Liesbeth van Erp zwaait als een ware vorstin vanuit de koets naar omstanders. (Foto: Hans van Doorn).
Liesbeth van Erp zwaait als een ware vorstin vanuit de koets naar omstanders. (Foto: Hans van Doorn). Foto: Hans van Doorn

VRIENDENGROEP HOUDT RIJTOER VOOR ‘LIEMPDSE MÁXIMA’

Koninklijke verjaardag voor Liesbeth

MARC CLEUTJENS

Liesbeth van Erp zal haar vijftigste verjaardag niet licht vergeten. De Liempdse Sarah werd zondagochtend in alle vroegte verrast met een koninklijke rijtoer door haar dorp, compleet met bordesscène bij het oude raadhuis. Begrijpelijk als je bedenkt dat Liesbeth de looks van koningin Máxima heeft en daar regelmatig op wordt aangesproken. ,,Ik vermoedde wel dat er vandaag iets ging gebeuren, maar zag deze verrassing niet aankomen.”

Met echtgenoot Hans, die in het complot zat, nam Liesbeth zondagochtend met frisse tegenzin plaats in de koets die alle vrienden voor haar geregeld hadden. ,,Ik kreeg één instructie vooraf: warm aankleden. Ik was bang dat ze een parachutesprong met een suïcidale piloot voor me geregeld hadden, maar het bleek deze rijtoer te zijn”, lacht de jarige op het bordes van het oude raadhuis. ,,Ik vind het leuk hoor, maar stond niet meteen te juichen vanochtend. Blij dat niet heel Liempde buiten stond toen we passeerden...”

PIMPELPAARSE LOPER

Het idee voor een koninklijk verjaardagsfeestje kwam uit de koker van vier stellen die bevriend zijn met Liesbeth en Hans. ,,We houden van een feestje, maar door de coronacrisis kan dat nu even niet”, legt Elly van den Broek uit. Terwijl ze een pimpelpaarse loper uitrolt voor het oude raadhuis, vertelt ze dat de rijtoer van Liesbeth en Hans langs een aantal familieleden en vrienden voert. ,,Op die manier kan iedereen Liesbeth vandaag coronaveilig feliciteren.” Naast Elly en echtgenoot Ad bestaat de enthousiaste vriendengroep uit Henri en Yvonne van de Biggelaar, Marcel en Monique Voets, François en Ingrid van Abeelen en Eugène en Ineke van Abeelen. ,,We vieren binnenkort meer verjaardagen en ook dan zullen we vast iets leuks organiseren. Dat deden we ook in januari, toen de tweeling François en Eugène op dezelfde dag Abraham zag”, aldus Elly.

CORONAVEILIG

De link met koningin Máxima is logisch, grinnikt de Liempdse. ,,Vooral in de tijd dat Willem-Alexander en Máxima verkering hadden en daarna gingen trouwen, kreeg Liesbeth veel opmerkingen over haar gelijkenis met de vorstin. Als ze in de trein zat, werd ze daar regelmatig op aangesproken. Een leuke aanleiding dus om vandaag nog eens mee uit te pakken. Liesbeth ziet er koninklijk uit, compleet met grote oranje hoed.” Toevallig is de vorstin ook nog een leeftijdsgenoot van Liesbeth, ze wordt 17 mei vijftig.

Ook de kinderen van Liesbeth en Hans - Maartje, Elke en Lex - zaten in het complot. ,,Na de rijtoer ontvangen we thuis mensen in tijdsblokken”, vertelt Elke terwijl ze oranje ballonnetjes ophangt. ,,We hebben het zo geregeld dat het coronaveilig kan. We hebben ook een Polaroidcamera gekocht waarmee we de hele dag foto’s maken. Die bundelen we later in een fotoboek dat een leuke herinnering wordt aan deze bijzondere verjaardag.”

WILHELMUS

De koninklijke rijtoer begon op de Hezelaarsestraat, waar de ouders van Liesbeth wonen. Hier werd een korte stop gehouden en foto’s gemaakt. Ontroerd door de aanwezigheid van zoveel familieleden, pinkte de jarige een traantje weg. Dat gebeurde na afloop van de rijtoer ook tijdens de bordesscène, waar het Wilhelmus klonk, oranjebitter werd geschonken en iedereen ‘Lang zal ze leven’ zong. Zelfs de negentienjarige hengst Gerben, die voor de koets van Liesbeth was gespannen, genoot van zoveel Liempdse joligheid op de vroege zondagochtend. Met vrolijk gehinnik gaf hij nóg meer kleur aan een onvergetelijke verjaardag in coronatijd.


p Liesbeth van Erp zwaait als een ware vorstin vanuit de koets naar omstanders. Ze moest onderweg haar majestueuze hoed goed vasthouden omdat de wind er anders vat op kreeg. (Foto: Hans van Doorn).