Langs de oever van het Smalwater is in het bouwplan voor de pastorietuin (middenvoor) een ruimte van tien meter gereserveerd voor een ecologische verbindingszone. De provincie heeft grote moeite met de voorgestelde inrichting. Tot tweemaal toe is het voorstel teruggestuurd naar de tekentafel. (Foto: Albert Stolwijk).
Langs de oever van het Smalwater is in het bouwplan voor de pastorietuin (middenvoor) een ruimte van tien meter gereserveerd voor een ecologische verbindingszone. De provincie heeft grote moeite met de voorgestelde inrichting. Tot tweemaal toe is het voorstel teruggestuurd naar de tekentafel. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

PROVINCIE STUURT ONTWERP PASTORIETUIN TWEEMAAL TERUG • ONTWIKKELAAR VERRUIMT EVZ NAAR RUIM 800 M2

Ecologie blijkt pijnpunt in bouwplan Baroniestraat


HENK VAN WEERT


Tot tweemaal toe heeft de provincie het bouwplan voor de pastorietuin bij de voormalige Heilig Hartkerk in Boxtel teruggestuurd. Met name de aanleg van een ecologische verbindingszone (evz) is een pijnpunt waarover 'nog geheel geen consensus' is, aldus een woordvoerder uit het provinciehuis. Projectontwikkelaar Vrijborg heeft goede hoop met uitbreiding van de evz van de geplande 700 naar ruim 800 vierkante meter het plan over de streep te kunnen trekken.

Begin juli vorig jaar bespraken de provincie en waterschap De Dommel met de gemeente Boxtel het voorontwerp van een bestemmingsplanwijziging. Die is nodig voor de bouw van zeven woningen en een woonzorghuis voor 24 mensen met dementie.

Projectontwikkelaar Vrijborg uit Vught denkt dat het theoretisch mogelijk is nog voor het einde van dit jaar met de bouw te starten. Woordvoerder Guido Remmers merkt wel op dat dit onder voorbehoud is van de te doorlopen procedures en besluiten die door corona meer tijd in beslag nemen. Hij onderstreept de goede samenwerking die er is met de gemeente Boxtel om de bestemmingsplanwijziging tot een goed einde te brengen.

SMALWATER

Bij de presentatie van zijn bouwplannen verwachtte Vrijborg twee jaar geleden nog dat begin 2020 gestart kon worden met bouwen. Vooruitlopend daarop zou in de pastorietuin een tien meter brede ecologische verbindingszone (evz) worden aangelegd in de vorm van een zevenhonderd vierkante meter grote wandeltuin, maar dat is nog altijd niet gebeurd. De afstemming daarvoor met zowel de provincie als het waterschap is nog in volle gang, aldus Remmers.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd nabij het Smalwater, een middeleeuws kanaaltje tussen Beerze en Dommel dat is aangemerkt als ecologische hoofdstructuur. Mede daarom moet in het project ook het uit de pastorietuin verwijderde groen gecompenseerd worden.

GEHEEL GEEN CONSENSUS

Met de inrichting van die evz heeft de provincie grote moeite, zo antwoordt een woordvoerder op vragen van deze krant: ,,De voorgestelde plannen stemmen helemaal niet overeen met wat wij voor ogen hebben met een evz. Daarom is het inrichtingsplan na ons gesprek vorig jaar zomer aangepast, maar ook de nieuwe versie kon onze goedkeuring niet wegdragen."

Begin deze maand is er vanuit het provinciehuis in 's-Hertogenbosch bij de gemeente Boxtel op aangedrongen nogmaals aan tafel te schuiven voor overleg. ,,Want er is nog geheel geen consensus. De evz bij het Smalwater is écht een pijnpunt in dit dossier", aldus de provinciewoordvoerder. Die gaf aan dat ook waterschap De Dommel moeite heeft met de plannen. Zelf wilde het waterschap er niet inhoudelijk op ingaan. ,,We hebben onze mening gegeven over de waterparagraaf in het plan en die naar de gemeente gestuurd", aldus een communicatiemedewerker van De Dommel.

Uiteraard is de gemeente Boxtel gevraagd hoe de stand van zaken rondom het bouwplan nu is. Zij kan daarover pas volgende week meer duidelijkheid geven.

BOMEN ROOIEN

Het is precies twee jaar geleden dat in opdracht van Vrijborg bomen en struiken in de pastorietuin aan de Baroniestraat werden verwijderd. Dat gebeurde zonder vergunning en dus legde de gemeente de werkzaamheden stil. Maar het kwaad was toen al geschied: nagenoeg al het groen was gerooid. De projectontwikkelaar was ervan overtuigd dat een kapvergunning niet nodig was, maar kreeg die later toch nog om het rooien met terugwerkende kracht te legaliseren.

GEEN VLEERMUIZEN MEER

Een week na het leeghalen van de pastorietuin - dat leidde tot hevige verontwaardiging van zowel wijkbewoners als de Natuurwerkgroep Boxtel - presenteerde Vrijborg zijn bouwplan aan de buurt. Binnenkort worden omwonenden buurt opnieuw uitgenodigd voor overleg, beloofde Remmers gisteren.

Met name in het wijkje Zandvliet zijn bewoners niet blij met de voorgestelde bebouwing in de pastorietuin en al helemaal niet met de wijze waarop daar het groen twee jaar geleden is geruimd. ,,Voorheen zagen we hier vleermuizen, ijsvogeltjes en regelmatig een sperwer. Ze zijn allemaal weg, net als de egeltjes. En waarschijnlijk nog veel meer diersoorten", meldt Ger Daverveld die namens de buurt bezwaar aantekende tegen de kapvergunning met terugwerkende kracht. Hij kreeg in december te horen dat zijn bezwaar gegrond is verklaard.

De buurt is ronduit ongelukkig met het bouwvolume van het woonzorghuis dat aan de overkant van het Smalwater staat gepland. ,,Het ontneemt ons het zicht op zowel het monumentale Ursulaklooster als de pastorie. Heel jammer", vindt Daverveld. Hij geeft aan tot aan de Raad van State te willen strijden om de omgevingsvergunning voor de bouw tegen te gaan.

Twee aanzichten op dezelfde grove impressie van het bouwvolume dat het drielaags woonzorghuis met 24 appartementen voor mensen met dementie straks inneemt in de pastorietuin van de voormalige Heilig Hartkerk. (Afbeeldingen: Ger Daverveld).
Impressie bouwvolume appartementencomplex pastorietuin Heilig Hart.
Impressie bouwvolume appartementencomplex pastorietuin Heilig Hart.