Het betreden van de grond is gevaarlijk en verboden, zo maken de bordjes duidelijk. (Foto: Marc Cleutjens).
Het betreden van de grond is gevaarlijk en verboden, zo maken de bordjes duidelijk. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

BEERZE MEANDERT WEER, HEILOOP NA BROEDSEIZOEN GEDEMPT

Herstel natte natuur Kampina klaar

MARC CLEUTJENS

Het is nat in het dal van de Beerze in de Kampina. Kletsnat. De meeste werkzaamheden van natuurontwikkelingsproject ‘Natte Natuurparel Kampina - Logtse Velden - Smalbroeken' zijn afgerond en nu al is te zien dat water een prominente rol speelt in dit deel van Kampina. Wandelaars zijn welkom, maar moeten opletten voor gevaarlijk drijfzand en broedende vogels die niet zitten te wachten op pottenkijkers en loslopende honden.

Vorig jaar augustus ging aannemer Van Beers uit Hoogeloon in opdracht van Waterschap De Dommel en Natuurmonumenten aan de slag om het Beerzedal grondig onder handen te nemen. Het doel: de natte natuur in de kwetsbare natuurgebieden Smalbroeken en Logtse Velden herstellen. De aannemer veranderde de Beerze tussen de Logtsebaan en de Brinksdijk in een lustig meanderende beek en verving een oude stuw door een modern exemplaar, compleet met klepstuw die vissen in staat stelt weer stroomopwaarts te zwemmen. ,,Met het aanpassen van deze stuw kan de waterstand in het gebied beter geregeld worden”, meldde het waterschap deze week. ,,Zo ontstaat een natuurlijker beekdal dat beter in staat is om effecten van klimaatveranderingen op te vangen.”

HEILOOP DEMPEN

Waterschap De Dommel geeft aan dat het Natura 2000-project, waarover in 2014 al onderhandelingen werden gevoerd en een gebied van liefst 341 hectaren beslaat, op enkele werkzaamheden na klaar is. Die worden pas na het broedseizoen uitgevoerd. ,,De Heiloop kan dan pas helemaal gedempt worden”, aldus het waterschap. ,,Op dit moment is de omgeving te nat en staat er nog te veel restwater in de Heiloop waardoor de bovenste laag niet dichtgemaakt kan worden.” Het dempen van de watergang is nodig om de afvoer van kwelwater te voorkomen. Zodra de Heiloop is verdwenen, bereikt deze ondergrondse waterstroom de blauwgraslanden in Smalbroeken weer en blijft dit unieke natuurgebied behouden. De grond waarmee de Heiloop wordt gedempt, ligt al klaar. Borden wijzen op de gevaren van drijfzand, al werden deze waarschuwingen deze week genegeerd. Kinderen speelden op de zandbergen en waren aan het ravotten met loslopende honden.

RUST

Nu het broedseizoen is gestart, roept Natuurmonumenten wandelaars op om broedende dieren met rust te laten, ook in Smalbroeken en de Logtse Velden. ,,In de Kampina broeden veel vogels in de heide op de grond”, aldus De Potter. ,,Een hond of wandelaar die van het pad afwijkt, kan een vogel van zijn nest verjagen.” Ook ander wild kan door wandelaars of loslopende honden gestoord worden, zo waarschuwt de boswachter. Reeën kunnen bijvoorbeeld in paniek vluchten en zich doodrennen tegen een hek of in het verkeer. Honden mogen in natuurgebied Kampina officieel nooit loslopen, maar in deze tijd van het jaar is het des te belangrijker de trouwe viervoeters aangelijnd te houden.


p Zicht op de Heiloop op Banisveld. De watergang wordt pas na het broedseizoen gedempt. Alle overige werkzaamheden in het project ‘Natte Natuurparel Kampina - Logtse Velden - Smalbroeken' zijn afgerond. (Foto: Marc Cleutjens).


Liempdenaren kunnen speuren naar kleurplaten

De kleurplaten hangen op hun plek, de puzzelwandeling Haas (t) je Repje kan gelopen worden. Op Liemt Gemunt (OLG) is de drijvende kracht achter de speurtocht.

Wie maar wil, kan tot en met dinsdag 6 april de wandeling lopen, op een moment naar keuze. Op 22 verschillende plekken in het dorp hangen kleurplaten met een woord. Samen vormen die een zin. Aan de wandelaars de uitdaging om alle woorden te vinden en de juiste zin samen te stellen. Wedstrijdkaarten voor de speurtocht zijn verkrijgbaar bij winkeliers die zijn aangesloten bij OLG. De antwoorden zijn tot 6 april in te leveren bij Cadeau & Drogist Liempde aan het Raadhuisplein.