Afbeelding
Foto: Eigen collectie

'PEPPELIEREN' ONTVANGT GELDBEDRAG BGL

Liempdse tennisjeugd leert talenten benutten

RENS VAN DEN ELSEN

Tennisvereniging De Peppelieren uit Liempde is eind vorig jaar begonnen met een extra trainingsprogramma voor de jeugd, de Talent Academy. Hiermee wil de club kinderen de kans bieden hun talenten extra te benutten. Stichting Behoud Gemeenschap Liempde (BGL) steunt dit nieuwe initiatief met duizend euro.

Jorn van den Braak (28) is docent lichamelijk opvoeding op het Maurick College in Vught, maar ook tennistrainer bij de Liempdse tennisclub. Hij ontwikkelde de Talent Academy die in november vorig jaar officieel van start is gegaan.

,,Het idee achter de academy is om het talent uit ieder kind naar boven te halen. We hebben dan ook geen selectiebeleid. Iedereen kan meedoen, zolang de motivatie er maar is om het maximale uit jezelf te halen", legt Van den Braak uit.

De Talent Academy is een programma naast het reguliere lidmaatschap. De trainers gaan met de jonge deelnemers aan de slag op allerlei gebieden binnen de sport. Het gaat dan niet alleen om de techniek, maar ook het mentale aspect, tactiek, voeding en zelfstandigheid.

,,We vinden het belangrijk dat een kind zichzelf wil ontwikkelen en plezier en motivatie ervaart. Om dat te bereiken hebben we drie basisbehoeften in ons programma verwerkt. Autonomie, waarbij kinderen zelf mogen bepalen wat zij willen leren en welke toernooien ze willen spelen. Competentie, waarbij we kijken naar de kwaliteiten van een kind en daar het programma op afstemmen en als laatste verbondenheid. Door samen te trainen ontstaat er ook een sociale binding, daar is extra aandacht voor."

GROEIEN

Momenteel traint er een groepje van zo'n tien kinderen van verschillende leeftijden in de Talent Academy. ,,Het moet nog groeien natuurlijk, uiteindelijk willen we naar een groep van twaalf tot zestien leden. Dan kunnen we ook gaan werken met twee trainers en nog meer uit de deelnemers halen", legt Van den Braak uit.

De financiƫle toezegging van stichting BGL is voor Van den Braak een extra stimulans om door te gaan. ,,We laten het geheel ten goede komen aan de jeugd. Zo houden we het bijvoorbeeld betaalbaar voor iedereen, maar we kunnen er ook een gastles of clinic van betalen."


t De eerste deelnemers aan de Talent Academy van tennisclub De Peppelieren. (Foto: eigen collectie).


Gaslek Vinkenheuvel

Tijdens werkzaamheden in de voortuin van een woning aan de Vinkenheuvel in Esch, werd zaterdagmiddag een gasleiding beschadigd. De brandweer stelde de situatie veilig en liet het dichten van het lek over aan netbeheerder Enexis.