Sylvia Mijnsbergen heeft Liempde in vier seizoenen vastgelegd. (Foto: eigen collectie).
Sylvia Mijnsbergen heeft Liempde in vier seizoenen vastgelegd. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

SYLVIA MIJNSBERGEN DOET MET OLIEVERF WAT ANTONIO VIVALDI DEED MET MUZIEK

Liempde is in alle vier de seizoenen schilderachtig

JAN HERMENS

Antonio Vivaldi componeerde in 1723 zijn Vier Jaargetijden. Hij schilderde met noten, de Liempdse Sylvia Mijnsbergen (45) doet dat met penseel en olieverf. Als haar schilderij van haar woonplaats net zoveel liefhebbers bekoort als het wereldberoemde werk van Vivaldi, dan krijgt het wellicht ooit nog eens een plek in het Rijksmuseum.

Het doek van Mijnsbergen verbeeldt haar woonplaats in de vier seizoenen. En dat niet alleen, ze heeft de jaargetijden ook verbonden aan vier dagdelen. Allemaal in een schilderij. De delen lopen harmonieus en naadloos in elkaar over.

Iedere Liempdenaar herkent onmiddellijk de plekken in het dorp die Mijnsbergen in olieverf vereeuwigd heeft. De uitkijktoren aan de Meulekensweg, de toren bij het Groot Duijfhuis in het buurtschap Kasteren, de Sint-Jans Onthoofdingskerk en de kiosk in het Concordiapark.

Hoewel de seizoenen de verbindende schakel vormen van het schilderij, draagt het niet dezelfde naam als het muziekstuk van de Italiaanse barokcomponist. Het heet 'De groeten uit Liempde'.

Mijnsbergen vertelt begeesterd over de hobby waar ze graag haar beroep van wil maken. ,,Als ik schilder, bevind ik me helemaal in mijn eigen bubbel. Ik kan 's ochtends vroeg beginnen en amper in de gaten hebben dat de uren verstrijken. Als het dan etenstijd is, besef ik nauwelijks hoe lang ik bezig ben geweest."

De kunstenares beschikt over een eigen atelier in huis. Ze heeft plannen om van haar tuin een park te maken waarin ze workshops kan geven. Mijnsbergen: ,,,Een plek waar ik zelf kan schilderen, waar fietsers even kunnen stoppen om werken van mij te bekijken, waar ik anderen kan laten kennismaken met verf en penseel."

Het schilderen zit de Liempdse in de genen. Desondanks nam ze pas twee jaar geleden het palet ter hand. ,,Ik behaalde vroeger altijd al hoge cijfers voor tekenen. Mijn vader is kunstschilder, dus ik heb de aanleg niet van een vreemde. Les heb ik nooit gehad."

Olieverf en terpentine herinneren de kunstenares aan haar jeugd, ze roepen een vertrouwd gevoel op. ,,Bij ons hing altijd de geur van terpentine. En van metaal, want mijn vader is ook siersmid."

BEETJE VAN MAGGI

Mijnsbergen schildert voornamelijk realistisch en met gevoel voor detail. ,,Ik houd van landschappen en van dieren. Als ik wandel, zie ik allerlei schilderijen voor me. Als ik een beeld in mijn hoofd heb, zet ik het op doek. Maar ik maak ook wel gebruik van foto's. Een beetje van mezelf en een beetje van Maggi, zeg ik dan."

Het Brabantse landschap inspireert haar. ,,Het is hier prachtig. Ik kom van oorsprong niet uit Liempde, maar geniet enorm van de omgeving, van oude boerderijen, karakteristieke dorpsgezichten, kronkelende wegen. Van Gogh liet zich er ook al door inspireren."

Een expositie van haar schilderijen zou Mijnsbergen graag inrichten. ,,In een bibliotheek bijvoorbeeld of een andere geschikte plek. Ik heb ook contacten met Kunstuitleen Brabant, maar in deze tijd is alles dicht. Ik sta te popelen tot de coronamaatregelen voorbij zijn en ik met mijn werk naar buiten kan treden."

Haar schilderijen zijn al te zien via Facebook. ,,Via sociale media verkoop ik al doeken. Ik wil nog een website maken met een beter overzicht."

In haar atelier of buiten in de natuur geeft de Liempdse haar creativiteit de vrije loop. ,,Dat is heerlijk. Aan alle mensen die twijfelen of ze kunnen schilderen, zeg ik: doe het gewoon. Geloof in jezelf. Begin en ontdek. Wat is er mooier dan iets met eigen handen te maken? Als ik 's avonds in mijn studio zit en ik kijk naar mijn schilderijen, dan ben ik trots."


p Sylvia Mijnsbergen toont De groeten uit Liempde. (Foto: eigen collectie).