Nog geen zekerheid over 'bruidsschat' legaten Esch

JAN HERMENS

Dat er nog geld vanuit de reserves van de voormalige gemeente Haaren naar Boxtel wordt overgeboekt, is zeker. Maar of het Legaat van Cooth en de opbrengst van de verkoop van het Oude Mannengasthuis alsnog in Esch terechtkomen, is onduidelijk.

Van origine was dit geld geoormerkt voor onderwijs en ouderenzorg in Esch. Het waren erfenissen uit een ver verleden. Volgens het laatste Haarense college van B en W waren de gelden uit het Legaat van Cooth en het Oude Mannengasthuis echter niet meer gebonden aan het dorp Esch. Zij hebben de bedragen, samen zo'n 750.000 euro, in de gemeentelijke reserves ondergebracht.

Platform Esch' Perspectief is met de provincie in gesprek over het geld.

Gemeenteraadslid Luc Bormans (Balans) wilde tijdens de raadsvergadering van vorige week van wethouder Hans Heesen weten of de legaten nu wel of niet ten goede komen aan Esch.

13,4 procent

Volgens Heesen rust er nog wel een onderwijsbestemming op het Legaat van Cooth. ,,Maar dat is niet zo spannend, het gaat om 2.200 euro", aldus de wethouder. De 750.000 euro uit de verkoop van het Oude Mannengasthuis is volgens de wethouder in de algemene reserves van Haaren beland. Dat geld wordt eind van het jaar verdeeld. In juli verwacht Heesen de jaarcijfers van de gemeente Oisterwijk, die over de verdeling gaat. ,,Maar de daadwerkelijke uitkering volgt later pas." Het zou gaan om een pot van 2,3 miljoen euro, waarvan 1,6 miljoen vrij te besteden is. Boxtel krijgt 13,4 procent van de 'bruidsschat' van Haaren.