Afbeelding
Foto: Eigen collectie

ONDERZOEKER MEDICIJNGEBRUIK KANKER

Nielka van Erp hoogleraar aan Radboud Universitieit

RENS VAN DEN ELSEN

Onderzoekster en ziekenhuisapotheker Nielka van Erp (43, foto onder) is benoemd tot hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De oud-Liempdse is (onder meer) bezig met diverse onderzoeken op het gebied van medicijngebruik bij kankerpatiënten. Daardoor mag ze zich nu hoogleraar Cancer Pharmacology noemen.

Van Erp, dochter van oud-wethouder Wim van Erp uit Liempde, woont in Oosterbeek, nabij Arnhem. Na het behalen van haar vwo-diploma op het Jacob-Roelandslyceum in Boxtel vertrok ze naar Utrecht om daar farmacie te gaan studeren.

Nadat ze haar master behaalde, volgde ze tussen 2005 en 2009 de specialisatie tot ziekenhuisapotheker in het Leids Universitair Medisch Centrum. In dezelfde periode promoveerde ze op onderzoek naar de farmacologie van tyrosine-kinase-remmers (behandeling met geneesmiddelen die gebruikt worden tegen verschillende vormen van kanker). ,,De combinatie van een studie en promotie is best bijzonder, maar omdat ik onderzoek doen zo ontzettend leuk vind, lukte het me om beide in vierenhalf jaar tijd af te ronden."

ONDERZOEKSGROEP

Sinds 2012 is Van Erp werkzaam in de apotheek van het Nijmeegse Radboud UMC als ziekenhuisapotheker en onderzoeker. Daar werd Van Erp in 2018 benoemd tot universitair hoofddocent Klinische Farmacologie van Oncolytica (kankermedicijnen). De oud-Liempdse is hierin verantwoordelijk voor patiëntenzorg en tevens hoofd van het laboratorium van de apotheek. Daarnaast leidt ze een onderzoeksgroep waarin ze de farmacologie van orale doelgerichte oncologische medicatie bestudeert.

In het pre-klinische farmacologisch onderzoek kijkt Van Erp met haar team naar hoe kankercellen reageren op bepaalde medicijnen en hoeveel er nodig is voor een reactie. Het doel is uiteindelijk om in de toekomst kankerpatiënten medicatie te geven die specifiek werkt voor hun kankersoort in de meest geschikte dosis.

Van Erp legt uit dat dergelijke onderzoeken veel tijd kosten voordat de resultaten voor de behandeling van patiënten kan worden gebruikt. ,,Gelukkig combineer ik dit werk ook met onderzoeken die op relatief korte termijn tot resultaat leiden en implementeerbaar zijn. Zoals het anders innemen van antikankergeneesmiddelen waardoor je minder hoeft te gebruiken of minder bijwerkingen ondervindt", legt ze uit.

JAAR WACHTEN

De inwoonster van Oosterbeek is met terugwerkende kracht per 1 maart dit jaar benoemd tot professor. Dat gaat altijd gepaard met een ceremoniële inauguratie. Dat officiële moment moet nog plaatsvinden, maar duurt echter nog zeker een jaar. ,,Vanwege de coronapandemie hebben veel van mijn collega's hun inaugurele rede nog niet (willen) houden en is er dus een flinke wachtlijst", geeft Van Erp aan. Dan, lachend: ,,Op zich is het dus niet zo erg dat ik pas over een jaar aan de beurt ben, dan is de kans groter dat ik toch een feestje kan geven." (Foto: eigen collectie).