Afbeelding
Foto: Rens van den Elsen

DALING KOMT VOORAL DOOR VERKOOP GOEDKOPERE WONINGEN

Huizenprijzen stijgen niet in Boxtel

RENS VAN DEN ELSEN

De gemiddelde verkoopprijs van woningen in Boxtel is het afgelopen jaar afgenomen. En dat terwijl landelijk juist een forse stijging van ruim 10 procent is te zien. Daarmee gaat de gemeente dus tegen de trend in, zo becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Dat beeld klopt echter niet helemaal...

Bekeken over het hele land ligt de gemiddelde verkoopprijs van een huis nu op ruim 334.000 euro. Ter vergelijking, vijf jaar geleden was dat 230.000 euro, ruim een ton lager dus. In 2019 was het zo'n 308.000 euro en dus een stijging van 10,4 procent. In Boxtel gingen woningen in 2020 voor gemiddeld 318.000 euro van de hand, terwijl dat een jaar eerder nog 337.000 euro was.

Boxtelse makelaars zagen de cijfers ook voorbij komen en nuanceren de zaak. Joost Nuyens van Nuyens Makelaars geeft aan: ,,Wij zien hier in Boxtel juist veel stijgingen van de prijzen. Meer dan 75 procent van de mensen biedt ruim boven de vraagprijs." Hoe het kan dat er in Boxtel een daling is te zien verklaart hij door het aantal 'goedkopere' nieuwbouwwoningen die de laatste maanden zijn afgemeld op verkoopsites als Funda.nl. ,,Die woningen zijn dan al eerder verkocht en dat drukt op de gemiddelde verkoopprijs. Als we over een jaar kijken zullen de statistieken zeker anders zijn."

Johan van Boxtel van het gelijknamige makelaarskantoor denkt ook niet dat de individuele prijzen in Boxtel zijn gedaald. ,,Integendeel, het lijkt me eerder dat er gewoon minder dure huizen zijn verkocht."

EXTRA GELD

Overigens is Boxtel niet de enige gemeente waar de huizenprijzen juist lijken te zakken. Ook in Oisterwijk is een daling te zien. Daar gingen huizen in 2019 nog voor 415.000 euro van de hand, vorig jaar was dat 407.000 euro. De cijfers van het CBS laten in alle overige omliggende gemeenten wel een stijging zien.

De beide Boxtelse makelaars denken dat de coronapandemie en de historisch lage rente de huizenprijzen omhoog heeft gestuwd. ,,Mensen konden vorig jaar niet op vakantie, maar zij willen hun geld toch uitgeven. Dan besluiten ze om het toch maar uit te geven aan een nieuwe woning", aldus Nuyens.

Voorlopig blijven mensen nog wel overbieden en dus de prijs opstuwen, verwacht Van Boxtel: ,,Maar ik waarschuw iedereen dat ze dan wel extra geld achter de hand moeten hebben."


p Bordjes van makelaars zijn door de hoge vraag vrijwel niet meer nodig. Dit huis aan de Van Rijckevorselstraat staat te koop voor 289.500 euro. Al zal dat niet voor lang zijn, verwacht makelaar Joost Nuyens. (Foto: Rens van den Elsen).


Volgende fase Heem van Selis in voorbereiding

De verkoop van de 56 woningen in fase twee van het nieuwbouwproject Heem van Selis in Boxtel is voorspoedig verlopen. Daarom is ontwikkelaar Van Wanrooij al begonnen met de ontwikkeling van fase drie.

In dit deel van de nieuwe toekomstige wijk staan zeventig woningen gepland in verschillende typen. Het gaat om dertig tweekappers, 29 tussen- en hoekwoningen, vier (semi)bungalows en zeven patiowoningen. Een deel van deze huizen komen te liggen aan de Laan van Selis, in het verlengde van de Dukaat.

Van Wanrooij verwacht dat de verkoop uit de derde fase deze zomer van start kan. Rond diezelfde periode komen ook tien vrije bouwkavels te koop met een oppervlakte van 450 tot 700 vierkante meter.

SOCIALE HUUR

Ondertussen wordt er ook gewerkt aan fase vier, waar wederom zeventig woningen beschikbaar komen, waaronder sociale huurwoningen. Deze huizen gaan naar verwachting eind dit jaar in de verkoop.

Kijk voor meer informatie op www.vanwanrooij.nl/boxtel-heem-van-selis/


Johanna maakt creatieve herinneringen

Johanna Braspenning heeft zelf ervaren hoe creatief omgaan met een verlies haar troost bood. Om ook anderen te helpen bij rouwverwerking is de Boxtelse een bedrijf gestart.

Ze maakt, het liefst samen met haar klanten, creatieve herinneringen aan een dierbare die overleden is. Dat kunnen bijzondere urnen zijn, bloemen met daarin ruimte voor wat as en andere objecten. Braspenning heeft 21 maart, aan het begin van de lente, haar website gelanceerd: www.creatiefherinneren.nl. Hierop is te vinden wat zij zoal biedt.