Project Reigerskant laat op gang door opsplitsing Haaren


RENS VAN DEN ELSEN

Het nieuwbouwproject Reigerskant kent een lange geschiedenis. In 1998 werden de eerste plannen geïntroduceerd, maar pas in 2019 kwam er écht beweging in en kreeg de wijk tussen Het Nieuwland en de Runsdijk ook daadwerkelijk vorm. Sinds de contouren en de straten zijn aangelegd, is het stil. Er zijn alleen twaalf kavels voor particuliere bouwers in de verkoop gegaan.

Die relatieve stilte komt volgens PEP grotendeels doordat de gemeente Haaren, die het project is opgestart, vooral bezig was met haar ontvlechting.

Het grote verloop van ambtenaren zorgde ervoor dat er ieder half jaar wel weer een nieuwe contactpersoon was. Joris van Os van PEP: ,,Daardoor was het erg moeilijk om de wensen van Esch op het gebied van woningbouw goed kenbaar te maken."

MOEIZAAM

Aannemer Reuvers uit Oss bevestigt het rommelige verloop in de ontwikkeling van Reigerskant. ,,De overeenkomst met de gemeente Haaren is erg moeizaam tot stand gekomen, vooral vanwege de opsplitsing. We zijn blij dat we nu aan de slag kunnen, maar het heeft werkelijk vele jaren tijd en energie gekost en tot veel ergernis geleid vanuit onze zijde", aldus Ron Beerens van Reuvers, die verder niet in wil gaan op de inhoud van de overeenkomst. Wel geeft hij aan dat het allemaal veel te lang heeft geduurd: ,,Die woningen hadden er al kunnen staan."

Van Os en Van Rooij van PEP hadden dat ook graag gezien. Beiden: ,,Als er niet zo was getreuzeld, had een deel van de jongeren op de foto nu al een huis in Esch gehad."

GEEN OPTIE

In totaal moeten er zo'n 65 tot 75 woningen komen in Reigerskant. Voor de goedkoopste huizen dienen kopers nu 225.000 euro neer te tellen. Dit terwijl ze ooit waren geraamd op 185.000 euro, een behoorlijk verschil. Reuvers gaf echter al snel aan dat duurzame woningen bouwen voor dat bedrag geen optie was.