Begraafplaats Munsel tijdens een allerzielenlichtjestocht.
Begraafplaats Munsel tijdens een allerzielenlichtjestocht. Foto: Albert Stolwijk

STORTVLOED AAN VRAGEN OVER BOUW

Politiek wil duidelijkheid in dossier Kleine Aarde


JAN HERMENS

Op De Kleine Aarde gebeurt veel, maar wat precies, dat willen CDA en D66 Boxtel graag helder hebben. Ze stellen het college van burgemeester en wethouders afzonderlijk van elkaar politieke vragen. In totaal een kleine veertig.

Die stortvloed komt voort uit twee factoren. Fractievoorzitter Mariëlle Wijffelaars (D66): ,,Buurtbewoners hebben een poosje geleden ingesproken tijdens een raadsvergadering. Dit in verband met de geplande nieuwbouw op het terrein van De Kleine Aarde. Daarop hebben wij contact gehad met de buurt. Daar zijn deze vragen uit voortgekomen. De inwoners hebben zelf al het nodige onderzoek gedaan."

Vera Brouns, fractievoorzitter van het CDA Boxtel, legt uit: ,,Op dinsdag 25 mei staat De Kleine Aarde op de agenda van een in-gesprekavond en begin juni komt het bestemmingsplan in verband met de geplande nieuwbouw aan de orde. Wij willen graag voor die tijd duidelijk hebben wat er nu precies gaat gebeuren. Worden de oude afspraken nog wel nageleefd? Zoals de 300.000 euro afkomstig uit het Legaat van Cooth, dat voor onderwijsdoeleinden geschonken is, wordt dat ook daadwerkelijk voor onderwijsdoeleinden in de gemeente gebruikt?"

HUURWONINGEN

De politieke vragen hebben onder andere betrekking op de bouw van 22 sociale huurwoningen op het terrein van De Kleine Aarde en de parkeerruimte die daarmee samenhangt. Verder werpen CDA en D66 een kritische blik op financiële transacties uit het verleden, zoals de verkoop van de Van Coothhoeve aan woonstichting Joost. Wijffelaars: ,,Wij horen geluiden dat Joost op haar beurt met een nieuwe partij in gesprek is over de verkoop van de Van Coothhoeve. Volgens de afspraken mag dat de eerste tien jaar alleen als de gemeente hiervan op de hoogte is. Dus vragen wij ons af of het college van deze onderhandelingen afweet."

Een andere heikele kwestie die D66 aanhaalt: ,,De gemeente heeft grond verkocht aan Joost voor de bouw van sociale huurwoningen met een experimenteel karakter. Voor zover ons bekend is er in de koopovereenkomst een paragraaf opgenomen waarin staat dat indien het bestemmingsplan niet onherroepelijk wordt, de gemeente op eigen kosten de verkoop ongedaan moet maken. Wij zijn benieuwd of dit klopt."

In diverse vragen komt woonstichting Joost aan bod. Die kiest ervoor nu niet inhoudelijk te reageren op de punten die D66 en CDA noemen. ,,In plaats daarvan nodigen wij deze politieke partijen graag uit voor een mondelinge toelichting. Er is namelijk nog veel meer te vertellen over dit bijzondere project dan enkel deze vragen", aldus een woordvoerder van Joost.

HORECA

De christendemocraten en D66 geven aan opgevangen te hebben dat het contract met de huidige horeca-exploitanten van brasserie Bonne Vie in het bezoekerscentrum is opgezegd. Desgevraagd kan beheerder Marlies van Hamont dit niet bevestigen. ,,Ik heb een mailtje ontvangen met de vraag of wij mee willen werken aan plannen voor de toekomst. Een opzegbrief heb ik niet gehad. Sterker nog, ik heb gisteren de eerste studenten van het Summa College ontvangen. Die gaan stagelopen in het leerhotel dat we in het bezoekerscentrum beginnen. We gaan hen de fijne kneepjes van het hotelvak leren."

OVERLEG

Anton van Aert, voorzitter van het nieuwe bestuur van Stichting DKA rept ook niet van een opzegging van het bestaande horecacontract. Wel is er overleg met de uitbaters gaande. ,,Het nieuwe bestuur van de stichting is blij met de ruimte die in het beleidsakkoord van het nieuwe college van B en W wordt geboden. Wij werken stevig door aan een nieuw plan dat wij binnen enkele maanden aan burgemeester en wethouders zullen aanbieden. Wij oriënteren ons daarbij ook op de toekomst van de horeca. Gesprekken met de huidige exploitanten zijn er natuurlijk geweest en zullen ook verder plaatsvinden. Het bestuur spreekt met alle huidige actieve partijen en met anderen in een verkenningstocht naar een duurzame toekomst voor De Kleine Aarde in zijn geheel."

CDA en D66 willen de antwoorden van het college gebruiken voor de discussie over het bestemmingsplan die in mei en juni gaat plaatsvinden.

ONDERHOUDSWERK AAN DODENAKKER

Begraafplaats Munsel is even doordeweeks dicht

Om begraafplaats Munsel de stemmige plek te laten blijven die hij is, moet regelmatig onderhoud verricht worden. De gemeente Boxtel start dinsdag 6 april met werkzaamheden.

Dit betekent dat de dodenakker aan de Kastanjelaan vanaf dat moment circa twee weken op doordeweekse dagen gesloten is van 08.00 tot 16.00 uur. Buiten deze tijden en in de weekenden is de begraafplaats gewoon geopend volgens de normale openingstijden. (Foto: Albert Stolwijk, 2017).


Bridge

Bridgeclub BReL is het digitale samenwerkingsverband tussen de bridgeverenigingen Boxtel, Revanche en Liempde. Diverse liefhebbers beoefenen hun hobby nu via de computer. Een praktische oplossing in tijden van corona. Zij spelen hun geliefde kaartspel via Stepbridge.


Bridgeclub BReL

Uitslagen dinsdag 23 maart

Ton Walbeek/Hans Wolsky        65.09

Kees Voets/Willem Renders        60.02

Gerda & Ad v. Lier        57.14