wil terugkeren. ,,Als je gevraagd wordt bondscoach te worden van het allermooiste hockeyland, is de keuze simpel.”

Delmee's benoeming is gistermiddag in de Nederlandse hockeywereld met veel enthousiasme ontvangen. De verwachtingen zijn hooggespannen, niet alleen omdat de oud-Boxtelaar na Teun de Nooijer de meeste interlands op zijn naam heeft staan maar ook omdat hij deel uitmaakte van de gouden generatie die op de Olympische Spelen van Atlanta (1996) en Sydney (2000) de hoogste plek op het ereschavot beklom. ,,We snakken na twintig jaar weer naar een hoofdprijs”, reageerde Delmee gistermiddag.

‘HARD, MAAR EERLIJK'

Delmee heeft een contract getekend tot en met de Olympische Spelen van Parijs (2024). Helemaal nieuw bij Oranje is de oud-Boxtelaar niet. Na zijn afscheid als international in 2008, keerde hij terug als assistent van bondscoach Herman Kruis, die leiding gaf aan het Nederlands vrouwenteam. Sinds 2010 was Delmee assistent en bondscoach van de Belgische mannen. In 2017 maakte hij de overstap naar Frankrijk, een baan die hij combineert met het hoofdtrainerschap van Tilburg.

,,Als je zo'n buitenkans krijgt, aarzel je niet”, reageerde Delmee gisteren bij Studio Sport. Op de vraag wat voor bondscoach hij wil zijn, zei hij: ,,What you see, is what you get. Ik ben hard, maar eerlijk. Ik ben ook veeleisend en vind dat je alles opzij moet zetten om het allerhoogste te bereiken. In topsport bestaat geen tussenweg.”

'MOOIE KLUS'

Delmee kijkt uit naar zijn hernieuwde samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB). ,,Bondscoach zijn van het Nederlands elftal is een mooie en uitdagende klus. Ik heb de afgelopen maanden met verschillende mensen binnen de KNHB gesproken en ik denk dat ik een goed beeld heb gekregen.”

Hij vervolgt: ,,Ik verheug me erop aan de slag te gaan met Oranje. Het is ook een heel natuurlijk moment om na de Olympische Spelen een nieuwe weg in te slaan, zowel voor mij als voor het team.” Delmee benadrukt dat hij zich de komende maanden nog richt op Tilburg, dat strijdt tegen degradatie, en de nationale selectie van Frankrijk.

Delmee's hockeyloopbaan begon in Boxtel, waar hij in sportpark Molenwijk de jeugd van MEP doorliep. Na zijn transfer naar Tilburg volgde de overstap naar HC Den Bosch waarmee hij zijn grootste clubtriomfen vierde. Hij werd landskampioen met Den Bosch in 1998 en 2001.

Van 2007 tot en met 2011 kwam de oud-Boxtelaar uit voor Oranje-Zwart waar hij zijn carrière als actief hockeyer beëindigde. Vooral Delmee’s rijke interlandcarrière springt in het oog. Hij debuteerde in 1994 in een oefeninterland tegen Zuid-Afrika en zou tot 2008 in totaal 401 caps spelen.

RIJTOER DOOR BOXTEL

Naast twee gouden medailles op de Olympische Spelen won hij met het Nederlands elftal ook viermaal de Champions Trophy. De inwoners van Boxtel sloten Delmee altijd in hun armen. Na het behalen van olympisch goud in 1996 werd hij - samen met olympisch softbalster Anouk Mels - gehuldigd op de Markt. Vier jaar later werd Delmee samen met plaats- en teamgenoten Sander van der Weide en Piet-Hein Geeris getrakteerd op een rijtoer door het dorp, vergezeld door Boxtel's Harmonie. Het Boxtelse drietal maakte deel uit van het olympisch team dat in Sydney goud veroverde.

In 2008 speelde Delmee zijn laatste interland. Op de Olympische Spelen van Peking verloor hij in de strijd om het brons van Australië. In Studio Sportzomer zei hij toen ooit als bondscoach op een Olympiade terug te willen keren. Een wens die in 2024 in Parijs in vervulling kan gaan.


p Jeroen Delmee tijdens een clinic in sportpark Molenwijk voor jeugdspelers bij zijn vroegere club MEP. De oud-Boxtelaar wordt na de Olympische Spelen van Tokio bondscoach van het Nederlands mannenhockeyelftal. (Foto: Albert Stolwijk, 2012).


WATERSCHAP BESLIST VOLGENDE WEEK OVER NIEUWE PLANKIERS

Voetgangersbrugje vlonderpad op slot

HENK VAN WEERT

In het eerste kwartaal van dit jaar hoopte waterschap De Dommel het vorig jaar herfst afgebroken vlonderpad tussen de Lange Loop en het Hulserstraatje in Boxtel-Oost terug te plaatsen. Komende week wordt daarover een besluit genomen, laat een woordvoerder weten. In afwachting daarvan heeft de gemeente Boxtel het voetgangersbrugje afgesloten dat toegang gaf tot het wandelpad op palen op de zuidelijke Dommeloever.

Eind 2011 werd de voetgangersbrug met een grote kraan in het verlengde van De Kaarsenmaker over de Dommel gelegd. Dat gebeurde in het kader van het project Dommel door Boxtel, waarbij de rivier werd uitgebaggerd tussen het begin en einde van het omleidingskanaal. De brug gaf vanaf de Lange Loop toegang tot een vlonderpad op palen, gemaakt van acaciahout. Achteraf geen verstandige keuze want deze houtsoort werd op de drassige zuidoever fors aangetast door houtrot. En dus werd het pad in november weggehaald.

PRIVÉ-DENNENBOSJE

Het waterschap sprak destijds de verwachting uit dat wandelaars in de loop van het eerste kwartaal van dit jaar weer gebruik zouden kunnen maken van de veel belopen route. Die voert onder meer naar de spoortunnel Duits Lijntje waar met grote regelmaat fraaie nieuwe graffitikunstwerken zijn te bewonderen.

Omdat het vlonderpad was verdwenen, liepen wandelaars die via het bruggetje de Dommel overstaken via een dennenbosje naar het Hulserstraatje of vice versa. Het bosje is echter privébezit en de eigenaar had de gemeente laten weten dat hij niet gediend was van de passanten. Te meer omdat hij aansprakelijk zou kunnen worden gesteld als er iets zou gebeuren.

,,Dat was een ongewenste situatie en daarom is in overleg besloten de brug af te sluiten zodat mensen niet meer over het privéterrein kunnen lopen. De brug blijft voorlopig afgesloten totdat het waterschap een oplossing heeft voor het verwijderde vlonderpad", zo meldde een woordvoerder van de gemeente gistermiddag.


p Een bouwhek is met kettingen en hangsloten aan de houten reling van de voetgangersbrug geklonken. Dit moet voorkomen dat wandelaars het pad betreden. (Foto: Henk van Weert).

Een bouwhek is met kettingen en hangsloten aan de houten reling van de voetgangersbrug geklonken. (Foto: Henk van Weert).