Afbeelding
Foto: PEP

JONGEREN STAAN IN DE RIJ VOOR GOEDKOPE STARTERSWONINGEN

Dure huizen Reigerskant: Esch baalt


RENS VAN DEN ELSEN

Jongeren in Esch balen als een stekker. De reden is het antwoord van wethouder Wim van der Zanden tijdens de gemeenteraadsvergadering over de tweede fase van het nieuwbouwproject Reigerskant. Daar komen veel minder goedkope starterswoningen dan verwacht. Dorpsplatform PEP wil er iets aan doen.

Het Essche raadslid Peter den Ouden van Combinatie95 vroeg vorige week naar de stand van zaken rondom Reigerskant, maar het antwoord viel hem wat rauw op zijn dak. Van de twintig woningen tot 225.000 euro die in de tweede fase gebouwd zouden worden, zijn er nu nog maar acht overgebleven. Zes huizen vallen straks in de categorie tot drie ton en de dertien overige vallen nog duurder uit. Volgens Van der Zanden komt dat door afspraken die de voormalige gemeente Haaren eind vorig jaar heeft gemaakt met ontwikkelaar Reuvers uit Oss.

Voor de werkgroep leefbaarheid van Platform Esch' Perspectief (PEP) reden om nog maar eens extra duidelijk te maken waar écht behoefte aan is. ,,Dat zijn woningen voor starters en voor senioren", geven Joris van Os en Cees van Rooij namens de werkgroep aan. Dorpsgenoot Paul van den Dungen, die ook betrokken is binnen PEP maar in een andere werkgroep, trommelde in korte tijd een flinke groep jongeren uit Esch op voor een protestfoto (zie hierboven). Hij legt uit dat velen van hen nu in Boxtel huren, maar nog wel in Esch actief zijn.

Volgens de werkgroep geeft dat de behoefte aan passende woningen in Esch al goed weer. ,,De jeugd kan geen huis van drie ton betalen. Waarom kan er niet goedkoper gebouwd worden, zodat ook zij hier een plekje kunnen vinden?", vraagt Van Os zich af. ,,Door vergrijzing komen ook meer duurdere woningen vrij. Wat heeft het dan voor zin om er nóg meer te bouwen?", aldus Van Rooij.

FASE DRIE

PEP gaat volgende week in gesprek met burgemeester Ronald van Meygaarden en wethouder Van der Zanden, daarin komt ook woningbouw aan bod. ,,We gaan ons best doen om de plannen voor fase twee in Reigerskant nog aan te laten passen. Als dat niet meer gaat, proberen we in elk geval fase drie te vullen met starters- en seniorenwoningen", geeft Van Os aan.

Maar wat Van Rooij betreft gaat het project op de schop: ,,Als het nog een jaar extra kost om de juiste woningen te bouwen, dan neem ik die tijd voor lief. Zeker als we dan starters meer zekerheid kunnen bieden."

ANDERE WOONVORMEN

Volgens de werkgroepleden van PEP liggen er in Esch genoeg kansen om mooie bouwprojecten van de grond te krijgen. Van Os: ,,Maar dan zouden we soepeler met de regels om moeten gaan. Die zorgen veelal voor hogere kosten en dan haken jongeren af, want die kunnen die niet betalen."

Andere woonvormen, zoals bijvoorbeeld gestapeld bouwen, komen nu vrijwel niet aan bod in Esch en dat vindt PEP een gemiste kans. ,,Jongeren zitten niet altijd direct te wachten op een huisje met een tuin. Een kleinere ruimte met een slaapkamer is vaak voldoende", geeft Van Os aan. ,,Dat hoeft overigens niet per definitie lelijk te zijn, kijk naar projecten als Haverleij in Den Bosch", vult Van Rooij zijn collega aan.

Wat PEP betreft is ook bouwen in eigen beheer via CPO nog steeds mogelijk in Reigerskant. De werkgroep heeft daar eerder al een oproep voor gedaan, maar daar kwamen slechts enkele reacties op. Van Os: ,,Deze bouwvorm kost wat meer tijd en moeite, wat het precies gaat inhouden leggen we graag uit. Maar dan moeten mensen zich hiervoor wel aanmelden."

Ondertussen blijft het dorpsplatform de behoeften peilen in Esch. Dat doet het onder meer met een poll over wonen die vanaf vandaag op de website staat: www.eschperspectief.nl.


p Op de oproep van Paul van den Dungen aan jeugd uit Esch om zich te laten zien, kwamen zo'n veertig jongeren. Variërend in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, maar allen zoekende naar een starterswoning. Het liefst in Esch. (Foto: PEP).


Er is in bijna twee jaar tijd nog niet veel gebouwd op de locatie Reigerskant in Esch. (Foto: Albert Stolwijk).