Pepijn, Thijs en Julia zijn helemaal vertrouwd met de dieren. Thijs kan de kalkoenhaan zo goed nadoen, dat het dier van verre reageert. (Foto: Hans van Doorn).
Pepijn, Thijs en Julia zijn helemaal vertrouwd met de dieren. Thijs kan de kalkoenhaan zo goed nadoen, dat het dier van verre reageert. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

VRIJWILLIGERS GENIETEN TUSSEN DE DIEREN

'Dit werk is echt een gezinsmoment voor ons'

Pepijn (5), Thijs (3) en Julia (4) zijn volkomen vertrouwd met de dieren van Kinderboerderij Boxtel. Ze durven gerust de grote kalkoenhaan uit de hand te voeren. De kinderen en hun ouders zijn dan ook weekendvrijwilligers op de hoeve.

Dat betekent dat ze er bijna wekelijks vertoeven om de dieren te verzorgen. ,,We moeten poep scheppen en voer geven", weet Julia. Haar vader Teun en moeder Geraldine Duijghuisen namen haar al als baby mee naar de kinderboerderij. Lisanne Vissers, moeder van Pepijn en Thijs, deed dat met haar zoons ook. En nu draagt ze haar jongste kind, Jasmijn, tegen haar buik. Haar vriend Martijn is nu niet van de partij, maar meestal helpt hij ook een handje mee. Lisanne: ,,Cliƫnten van Cello verzorgen de dieren doordeweeks, maar in het weekend moeten ze ook gevoerd worden en moeten de verblijven uitgemest worden. Dat doen vrijwilligers zoals wij."

De gezinnen kennen elkaar goed en kiezen meestal voor de ochtenden om de handen uit de mouwen te steken. Geraldine: ,,Het is echt een gezinsmoment, de kinderen vinden het heerlijk. Ze spelen hier naar hartenlust, leren van alles over de dieren en kunnen daar inmiddels goed mee omgaan."

Behalve kippen, konijnen, vissen, schapen en ander beestenspul, beschikt de kinderboerderij ook over een moestuin. Lisanne: ,,Er loopt een oma- en opaproject. Zij mogen met hun kleinkinderen gratis een stukje moestuin bewerken en groenten kweken. Hartstikke leuk en leerzaam."

Vanwege alle coronamaatregelen is Kinderboerderij Boxtel gesloten voor bezoekers. Maar eieren en honing zijn er wel verkrijgbaar. Geraldine: ,,Wie iets wil kopen, moet even aan de voordeur kloppen. De kinderboerderij kan de inkomsten goed gebruiken."