HOE VERDER MET KERNTAKENDISCUSSIE?

CDA oppert digitale sessies en ideeënbussen

JAN HERMENS

De mening van de Boxtelaren speelt, als het aan het CDA ligt, tóch een rol in de gemeentelijke kerntakendiscussie. Aan de enquête over mogelijke bezuinigingsvoorstellen werd slechts mondjesmaat deelgenomen. De christendemocraten in de gemeenteraad komen met alternatieven om de visie van de inwoners op eenvoudige manier alsnog op tafel te krijgen.

Het CDA ziet wel wat in digitale sessies waarin burgers hun mening kunnen uiten. Of ideeënbussen plaatsen in bijvoorbeeld buurthuizen en wijkcentra. Dan kunnen inwoners van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch eenvoudigweg de gemeentelijke taken die zij belangrijk vinden met pen en papier weergeven.

Ook oppert de fractie om inwoners de gelegenheid te geven via mail of brief te melden in welke uitgaven Boxtel al dan niet mag snijden. Want het uiteindelijke doel van de hele kerntakendiscussie is bezuinigen. In feite wordt met de suggesties van het CDA het participatieproces dunnetjes overgedaan, maar dan zonder online vragenlijsten.

RESULTATEN

Fractievoorzitter Vera Brouns wil in elk geval inzage in de mening van de 353 inwoners die de gemeentelijke enquête wel invulden. ,,We willen in de kerntakendiscussie een duidelijke inbreng van onze inwoners. We denken graag mee over hoe we kunnen bereiken dat zoveel mogelijk inwoners hun bijdrage kunnen leveren."

Vorige week al liet de SP Boxtel weten het beslist niet eens te zijn met de beslissing van het college van burgemeester en wethouders om de resultaten van de Boxtelse heroverweging terzijde te schuiven. De CDA-fractie geeft eveneens aan dat dit besluit een zaak van de raad is. ,,De afspraak was dat het college de kerntakendiscussie in goede banen zou leiden en dat de gemeenteraad met de nodige munitie inhoudelijk mee zou denken over de invulling."

MOTIE

PvdA-GroenLinks, SP en CDA probeerden tijdens het inspraakproces de Boxtelse heroverweging stop te zetten en op een later tijdstip in gewijzigde vorm voort te zetten. De enquête zou onder meer te ingewikkeld en suggestief zijn. Die motie haalde de eindstreep niet.