Maandag kregen voor het eerste Heliconstudenten theorieles in de voormalige Maremak. (Foto: Hans van Doorn).
Maandag kregen voor het eerste Heliconstudenten theorieles in de voormalige Maremak. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

FRACTIES WILLEN WERKBEZOEK KAZERNE

'De brandweer verdient alle lof en waardering'

JAN HERMENS

Een uitstapje naar de brandweerkazerne: dat ziet de Boxtelse gemeenteraad wel zitten. Het plan voor een werkbezoek komt niet uit de lucht vallen, maar houdt verband met de zogeheten concept kadernota 2022 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. Er heerst onrust binnen de brandweerposten en coalitiepartij Balans vroeg onlangs aandacht hiervoor.

De zorgen komen voort uit taakdifferentiatie vanuit de Europese Unie. De kans bestaat dat vrijwillige brandweerlieden, die net zo goed zijn opgeleid als betaalde krachten, op termijn niet meer dezelfde taken uit mogen voeren als de beroepsbrandweer. Geeske van den Akker meldt namens Balans: ,,De angst bestaat dat de vrijwillige brandweer straks bij calamiteiten weinig anders meer mag dan pionnen plaatsen en voorbereidingen treffen tot de beroepskrachten arriveren."

De fractie vraagt burgemeester Ronald van Meygaarden de zorgen over de gevolgen van de taakdifferentiatie over te brengen naar de Veiligheidsregio en in gesprek te gaan met het lokale korps om duidelijk te maken dat de vrijwilligers gewaardeerd en gezien worden. ,,De brandweerlieden verdienen alle lof en het is belangrijk dat wij aandacht hebben voor hun inzet en hun bezorgdheid", aldus Van den Akker.

Balans stipte ook aan dat de kosten aanzienlijk lager waren toen er nog sprake was van zelfstandige gemeentebrandweer in Boxtel. ,,Elke burger betaalt mee aan de brandweer. Sinds de regionalisering zijn die kosten gestegen van 35 euro naar 58 euro per jaar."

EXCURSIE

Naar aanleiding van de vragen door Balans ontstond het plan om een raadsexcursie naar de brandweerkazerne aan de Bosscheweg te houden. Een idee dat pas uitgevoerd kan worden, als de coronamaatregelen veranderen.

Postcommandant Jan-Hein Opheij geeft aan dat het nog te vroeg is om inhoudelijk in te gaan op de taakdifferentiatie. ,,Het is nog helemaal niet duidelijk wat er precies staat te gebeuren." Hij erkent wel dat er bezorgdheid heerst. ,,Er hangt iets boven de markt en dat geeft onrust."


D66 KAART VERNIELINGEN OP MUNSEL AAN

In Goede Aarde: onrust bij bewoners na vandalisme

Buurtbewoners leggen een verband tussen de vernielingen die recent plaatsvonden in de wijk Munsel/In Goede Aarde en de overlast door hangjongeren bij het Dommelbad in de zomer van 2019. De fractie van D66 wil van B en W weten hoe het vandalisme wordt aangepakt.

Twee weken nog werden her en der boompjes omgekapt, onder meer bij De Kleine Aarde aan het Klaverblad. Omwonenden en betrokkenen voelen zich onveilig in hun eigen woonomgeving, stelt fractievoorzitter Mariƫlle Wijffelaars van D66: ,,Ze maken zich zorgen over de schade en de financiƫle gevolgen. Het gaat onder andere om vernielingen aan bomen en banken, een busje dat is opengebroken, lekgestoken banden en omgetrapte containers. De schade loopt in de duizenden euro's."

PLAN VAN AANPAK?

Wijffelaars schrijft aan het college van burgemeester en wethouders: ,,De buurt meldt dat een aantal jongeren is vastgelegd op beeld, maar dat daar nog niets mee is gedaan in verband met privacy. Wij vragen ons af of deze signalen bekend zijn en of er een plan van aanpak is."

De democraten zijn benieuwd of burgemeester en wethouders in beeld hebben wie de overlast veroorzaken en hoe zij samen met politie en jongerenwerk het vandalisme in de wijk Munsel/In Goede Aarde tegengaan.


TIJDELIJKE BESTEMMING VOOR SCHOOL

Helicon Boxtel geeft les in de 'oude' Maremak

Studenten die een opleiding volgen bij Helicon MBO Boxtel kunnen sinds maandag ook terecht in het voormalige schoolgebouw van De Maremak aan de Beukums.

Vanwege de anderhalve meter afstand die tussen studenten onderling en docenten gehanteerd dient te worden, is er in het schoolgebouw van Helicon aan de Schouwrooij niet genoeg lesruimte beschikbaar om alle studenten te ontvangen.

Het gebouw aan de Beukums staat door de verhuizing van sbo-school De Maremak naar De Vorsenpoel (Hendrik Verheeslaan) goeddeels leeg. Er is sinds mei vorig jaar tijdelijk kinderopvang in gevestigd. Het pand dateert van 2012 en is dus nog behoorlijk nieuw. Zo'n zeven jaar na de oplevering stond het schoolgebouw alweer leeg en een nieuwe definitieve invulling is nog niet gevonden.

Ook Helicon maakt niet blijvend gebruik van de voormalige Maremak. Ryanne van den Aker namens Helicon: ,,Wanneer we geen anderhalve meter afstand van elkaar hoeven te houden, hebben we in ons pand aan de Schouwrooij voldoende plek. Ik verwacht dan ook dat we na de zomer niet meer in De Maremak lesgeven. Voor nu is het een goede oplossing."



q Maandag kregen voor het eerst Heliconstudenten theorieles in de voormalige Maremak. (Foto: Hans van Doorn).